Adótervezés? Adóelkerülés? Adócsalás? Mi a különbség?

Amióta az OECD és az EU zászlajára tűzte a pénzmosás és az adócsalás elleni küzdelmet, a közbeszédben zavar támadt az adóoptimalizálás különböző fokozatainak értelmezését illetően. Az általános vélekedés az adóelkerülést nemes egyszerűséggel egy kalap alá veszi az adócsalással és a pénzmosással. Csakhogy a fogalmak közti jogi különbség óriási.

A fizetendő adó csökkentésének oka prózaian egyszerű. Az ilyen lépéseket alkalmazó cégek szeretnének több profitra szert tenni. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a céljukat törvényesen, vagy a jogszabályok áthágásával érik el. Lássuk, milyen fokozatai vannak az adóoptimalizálásnak!

  1. Adótervezés:

Minden ország adórendszerébe építenek kedvezményeket, hogy a kormányok ezek bevetésével segítsék egy-egy cél megvalósulását. Ha egy vállalkozás mondjuk egy profi adótanácsadó bevetésével megkeresi ezeket az általa is igénybe vehető kedvezményeket, majd ezeket módszeresen alkalmazza is, azt nevezzük adótervezésnek. A leírás alapján aligha gondolhatná bárki, hogy itt törvénytelenségről van szó, azonban fontos hangsúlyozni, hogy az ügylet kizárólagos célja nem lehet az adóelőny elérése, viszont mindenkinek jog van ahhoz, hogy üzleti ügyeit úgy szervezze, hogy adózási szempontból számára a legelőnyösebb lehetőséget válassza.

  1. Adóelkerülés

A legtöbb fejlett ország adórendszere bonyolult és összetett. Ráadásul a gazdasági körülmények folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben változnak. Ezeket a változásokat értelemszerűen nem mindig és nem azonnal képes lekövetni az adórendszer. Emiatt fordulhat elő, hogy időről időre vannak olyan területek, amelyekre nincsenek szabályok vagy azok nem egyértelműek. Amennyiben egy vállalkozás az adórendszert töviről hegyire ismerő szakértő segítségével feltár egy ilyen kiskaput, majd azt kihasználva csökkenti adóterheit, akkor azt nevezzük adóelkerülésnek. A kiskaput kihasználó cég itt sem követ el törvénytelenséget, legfeljebb szembe megy az adótörvények szellemiségével, bár a rendelésszerű joggyakorlás kritériumát mindig fontos szem előtt tartani.

  1. Agresszív adóelkerülés

Az általában multinacionális nagyvállalaltok által alkalmazott módszer nem csak egy-egy ország adórendszerében meglévő hiányosságokat aknázza ki, de ezen felül igyekszik kihasználni és a maga javára fordítani a különböző országok eltérő adórendszeréből fakadó különbségeket is. Például bevételeit oda irányítja, ahol a legkevesebb adót kell fizetnie. A módszer egyébként magánszemélyek elől sincs elzárva, hiszen egyetlen ország sem tiltja azt, hogy valaki külföldön alapítson vállalkozást és nem tilos az sem, hogy e cégek felügyeletét egy másik jogi személy lássa el. A módszer bár legális, azért a nemzetközi szervezetek és a nemzeti adóhatóságok mindent megtesznek a jelenség visszaszorítása érdekében.

  1. Adócsalás:

A fogalom csak a köznyelvben használatos, a magyar jogban a költségvetési csalás kifejezést használják arra, ha valaki költségvetési befizetési kötelezettség tekintetében megtéveszt vagy valós tényeket elhallgat. Ugyancsak költségvetési csalás, ha valaki jogtalanul vesz igénybe adókedvezményeket, vagy a költségvetésből származó pénzeket nem a jóváhagyott célra költi el. Itt egyértelműen szándékos bűncselekményről van szó, akit ezen rajtakapnak, szabadságvesztéssel büntetik. Ráadásul a költségvetési csalás könnyen együtt jár a pénzmosással is, hiszen az eltitkolt jövedelmet a legtöbbször úgy lehet elkölteni, ha valamiképpen legalizálják azt.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>