Málta cégalapítás

A világ kilencedik legkisebb országában – fejlett ipar hiányában – a gazdaság egyik hajtómotorját  a cégügyi szolgáltatások alkotják. A máltai cégjogi szabályozásra nagy hatással volt a brit fennhatóság, ezért a legelterjedtebb társasági forma a Limited (Ltd), amely korlátolt felelősséget biztosít a tulajdonosok számára.

Málta cégalapítás

A máltai cégalapítás menete és feltételei

A cégek nyereségét 35%-os társasági adó terheli, amely a második legmagasabb az Európai Unióban. Ennek hatására a többi Uniós tagállam általában nem tekint offshore cégalapítási helyszínként Máltára.

A cégbejegyzés elektronikus úton történik és egy-két nap alatt megtörténik a regisztráció. A társaság alaptőkéjének 20%-át be kell fizetnie a tulajdonosoknak alapításkor, azonban lehetőség van arra, hogy csak 1.200 EUR alaptőkével hozzák létre a céget.

A máltai cégalapítás előnyei

A máltai adórendszer a magasnak tűnő adóteher ellenére mégis vonzó maradt a helyi vállalkozások részére az ún. adóvisszatérítési eljárásnak köszönhetően.

A módszer lényege, hogy a nyereséges vállalkozásnak meg kell fizetnie a 35%-os társasági adót az üzleti év végén, azonban ha egyidejűleg a társaság osztalékot fizet a tulajdonosok részére, akkor az adóhatóság a megfizetett adó 6/7-ét visszatéríti a tulajdonosoknak.

Az adóvisszatérítés hatására a társasági adó tényleges mértéke csupán 5%. A holding cégekre további adóelőnyök vonatkoznak, ugyanis teljes mértékben adómentesnek minősülnek egyes befektetési jellegű jövedelmek, ide tartozik például az osztalék és az üzletrész eladásából származó nyereség.

Az elmúlt időszakban a fentiekhez hasonló szabályozást alakítottak ki a szabadalmak és a védjegyek tekintetében is, de úgy tűnik, hogy a folyamat még korántsem ért véget. Málta nemcsak belföldön, hanem nemzetközi szinten is mentesít egyes jövedelmeket az adózás alól, ugyanis számos olyan adóegyezményt kötött, melyek további lehetőségeket rejtenek ezen a területen.

Úgy tűnik, hogy Málta nemcsak az Uniós adóversenybe szállt be, hanem a pénzügyi vállalkozásokat, a blockchain ipart és a kriptovaluta befektetőket is igyekeznek Máltára csábítani. Az európai szabályok ezen a területen egységesek, de ahol eltérést engednek azt a helyiek igyekeznek kihasználni. Egyre több szakember foglalkozik befektetési alapok létrehozásával, illetve uniós pénzügyi engedélyek megszerzésével is.

írjon nekünk: