Offshore bankszámla

Az offshore cég és offshore bankszámla kifejezésekkel szinte mindenki találkozott már, aki olvas híreket. Ezek általában negatív kontextusban jelennek meg, sokszor nagyon bonyolultnak vagy egyenesen illegálisnak állítva be ezeket. Ebben a cikkben az offshore cégek és offshore bankszámlák mítoszának valódi hátterét mutatjuk be: pontosan mit is nevezünk offshore cégnek, mit jelent az offshore bankszámla, és sorra vesszük ezek előnyeit, de hátrányait is.

Mi az, hogy offshore?

Kezdjük a legalapvetőbb dolgokkal és tegyük tisztába a fogalmakat. Az offshore jelentése szó szerint partokon túli. Azokra a kereskedelmi szövetségekre használták először ezt a kifejezést, akik Nagy-Britannia területén kívül fejtették ki a tevékenységüket. Ezek alapján már kicsit könnyebb meghatározni az imént említett fogalmakat.

Az offshore bankszámla egy olyan bankszámla, amit külföldön nyitunk, tehát ugyanúgy offshore bankszámla egy Ausztriában létrehozott számla és egy Seychelles-szigeteken létrehozott számla is. Azt, hogy melyik és miért népszerűbb azt a helyi szabályozások tudják megmagyarázni. Vannak olyan országok, ahol a banki és cégjogi szabályozások jóval egyszerűbbek és kedvezőbbek, mint a világ többi részén, így ezek népszerű offshore helyszíneknek számítanak. Ezekről az offshore országokról később részletesebben is írunk.

De mi a helyzet egy offshore cég esetében? Itt is csak arról lenne szó, hogy egy olyan cég, amit külföldön alapítunk? Ennyire azért nem egyszerű a helyzet, de nem is sokkal bonyolultabb.

Offshore cégnek hívjuk azokat a cégeket, amely gazdasági tevékenységének túlnyomó részét (vagy akár egészét) nem az alapításának megfelelő országban végzi.

Most, hogy az alapokat tisztáztuk nézzük meg azt, hogy milyen előnyei vannak egy offshore számlának vagy egy offshore cégnek, hogyan zajlik az alapítás és milyen buktatókkal találkozhatunk a folyamat során.

Mik az offshore cégalapítás előnyei?

Az offshore cégalapítás legfontosabb és legtöbbet emlegetett előnye az adóoptimalizálás. Fontos különbséget tenni az adóoptimalizálás és adóelkerülés között.

Adóelkerülés esetében egyszerűen nem fizetjük be a törvényileg előírt adót, ezáltal pedig bűncselekményt követünk el.

Ezzel szemben az adóoptimalizálás egy teljesen legális dolog. Itt arra törekszünk, hogy az összes hatályos törvény betartása mellett a lehető legkevesebb adófizetési kötelezettségünk keletkezzen. És itt jönnek a képbe az offshore cégek. Országonként különbözik ugyanis, hogy milyen tevékenység után milyen és mekkora mértékű adót kell fizetni, valamint az egyes országok között létrejött kettős adóztatást elkerülő egyezmények is a segítségünkre lehetnek.

Az adóoptimalizálás célja tehát, hogy legális keretek között megtaláljuk azt az ideális, akár több jogi entitásból álló (cég)struktúrát, amelyben a legkevesebb adót kell fizetnünk. Ebbe pedig sokszor beletartozik egy offshore cég megalapítása.

A másik el nem hanyagolható előny a vagyon védelme. Sajnos sok olyan eset elképzelhető, amikor valaki jogtalanul feni a fogát a vagyonunkra: egy volt házastárs, egy volt üzlettárs, egy mindig elégedetlen vevő. Velük szemben egy offshore cég extra védelmet nyújthat. Bármilyen jogi lépést szeretnének velünk szemben meglépni, azt az offshore cégnek megfelelő országban tehetik meg. Ez pedig igencsak megnehezítheti a rosszakaróink dolgát, sok esetben akár elrettentő erővel is bírhat, hiszen speciális jogászokra, szakértőkre van szükségük, ami pedig több időbe és még több pénzbe kerül nekik, ráadásul számos offshore helyszín egész egyszerűen nem hajtja végre a külföldi bírósági ítéleteket.

Mire jó egy offshore bankszámla?

Offshore bankszámla

Egy jól kiválasztott offshore bankszámlának rengeteg előnye van, ezek közül a legfontosabbak:

  • Csökken a politikai környezet miatti kockázat. Ha az összes vagyonunkat hazánkban tartjuk és bekövetkezik valami egész országot negatívan érintő esemény (pl. államcsőd), akkor nagyon könnyen el tudjuk veszíteni a kemény munkával megteremtett vagyonunk nagy részét.
  • Könnyen elrejthetjük legálisan a vagyonunk a jogtalan támadások elől. A szülőföldünkön sokkal könnyebben be tudják például fagyasztani a bankszámlánkat, mint egy offshore bankban. Védelmet jelent még egy ilyen bankszámla a rossz szándékú üzlettársaktól és egy kellemetlen válás negatív anyagi következményeitől is.
  • Magasabb kamatot kaphatunk a pénzünk után. Ennek a pontnak az előnyeit nem nagyon kell magyarázni. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy sokszor a magasabb kamat feltétele, hogy előre meghatározott ideig (pl. egy, vagy több évig) nem nyúlunk a pénzünkhöz.
  • Csökkenthetjük a valutakockázatot. Ez a pont szorosan kapcsolódik az elsőhöz. Egy rossz politikai helyzet nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a hazai valuta nagyon sokat gyengüljön. Ilyenkor igazán hasznos lehet, ha különböző offshore bankszámlákon, különböző világvalutában is vannak tartalékaink.
  • Az offshore cégalapítást követően könnyebb egy offshore bankszámla segítségével végezni a tevékenységet. Ha nem is minden esetben feltétel az offshore bankszámla, mindenképpen egyszerűsíti az ügymenetet.

Általában miután az emberek szembesülnek ezekkel az előnyökkel már egy kicsit bizakodóbban tekintenek az offshore bankszámlákra. Azonban még ilyenkor is szokott mindenkiben maradni pár teljesen jogos kérdés. A leggyakoribbakat igyekszünk is megválaszolni az alábbiakban.

Biztonságosak az offshore bankok?

A kifejezetten offshore bankszámlák nyitására és kezelésére szakosodott bankok megélhetésének alapja az, hogy az ügyfeleik nyugodtan alhatnak, tudván, hogy a pénzük biztonságban van. Ugyanitt fontos kiemelni, hogy az offshore bankok többsége nem végez hitelezési tevékenységet, ezért a csőd kockázata is alacsonyabb. Így hát mindent megtesznek azért, hogy ügyfeleiket ne érhesse kár. Persze sajnos itt is vannak gyengébb alternatívák, ezért mindenképp érdemes szakértői tanácsot kérni mielőtt offshore bankszámlát nyitnánk.

Offshore bankszámlára van szüksége? Egyeztessen ingyenes konzultációs időpontot offshore szakértőinkkel!

Legális-e az offshore bankszámla?

Offshore bankszámlát nyitni teljesen legális, ha ez a hazai törvények tiszteletben tartásával történik, illetve a számlanyitás után lehetnek éves jelentési kötelezettségeink az ügyleteinkről az offshore bank felé, amikről nem szabad megfeledkezni.

Offshore bankszámlanyitás menete

Mielőtt az ügyfél belevágna az offshore számlanyitásba az alábbi szempontokat célszerű mérlegelni, hiszen nagyok sok tévhit kering az offshore számlák körül.

Sokan azt gondolják, hogy az offshore bankok tárt karokkal várják az ügyfeleket és megtiszteltetés számukra, ha egy ügyfél őket választja. Ez hatalmas tévedés, ugyanis ezek a bankok fokozott kockázatot vállalnak, emiatt pedig alaposabban megvizsgálják az offshore ügyfeleket. Ennek a folyamatnak pedig logikus következménye, hogy az offshore számla megnyitása jóval hosszabb ideig tart, hiszen több kérdést tesznek fel és számos dokumentumot kérnek.

További gyakori hiba az offshore bankszámlanyitás előtt, hogy az ügyfél azt gondolja, hogy bármelyik európai bank szívesen nyit bankszámlát az offshore cégnek. Az az általános tapasztalat, hogy az európai bankok főként európai cégeknek nyitnak számlát. Nem látják szívesen az Európán kívüli cégeket, ha mégis, akkor többnyire olyan helyszínek jöhetnek számításba offshore számlanyitásra, amelyek nem szerepelnek az Európai Unió feketelistáján, illetve, amelyek kötöttek adóegyezményt a tagállamokkal. Az offshore helyszínekkel kapcsolatban a feketelistákról az alábbi linken található rádió interjúban hallhat további információkat:

Az offshore bankok esetében az anonimitás és diszkréció jelentése manapság nem abban áll, hogy lehetséges anélkül offshore számlát nyitni, hogy bank tudná, hogy ki az ügyfele, hanem ez arra vonatkozik, hogy nem adnak ki könnyen adatot harmadik személynek. Ez a fajta banktitok jelentős csorbát szenvedett az elmúlt évben az automatikus banki adatcserének köszönhetően. Erről részletesen ebben a cikkünkben olvashat:

Nem vonatkozik minden cég offshore bankszámlájára ez a kötelezettség, de ennek érdekében érdemes szakszerű tanácsadást igénybe venni. A fenti linken további információkat tudhat meg az offshore bankszámlákkal kapcsolatos adatcseréről is.

Amennyiben érdeklik Önt az offshore cégekkel, offshore cégalapítással, offshore bankszámlákkal kapcsolatos hírek, akkor kövesse blogunkat, Facebook és Linkedin oldalunkat!

Az egyes offshore helyszínekkel kapcsolatban pedig az alábbi linkeken találhat részletesebb iránymutatást:

Amennyiben további kérdése lenne, akkor lépjen kapcsolatba velünk a +36 1 383 0333 számon! Adózási, jogi és pénzügyi szakembereink várják Önt egy díjtalan konzultációra a 1145 Budapest, Amerikai út 59. szám alatti irodánkban!

írjon nekünk: