Adóparadicsomok: offshore vállalkozási lehetőségek

Az adóparadicsom az üzleti élet egyik meghatározó fogalma. Valószínűleg a többség hallott már az offshore cégekről és a vállalkozások külföldön való bejegyzéséről. A jelenséggel kapcsolatban egyfajta negatív kép is kialakult, hiszen ez a cégalapítási forma sokaknak első hallásra az adóelkerülést és a szabályok kijátszását sugallja, holott a nemzetközi adózás lehetőségeit érdemes kihasználni, de oly módon, hogy ez megfeleljen a vonatkozó jogszabályoknak. Az adóoptimalizálás nem egyenlő az adócsalással és abszolút legális tevékenység. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, mit is érdemes tudni az adóparadicsomokról?

Az adóparadicsom fogalma és jelentése

Adóparadicsom alatt olyan országot vagy térséget értünk, ahol kedvezőbbek az adózási feltételek, mint az üzleti tevékenység tényleges helyén. Ez azt jelenti, hogy akár Magyarországról is lehetünk tulajdonosok egy olyan cégben, amely egy adóparadicsomban van bejegyezve. Ezt a lehetőséget semmilyen jogszabály nem tiltja, ráadásul megfelelő strukturálás esetén a cégnek csak az ottani adózási szabályoknak kell megfelelnie, amelynek hatására lehet akár kevesebbet adót is fizetni.

Az offshore cég olyan külföldi vállalkozás, amely a bejegyzett országban nem végez üzleti és gazdasági tevékenységet. Fordítása szerint „parton kívüli”, de ezt a kifejezést alapvetően csak a köznyelvben használják. Jogilag leginkább az International Business Company (IBC) elnevezést alkalmazzák. A részvénytársasághoz hasonlítható, előre meghatározott névértékű és számú részvényekből áll, a tulajdonosok felelőssége pedig csak a cég vagyonáig áll fenn.

Sokan keverik az offshore, a midshore és az onshore fogalmát. Pedig nem ugyanazt jelentik. Tegyünk egy kitérőt ezért, hogy melyikről mit is érdemes tudni:

 • Offshore ország az a hely, ahol nincs vagy csekély mértékű a pénzügyi beszámolási kötelezettség és az adóteher. A cégalapítás egyszerű, a tulajdonosi szerkezet nem nyilvános és kevés nyilatkozatot kérnek a cégektől. Az adóteher lehet csupán egy évente egyszer fizetendő, fix összeg is.
 • Midshore helynek nevezzük azt, amikor a vállalkozás adómentesen működhet, de beszámoló-készítési kötelezettsége van, továbbá könnyebben megismerhető a vállalkozás tulajdonosi szerkezete.
 • Onshore államokban szükség van beszámolóra és adó megfizetésére is. A kisebb adminisztrációs teher és egyéb kedvező feltételek miatt ezt az alternatívát is sok vállalkozó választja. Főként olyan európai országok, ahol kedvezőbbek az adóráták. Szigorúbbak a jogi és számviteli szabályozások: általában van előírás a könyvelés vezetésére és adóbevallás benyújtására, valamint a cégadatok többnyire nyilvánosak.

Nem véletlenül olyan népszerű tehát az offshore cégalapítás. A hazai vállalkozók is bújják a térképet, hol is találhatnak adóparadicsomot. Elsőre trópusi szigetek és exkluzív helyek ugranak be az embernek, pedig Európában is több állam használható offshore helyszínként, jóllehet nem is gondolnánk annak. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, szerte a világban találni olyan államot, ahol kedvező adózási feltételek érhetőek el.

Offshore cégek

Az offshore cégek eredete

Az offshore cégek és adóparadicsomok nem a 21. század találmányai. Kialakulásuk évszázadokon átívelő történelemmel bír. Már az 1500-as években megjelent a jelenség, amikor az angolok a spanyol armada fenyegetése miatt különböző szigeteken biztosítottak adó- és vámmentességet. Az offshore cégek lényegében olyan gazdasági lavinát indítottak el, ami megváltoztatta az akkori értelemben vett gazdaságot. Azáltal, hogy a távoli cégek profitra tettek szert, beindították az üzleti életet és elősegítették a térség és a birodalom fejlődését. A vállalkozási forma annyira népszerű lett, hogy mára teljesen önálló gazdasági ágazattá vált.

Vállalkozás az adóparadicsomban: offshore cégalapítás menete

Joggal merül fel a kérdés: hogyan alapítható offshore cég? Milyen feltételeknek kell hozzá megfelelni? Tényleg jobban jár vele a vállalkozás? A helyzet természetesen nem fekete-fehér, de nagyon sok esetben éri meg offshore cégben gondolkodni, adóoptimalizálási és vállalkozásvezetési szempontból egyaránt.

