Magánalapítvány létrehozása

A magánalapítvány fogalma

Az alapítvány az alapító okiratban meghatározott tartós cél folyamatos megvalósítására létrehozott jogi személy. Régebben ez a tartós cél csak tartós közérdekű cél lehetett, azonban napjainkban számos országban már bármilyen tartós üzleti vagy vagyonvédelmi cél elérése érdekében létre lehet hozni alapítványt.

A magánalapítvány célja

A magánalapítvány egyben tartja és védelmezi az üzletemberek, illetve a családjuk által birtokolt vagyont a következő generációk számára. Az alapítók gondolhatnak családtagjaik értékeire vagy a vállalkozásuk hosszú távú működésének a fenntartására, de egyszerűen azért is létrehozhatnak magánalapítványt, hogy visszavonulásuk után biztosítva legyen vagyonuk megfelelő kezelése, és persze a megélhetésük is.

Jelentős vagyonok kialakulása esetén joggal merül fel a vagyon tulajdonosában, hogy miképpen konzerválható a vagyon a későbbi generációk számára. A fejlett tőkepiacú országok is számos példát nyújtanak arra, hogy hozzá nem értő kezekben jelentős vagyon is miképpen válhat semmivé. Így azt is biztosítani tudják, hogy egy váratlan halálesetnél a vagyon kezelésére még nem teljesen felkészült, vagy megfelelő élettapasztalattal nem rendelkező, esetleg az alapító számára elfogadhatatlan életmódot folytató örökösök idő előtt ne élhessék fel az egész vagyont.

A magánalapítvány előnyei

A magánalapítvány hatékonyan kezeli a piacgazdaságban felmerülő összetettebb befektetési portfóliók átadásának kérdését is, illetve fontos kiemelni, hogy a vagyon kivonható a generációs körforgásból, vagyis ez által az örökösödési adók és illetékek is megtakaríthatóak.

A célok elérése érdekében az alapítvány részletes alapszabályával sokkal összetettebben és rugalmasabban lehet rendelkezni a vagyon sorsáról, mint ahogy azt egy végrendelettel tehetnék. A magánalapítvány alapítója akár több generációra vonatkozóan pontosan meghatározhatja, hogy ki és milyen feltételek mellett lesz jogosult a vagyonra, vagy annak egy részére illetve juttatásra a vagyon által generált jövedelemből. A vagyon számára az alapítványi forma biztonságot nyújt, hiszen a kifizetések, támogatások feltétel- és biztosítéki rendszere szabadon alakítható. A magánalapítvány kuratóriuma kezeli a vagyont, és odafigyel arra, hogy betartsák az alapszabályt és az alapító rendelkezéseit.

A magánalapítvány létrehozása

A magánalapítvány létrehozását hazánkban számos jogszabály és rendelet szabályozza. Ezeket nem feltétlenül egyszerű magánszemélyként követni. Amennyiben magánalapítvány létrehozásán gondolkozik, vegye fel velünk a kapcsolatot. A teljes alapítási folyamatban segítséget tudunk nyújtani. Emelett személyre szabott ajánlattal biztosítjuk, hogy a legtöbbet ki tudja hozni a magánalapítvány által nyújtott lehetőségekből.

írjon nekünk: