Ciprusi ingatlanvásárlás és befektetés

A ciprusi ingatlanvásárlás és befektetés számos előnnyel jár, az egész éves napsütést már csak a kedvező gazdasági környezet teszi még vonzóbbá. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és hasznos tanácsokkal szolgálunk a téma iránt érdeklődőknek!

Ciprusról, a ciprusi életről általában

Nem véletlen, hogy a mediterrán országok közül Ciprus talán az egyik legvonzóbb opció a külföldi befektetők körében.

A kedvező gazdasági környezet mellett az egész éves napsütés, az enyhe tél és az ország nyújtotta számtalan felfedezési lehetőség teszi a szigetet még népszerűbbé. A fehér homokú tengerparttól kezdve egészen a hólepte hegycsúcsokig minden megtalálható Cipruson. Kedvező földrajzi fekvése miatt az európai és a közel-keleti kultúra ötvöződik a helyi szokásokban és gasztronómiában.

A mediterrán életstílus mellett ugyanakkor az adózási előnyök teszik még csábítóbbá a szigetet, ami igazi adóparadicsommá vált az utóbbi évtizedben. A kedvező adózási feltételek miatt egyre több és több vállalkozás dönt cégalapítás mellett az országban.

Aki nem csak befektetésben gondolkodik, hanem életvitelszerűen választaná Ciprust, annak jó tudnia, hogy az adórezidensi státusz megszerzése esetén a kamat- illetve értékpapírokból származó nyeresége adómentessé válik.

Az egészségügyi rendszer tudatos fejlesztése révén rendkívül modern orvosi ellátásban részesülhetünk Cipruson. Ez még inkább csábítóvá teszi a mediterrán szigetországba történő költözést.

Az állami oktatási intézményekben az oktatás ingyenes, a magánoktatási rendszerben pedig angol nyelven is folyik az oktatás, melynek költsége a nyugati oktatási intézetekhez képest szignifikánsan alacsonyabb.

Az ingatlanárak a nyugat-európai mércéhez képest jelentősen alacsonyabbak, a helyi életszínvonal ugyanakkor magas, az élet biztonságos és nyugodt. A ciprusi ingatlan nyilvántartás nem publikus, mely előnyös lehet a magánszférát sokra tartó befektetők számára.

Melyek a legfontosabb ciprusi adóelőnyök?

A Magyarországgal közös adóegyezménynek köszönhetően, a helyi ingatlan bérbeadása után itthon nem kell adóznunk. A magyar állam az adóegyezmény értelmében mentesíti ezt a jövedelmet az adóztatás alól.

Emellett jó tudni, hogy Cipruson az éves jövedelmünk 19 500 euróig szintén adómentes.

Uniós állampolgár korlátlan ideig tartózkodhat Cipruson, illetve a munkavállalási engedély megszerzése is nagyon egyszerű folyamat.

Unión kívüli állampolgárok letelepedési engedélyt igényelhetnek, amely megszerzésében a helyi ingatlan vásárlása komoly előnyt jelent. Unión belüli állampolgárok korlátozás nélkül vásárolhatnak ingatlant és letelepedési engedélyt sem kell szerezniük, ugyanis csak egy egyszerűsített regisztrációs eljáráson kell átesniük.

A ciprusi befektetés kiváló diverzifikációs lehetőség.

Ciprusi letelepedési engedély feltételei nem EU-s befektetőknek

Ahhoz, hogy harmadik országbeli, vagyis nem EU-s befektető letelepedési engedélyt kapjon, legalább 300 000 EUR +ÁFA értékben szükséges ingatlant vásárolni az elsődleges piacról. Ezen felül 3 évre 30 000 EUR-t letétbe kell helyezni egy helyi bankban, mely ezen időszak alatt nem hozzáférhető. További feltétel, hogy a befektetőnek évi 30 000 EUR külföldről származó jövedelmet kell felmutatni, további 5 000 EUR-t házastárs és gyermek vonatkozásában, illetve 8 000 EUR eltartott szülő esetében. Fontos megjegyezni, hogy a letelepedési engedély ugyanakkor munkavállalásra nem jogosít!

Megállapítható, hogy a ciprusi letelepedési engedély megszerzése nem EU-s befektetők számára igen kedvező feltételekhez kötött. De vajon miért érdemes belevágni a folyamatba? Következzenek a legfontosabb előnyök!

Családtagokra is vonatkozik

A ciprusi letelepedési engedély az eljárásban megjelölt családtagokra is vonatkozik, így a relokáción gondolkodók akár egész családjuk számára biztosíthatják a szükséges engedélyeket.

Gyors elbírálás, kb. 2 hónap

Szemben számos egyéb ország letelepedési folyamatával, a ciprusi engedély megszerzése kivételesen gyors és mindössze körülbelül 2 hónapot igényel. Felejtse el a lassú adminisztráció miatt történő több éves várakozást!

Jogosulttá válik az állampolgárság megszerzésére

További előnyt jelent, hogy a ciprusi letelepedési engedély megszerzését követően jogosulttá válik az állampolgárság megszerzésére. A kérelem elbírálásakor figyelembe veszik, hogy a benyújtó rendelkezik-e ciprusi ingatlannal.

Nincs lejárati dátuma

Szemben más országok jogi gyakorlatával, a ciprusi letelepedési engedélynek nincs lejárati dátuma, így nem szükséges hosszabbítani, egész életre szól, kétévente egyszer kell belépni az országba.

Ciprusi ingatlanvásárlás menete

A ciprusi ingatlanvásárlás menete gyors és egyszerű, általában az alábbi lépésekből áll:

 1. Első lépésként ügyvédi közreműködéssel ellenőrizzük az ingatlant a földhivatali nyilvántartásban.
 2. Ezután következik az elővásárlási szerződés megkötése, amely során általában a vételár 10%-át szükséges befizetni.
 3. Az adásvételi szerződés megkötésekor a vételár körülbelül 30-40%-át szükséges kifizetni.
 4. Majd jöhet az utolsó részlet elutalása, miután a földhivatal bejegyezte az új tulajdonost.
 5. A folyamat során lehetőség van hitel felvételére is, amennyiben az kedvezőbb a befektető számára.

Nem szabad elfelejteni, hogy új építésű ingatlan esetén 19%-os ÁFA terheli a vételárat, azonban vannak kedvezmények, amik keretében akár 5%-ra csökkenthető az adó mértéke.

Kiemelendő, hogy egyes beruházásoknál lehetséges kriptovalutában is fizetni. A vásárlás folyamata alatt nem szükséges végig Cipruson tartózkodnunk, meghatalmazás alapján az ingatlanos teljeskörűen el tud járni. Illetve, helyi bankszámlára sincs feltétlenül  szükség, letéti számlán keresztül is megtörténhet az utalás.

Illetékek, adók ciprusi ingatlanbefektetés esetén

A ciprusi ingatlanbefektetés esetén megfizetendő illetékek és adók nemzetközi összehasonlításban is alacsonynak minősülnek. Íme a legfontosabbak!

 • 5 évnél régebbi ingatlanok esetében nincs ÁFA, viszont akkor átírási illeték terheli az adásvételt
 • Átírási illeték: 1,5-4,5% az ingatlan értékétől függően, csak akkor fizetendő, ha nem számolnak fel ÁFÁT (másodlagos piac)
 • 85 000 EUR-ig: 1,5%
 • 175 000 EUR-ig: 2,5%
 • 175 000-től: 4%
 • bélyegilleték: max: 0,2%
 • ingatlanadó: kb. 200 EUR/év

A Crystal Worldwide ingatlanszakértő csapata segítséget nyújt Önnek a ciprusi ingatlan befektetésekkel kapcsolatban, valamint az ide tartozó adózási, pénzügyi és jogi tudnivalókról is. Budapesti és ciprusi irodáinkon keresztül személyre szabott ajánlatot készítünk Önnek és segítünk az ingatlanbefektetés lebonyolításban. Vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlapon!

Kapcsolatfelvétel online

írjon nekünk: