Offshore jelentése és egyéb gyakori kérdések az offshore-ról

Általában az a kérdéskör, hogy az offshore vajon mit jelent egy sokak számára megfoghatatlan dolog, hiszen mást jelent egy adózási szakembernek, mást egy újságírónak és mást az utca emberének. Az is bonyolítja az összképet, hogy nemcsak egyfajta értelmezése létezik. Mégis hogyan határozható meg a fogalma?

Mi az offshore jelentése?

Az offshore jelentése szó szerint a következő: partokon túli. Azokra a kereskedelmi szövetségekre használták először ezt a kifejezést, akik Nagy-Britannia területén kívül fejtették ki a tevékenységüket.

Fontos megjegyezni, hogy ha bármilyen hazai jogszabályt megnézünk, nem találunk benne olyan meghatározást, hogy offshore. Egyszerűen nem lehet találkozni ezzel a kifejezéssel. Ha mégis azonosítanunk kellene egy létező fogalommal, akkor az az ellenőrzött külföldi társaság (CFC – controlled foreign company).

További gyakran ismételt kérdések az offshore fogalma kapcsán

Mi az offshore cég?

Az offshore cég kifejezést a köznyelvben olyan külföldi cégre, társaságra szokták használni, amely a bejegyzése szerinti országban nem végez tevékenységet.

Mi az offshore bankszámla?

Az offshore számla egy olyan bankszámla, amit külföldön nyitunk, tehát ugyanúgy offshore bankszámla egy Ausztriában létrehozott számla és egy Seychelles-szigeteken létrehozott számla is.

Mi az adóoptimalizálás?

Az adóoptimalizálás egy olyan adótervezési tevékenység, amely során megkeressük, hogy a törvény által biztosított lehetőségek által milyen feltételek mellett fizethetjük a legkedvezőbb adót. Nem összekeverendő az adóelkerüléssel vagy az adócsalással. Ezekről bővebben a linkelt cikkben írtunk.

Mi az a feketelista?

Kétféle feketelista létezik: adóügyi és pénzmosási. A feketelistán szereplő országok offshore helyszínnek minősülnek vagy adózási szempontból nem kívánatos államként tartják őket nyilván.

Fontos megjegyezni, hogy nem létezik az egész világra kiterjedő globálisan elfogadott feketelista, viszont az Európai Unión belül igen, amit az ATAP (adóelkerülési elleni csomag – Anti Tax ​​Avoidance Package) alapján állítanak össze. Ez a lista nem állandó, hanem időről időre frissítik. Az EU-n belül a tagállamok készíthetnek további saját listákat is. A feketelista mellett léteznek úgynevezett szürkelisták és fehérlisták is.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen szankciókra számíthat az EU-tól egy olyan helyszín, ami feketelistás. A legfontosabb szankció, hogy nem részesülhet EU-s támogatásban.

Ha bővebben érdekli a téma és szöveges magyarázat helyett egy videó előadásból szeretne tájékozódni, akkor figyelmébe ajánljuk dr. Magyar Csaba szakértő kollégánkkal készített előadásunkat, ahol adózási szempontból járjuk körbe az offshore fogalmi kereteit.

https://youtu.be/FSQzaB46tsg

Cégünkről: offshore tanácsadás

A Crystal Worldwide Group egy nemzetközi üzleti tanácsadó cég, amely adótervezési, vagyonvédelmi, állampolgársági kérdésekre és offshore cégekkel kapcsolatos tanácsadásra szakosodott. Több mint harminc éves működésünk során szakmailag megalapozott, jogszerű adómegtakarítási, illetve vagyonvédelmi megoldásaink, valamint gyors, pontos és a legmagasabb szintű diszkréciót biztosító szolgáltatásaink révén sikerült elnyernünk ügyfeleink megbecsülését és bizalmát.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>