Az offshore cégalapítás előnyei

Mivel nem az adott országban végzi tevékenységét a vállalkozás, nagyon alacsony vagy zéró a jövedelemadó fizetési kötelezettség. További előnyei közé tartozik, hogy a beszámolókat, bevallásokat és jelentésekről akár egyáltalán nem is kell nyilvánosságra hozni. Az offshore cég vagyona könnyen, gyorsan és biztonságosan felhasználható. A külföldi vállalkozást olyan helyszínen érdemes bejegyezni, amely fejlett infrastruktúrával rendelkezik. Az offshore cégek előnyei összefoglalva a következők:

 • Adóoptimalizálás: olyan adózási lehetőségek felkutatása, amely kedvezőbb feltételeket és alacsonyabb fizetési kötelezettséget biztosít a vállalkozás számára.
 • Kedvező adminisztrációs folyamatok: az offshore országokban gyakran kevesebb a papírmunka és adminisztrációs teher, illetve több esetben nem szükséges nyilvánosságra hozni a beszámolókat, bevallásokat és jelentéseket.
 • Egyedülálló kereskedelmi és befektetési lehetőségek: egy adóparadicsom akár további üzleti lehetőségeket is jelenthet, amelyek elősegíthetik a vállalkozás növekedését.
 • Anonim tulajdonlás, avagy névtelenség lehetősége: több offshore országban a tulajdonosok nevét sem kell feltüntetni, így szinte teljesen láthatatlanul működtethető a vállalkozás.

Offshore országok, avagy hol található adóparadicsom?

A legkedveltebb adóparadicsomok közé tartozik a Karib-térség, a Seychelle-szigetek vagy akár Mauritius. A sajátos törvények miatt nincs befizetendő alaptőke, nem kell adózni a nyereség után, csak az éves fix díjat kell befizetni a nyilvántartó hatóságnak. Adóparadicsomnak számít továbbá Magyarország is, illetve egyéb európai országok: Svájc, Belgium, Ciprus vagy Málta is. Offshore cégalapítási lehetőségek listája:

Adóparadicsomok listája

Offshore cégalapítás lépései

Az offshore cégalapítás során engedéllyel rendelkező ügynökhöz kell fordulni, aki a cégbejegyző hatóságnál benyújtja a cégalapítási kérelmet, aminek kifizetését követően pár napon belül papíron kész is a vállalkozás. A bejegyzés menete egyszerű, formanyomtatvány és személyes okmányok alapján történik. Mielőtt „beköltözünk” az adóparadicsomba, a következő kérdésekre érdemes választ találni:

 • Megéri offshore céget alapítani az adott térségben?
 • Adózási szabályok
 • Mennyibe kerül a cégalapítási folyamat?
 • Hogyan és ki fogja működtetni a céget, figyelni az adójogi változásokat?

Az offshore cégalapítás tehát alapvetően nem bonyolult folyamat, de számolni kell a felmerülő nehézségekkel is. Az adóparadicsom ugyanis csak addig előnyös, amíg kiaknázzuk a benne rejlő lehetőségeket. Ehhez pedig szükség lehet üzleti tanácsadóra, adószakértőre, aki segít elérni céljainkat. Számolni kell továbbá az ügynöki díjjal és egyéb költségekkel is.

Adóparadicsom országok

Offshore tanácsadás és adóoptimalizálás szakértői segítséggel

Az offshore cégekkel kapcsolatos szabályozás sokat változott az elmúlt évek során és változni is fog a jövőben. A buktatók elkerülése érdekében naprakész tudással kell rendelkezni a jogi- és gazdasági folyamatokat illetően. Ehhez pedig offshore szakértőre, folyamatos üzleti tanácsadásra van szükség.

A Crystal Worldwide Group egy nemzetközi üzleti tanácsadó cég, amely adótervezési, vagyonvédelmi és állampolgársági megoldásokra szakosodott. Magyarországon kevesen mondhatják el magukról, hogy kifejezetten offshore tanácsadással is foglalkoznak. A CRWW egyik kulcsterülete a nemzetközi adózás, amely során minden törvényes lehetőséget igyekszik kihasználni az optimális adózás elérésének érdekében. Díjtalan konzultáció keretében adózási, pénzügyi és jogi szakértőink közérthető formában, személyre szabott tájékoztatást nyújtanak. Egyeztessen velünk időpontot a díjtalan konzultációra!

Egyeztessen velünk időpontot díjtalan konzultációra!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>

Virágzó aranyvízum biznisz

A koronavírus nem csak a mindennapjaikat, hanem az aranyvízumprogramokat is átalakította. A szupergazdagok most olyan útlevelet vásárolnának, ami vírus-szempontból biztonságos országba szól. Az utazási korlátozások enyhülésével pedig tovább pöröghet az…

Bővebben >>>