Dubai cégalapítás (Egyesült Arab Emírségek)

Az Egyesült Arab Emírségek hét emírségből álló állam az Arab-félsziget délkeleti részén. Gyakran “új-Svájcként” is emlegetik az adómentes, illetve alacsony adózású cégalapítási lehetőségek miatt. Az ország hagyományos bevételi forrása az olaj, amely mellett azonban más iparágakat is meghonosítottak (pénzügyi szektor, turizmus), hogy gazdaságukat diverzifikálni tudják, és ne függjenek teljesen egyetlen iparágtól.

Az elmúlt években az Egyesült Arab Emírségekben alapított cégek nagyon népszerűek lettek, egyre több üzletember választja cégalapítási céllal az országot, mivel céges és magánszemély tulajdonos szintjén egyaránt biztosított a teljes adómentesség lehetősége.

Dubai zászló

Dubai adórendszere

Dubainak (néhány speciális rendelettől eltekintve) nincs teljesen elkülönült adórendszere, hanem igyekszik ugyanazt az adóztatást alkalmazni, amit a többi Emírség. Célszerű emiatt az összes Emirség adózását egyben bemutatni. A nyersanyagokból származó bevételek miatt sokáig nem ismerték az adókat azonban az elmúlt néhány évben sokat változott az adórendszerük.

  • Társasági adó (TA), forrásadó: Kivételes esetekben, főként olaj társaságoknál és külföldi bankok fióktelepeinél fordul elő, azonban 2023 júniusától a teljes országban bevezetik minden vállalkozásra a 9 százalékos társasági adót. UGyanitt fontos kiemelni, hogy a szabadkereskedelmi zónák által kinált adómentesség továbbra is fennmarad, illetve a tőkejövedelmeket és a nemzetközi tevékenységet továbbra sem sújtják adóval.
  • Személyi jövedelemadó (SZJA): Kifejezetten személyi jövedelemadó nincs az Emírségekben. A helyi állampolgárok után nyugdíjjárulékot kell fizetni (12,5%), illetve az ő bérükből levonni (5%). Dubai továbbá kötelező tette a munkáltató által fizetendő egészségbiztosítást a külföldi munkavállalók részére, ami a térségben egyébként nem állami alapon működik.
  • Általános forgalmi adó (ÁFA): Ezt az adófajtát 2018-ban bevezették be és egyúttal létrehozták az adóhatóságot is, ugyanis korábban csak pénzügyminisztérium működött. Az ÁFÁ-t európai mintára alakították ki, tehát csak a helyi értékesítés és szolgáltatás nyújtás után kell felszámítani az adót.  Általános mértéke 5%, adóbevallást kell benyújtani, azonban ezen kötelezettség alól van lehetőség mentesítésre, ha a cég nem helyi vevők részére végzi a tevékenységét.
  • Nemzetközi adózás: az Emírségek összességében több mint 80 adóegyezménnyel rendelkezik, többek között Magyarországgal is kötöttek kettős adóztatást elkerülő egyezményt, amely lehetővé teszi, hogy csak az egyik országban fizessünk adót.

Cégalapítás feltételei: dubai vízum és fontos tudnivalók

Az Egyesült Arab Emírségekben három különböző jogállású társaság létezik:

  • helyi cég (mainland company),
  • szabad kereskedelmi zóna cég (free zone company), és az
  • offshore cég (international business company).

A dubai helyi cég jellemzői

A helyi cég korábban kevésbé volt népszerű a külföldi befektetők körében, mivel kötelező volt, hogy a többségi tulajdonos egy helyi állampolgár legyen. Az Emírségek azonban jelentős könnyítéseket hajtott végre ezen a téren 2019-ben. Ennek köszönhetően a befektetők úgy tudnak belépni az ország belföldi piacára, hogy a korábbiakhoz képest nem minden esetben kell többségi tulajdonosként helyi állampolgár, de ez függ attól, hogy milyen tevékenységet fog végezni a társaság. Arra viszont ügyelni kell, hogy a helyi cégekre pénzügyi beszámolót kell benyújtani az illetékes hatóság részére.

Dubai adózás

Szabad kereskedelmi zónák

A szabad kereskedelmi zónák nem egyszerű adóparadicsomok. Olyan kereskedelmi-, adózási- és tudásközpontokat hoztak létre, amelyek különféle iparágakban nyújtanak lehetőségeket a külföldi befektetőknek. Több mint negyven zóna működik és továbbiak alapítása van folyamatban. A különféle zónákban alapított cégek külön engedély nélkül nem végezhetnek üzleti tevékenységet a zónán kívül, vagyis az Egyesült Arab Emírségek más területein. A szabad kereskedelmi zónában létrehozott társaság igényelhet a külföldi tulajdonosok / igazgatók / munkavállalók részére rezidensi vízumot (tartózkodási engedélyt), továbbá nemzetközileg elfogadott illetőségigazolást is.

Dubai szabad kereskedelmi zónák előnyei és alapításának feltételei

A szabadkereskedelmi zónák saját adórendszerrel rendelkeznek, és nem adóztatják a nyereséget, illetve az ott dolgozó alkalmazottak bérét sem terhelik adókkal. A vállalkozás alaptőkéjét bizonyos zónákban nem kötelező befizetnie a részvényeseknek. A társaságnak elegendő egy természetes személy managerrel (ügyvezető igazgatóval) és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek 100%-ban külföldi személyek is.

Az Egyesült Arab Emírségekben működő számos szabad kereskedelmi zóna közül az Umm Al Quwain Szabad Kereskedelmi Zóna az egyik legideálisabb feltételeket biztosítja a külföldi befektetők részére.

Umm Al Quwain szabad kereskedelmi zóna

Umm Al Quwain (UAQ) földrajzi elhelyezkedését tekintve a szintén nagy népszerűségnek örvendő Ajman és Ras Al Khaimah között található. Ideális helyszínné teszi többek között központi elhelyezkedése, a kiváló életszínvonal elérésének lehetősége reális árakon, valamint a szolgáltatói szektor magas minősége. UAQ „a jövő szabad kereskedelmi zónája”, hiszen biztonságos és stabil környezetben kínál izgalmas üzleti lehetőségeket, mindezt alig 1 órányira a dubai nemzetközi repülőtértől, az ország legfontosabb kikötői mellett.

További érv még UAQ mellett, hogy itt nem kötelező az alaptőke befizetése, valamint nem szükséges beszámolót és adóbevallást benyújtani. A szabad kereskedelmi zónában bejegyzett cég esetében van arra lehetőség, hogy a befektetők tartózkodási engedélyt szerezzenek 3 évre (tulajdonosok), illetve 2 évre (igazgatók, alkalmazottak).

Offshore cégalapítás Dubaiban

Dubai offshore cég előnyei

Az offshore cég többnyire csak székhellyel rendelkezik, továbbá nem végezhet helyben tevékenységet, vagyis csak az Emírségek területén kívül fejtheti ki üzleti tevékenységét. Ugyanakkor a dubai offshore cég vásárolhat helyben ingatlant, valamint más helyi cégekben is lehet tulajodnos. A helyi bankok viszont nem szívesen állnak szóba dubai offshore cégekkel, mivel nem végezhetnek az országban tevékenységet, ezért általában ennek a cégformának más országokban szoktak bankszámlát nyitni.

Mivel az offshore cégeknek nem kell a nyereségük után adót fizetniük, ezért a helyi hatóságok részére nem kell beszámolót, illetve adóbevallást sem benyújtani. A kedvező adózási környezet mellett a helyi szabályok rugalmassága jelentős mértékben segíti a cégalapítást és működtetést. A vállalkozás alaptőkéjét nem kötelező befizetnie a részvényeseknek. A társaságnak elegendő egy természetes személy igazgatóval és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek külföldi személyek is.

Egyeztessen velünk időpontot díjtalan konzultációra!

Ha bővebben is érdekli a téma, tekintse meg YouTube videónkat:

írjon nekünk: