Hongkong cégalapítás

A Kínai Népköztársaságon belül Hongkong egy ún. speciális közigazgatási övezetnek minősül. Hongkong nemcsak kereskedelmi és pénzügyi értelemben, hanem az offshore cégalapítás tekintetében is az egyik legfontosabb nemzetközi helyszín.

Hongkong cégalapítás

A  hongkongi cégalapítás előnyei

Hongkong első ránézésre nem tűnik adóparadicsomi helyszínnek, ugyanis a társasági adó mértéke 16,5%, valamint számos országgal kötött adóegyezményt a kettős adóztatás elkerüléséről. Ennek ellenére a helyi adórendszernek van egy sajátos eleme, még pedig az, hogy területi alapon működik, vagyis nem kell a társasági adóval számolnia a vállalkozásoknak, ha a tevékenységük Hongkongon kívül történik. Ebbe a tevékenységbe beletartozik az üzletfelek közötti tárgyalás, valamint a szerződés megkötése is. Az adómentesség a gyakorlatban úgy valósítható meg legegyszerűbben, ha a cégnek nincs helyi igazgatója, ugyanis az ügylet így nem lesz hongkongi teljesítésű. Mindezek alapján látható, hogy amennyiben nem hongkongi teljesítésűek a cég ügyletei, akkor a területi alapú adórendszernek köszönhetően teljes mértékben adómentessé válik a vállalkozási nyereség.

Fontos kiemelni, hogy a hongkongi offshore cégalapítás nemcsak a kínai befektetések adóhatékony kezelésére alkalmas, hanem más helyszínek esetében is gyakori a használatuk, ráadásul a befektetéseken kívül elterjedt a hongkongi cégek alkalmazása a nemzetközi kereskedelemben, különösen a kínai termékek európai importja során.

A hongkongi cégalapítás feltételei

A legnépszerűbb korlátolt felelősségű társasági forma az ún. Private Company. A Private Company esetében nem kötelező a helyi igazgató, továbbá lehet magánszemély vagy akár egy másik cég is. A társaság részvényesei tekintetében ugyanezek a szabályok érvényesülnek. Kötelező viszont egy hongkongi székhely, valamint egy helyi illetőségű cégtitkár. A vállalkozás alaptőkéjére nincs minimum előírás, tehát lehetséges a cégalapítás akár már 1 HK$ alaptőkével is.

Hongkong cégalapítás

írjon nekünk: