Offshore országok listája és egyéb fontos tudnivalók

Az offshore országok és a külföldi cégekből adódó kedvező adózási feltételek nagy népszerűségnek örvendenek a vállalkozók körében. Ezt a fajta üzleti formát azonban még mindig egyfajta rejtély és negatív kép ötvözi. Az adóparadicsomok azonban legális körülmények között nyújtanak megoldást bizonyos cégtípusoknak. Ebben a bejegyzésben pedig összeszedtük, hol és milyen módon alapíthatunk offshore céget a világban, illetve mi a különbség az egyes térségek adózási szabályzatai között.

Mi az az offshore cég?

Az offshore kifejezés eredetileg az angol nyelvből ered, jelentése parton kívüli. Nagyjából ez a helyzet az üzleti életben is: ezek a külföldi vállalkozások olyan cégek, amelyek nem végeznek gazdasági tevékenységet az adott országban. Az offshore cégeket szaknyelven International Business Company (IBC) néven emlegetik. Cégforma alapján leginkább a részvénytársaságokhoz hasonlítható, előre meghatározott névértékű és számú részvényekből áll. A tulajdonosok felelőssége pedig csak a cég vagyonáig áll fenn. Az első és legfontosabb kérdés pedig az, hova költöztessük hivatalosan a céget, avagy hol található adóparadicsom a világban.

Offshore cégek

Az offshore vállalkozás előnyei

Először is tekintsük át, milyen előnyei adódnak az offshore cég létrehozásának, hiszen nem véletlenül olyan népszerű. Sok magyarországi vállalkozó is úgy dönt, hogy offshore országban alapít céget. Több okuk is van rá: az alacsony vagy szinte nulla jövedelemadó fizetési kötelezettség, a beszámolóktól, bevallásoktól és jelentésektől való lemondás vonzó ajánlat. Az offshore cég vagyona továbbá könnyen, gyorsan és biztonságosan felhasználható.

Nem mindegy azonban, melyik offshore országot választjuk. Először is érdemes meggyőződni róla, hogy melyik adóparadicsom nyújtja a legkedvezőbb adózási feltételeket, aztán felvenni egy engedéllyel rendelkező ügynököt, aki lebonyolítja a teljes eljárást, egészen a bejegyzésig. Ez további kiadásokkal jár, a döntés pedig hosszú távú, ezért akár üzleti tanácsadásra is szükség lesz éves szinten.

Offshore országok: adóparadicsomok a világban

Az offshore országokat illetően elsőre talán az egzotikus helyek ugranak be az embereknek. Nem véletlenül. A Brit-Virgin szigetek, a Marshall-szigetek és a Seychelle-szigetek például egyaránt népszerű adóparadicsomok. Azt azonban kevesen tudják, hogy valójában mennyi országban lehet még offshore céget alapítani. Még akár Magyarországon is külföldieknek. Igaz, az európai régiót jellemzően onshore cégeknek nevezzük, mert szigorúbbak a jogi és számviteli szabályozások, előírás van a könyvelés vezetésére, illetve adóbevallás benyújtására. Az offshore országok ennél lazább szabályozással rendelkeznek, ezért is költöztetik sokan a világvégére a cégüket. Nézzük meg részletesebben is az adóparadicsomok listáját és a legfontosabb tudnivalókat.

Offshore helyszínek 2022

Offshore és onshore országok listája

Amerikai Egyesült Államok (USA)

Amerikát aligha szükséges bemutatni bárkinek is. A világ egyik legjelentősebb és legstabilabb gazdasági szereplőjeként természetesen az offshore országok listáján is előkelő pozíciót foglal el. Az Egyesült Államokban létrehozható különböző jogállású társaságok közül a két legnépszerűbb: a Corporation és az LLC. Ezel közül az LLC-t szokták gyakran offshore célokra is használni. Az amerikai cégalapítás előnyei közé tartozik az egyszerű adminisztráció, az alacsony induló költségek és a kedvező adózási környezet.

Brit Virgin-szigetek

A Karib-térség meghatározó gazdasági szereplője, lényegében ezen a helyen született meg az offshore cégek, vagyis az International Business Company (IBC) fogalma. Egyszerű adminisztráció és adómentes státusz vonzza ide az ügyfeleket. A fix adón kívül pedig a vállalkozásnak nincs egyéb adófizetési kötelezettsége. Az offshore cég alapításakor az alaptőkének legalább 1 USD-nak kell lennie, amelyet nem kötelező befizetnie a részvényeseknek.

Ciprus

Népszerű offshore ország tartják számon, de valójában onshore helyszín, ahol transzparens az adórendszer. Az alacsony adóteher mellett rugalmas cégjogi szabályozás jellemzi.  Ciprus egyik legnagyobb előnye, hogy az értékpapírok és ezen belül az üzletrészek eladásából származó nyereség adómentesnek minősül. A Limited cégforma a legelterjedtebb, amelyhez csak névleges alaptőke szükséges, tehát nem kötelező befizetnie a részvényeseknek. Itt szükség van beszámoló készítésére is. Ez azonban nem nyilvános.

Egyesült Arab Emírségek (Dubaj)

Természetesen az Arab-félsziget sem maradhat ki a listáról. Adómentes és alacsony adózású cégalapítási lehetőségek jellemzik. Egyre több üzletember jelenik meg az országban, akár a teljes adómentességre is szert tehetnek. A kedvező adózási környezet mellett a helyi szabályok rugalmassága jelentős mértékben segíti a cégalapítást és működtetést. A vállalkozás alaptőkéjét nem kötelező befizetnie a részvényeseknek. A társaságnak egy igazgatóval és egy részvényessel kell rendelkeznie, akik lehetnek külföldi személyek is.

Hollandia

Hollandiában az elmúlt években folyamatosan modernizálták a cégekre vonatkozó szabályozást. Akár 0,01 eurós alaptőke is elegendő a cégalapításhoz. A tulajdonosok személye pedig szintén nem nyilvános információ. Kedvező nemzetközi adóegyezményei miatt további lehetőségekkel bír a vállalkozóknak. Sokan viszont nem számolnak azzal, hogy a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás után viszonylag magas 15%, illetve 25% társasági adóval kell számolni.

Hongkong

Habár a társasági adó mértéke 16,5%, nem kell azt befizetni, ha az üzleti tevékenység Hongkongon kívül történik. Így akár teljesen adómentessé is válhat az a nyereség, amit a cégek felhalmoznak. Nincs előírás az alaptőkére vonatkozólag, így már 1 HK$ esetén is megtörténhet a vállalkozás bejegyzése.

Kanada

Kanadában a vállalkozás nem minősül adóalanynak, amennyiben a Limited Liability Partnership cégformát választjuk. Vagyis nem kell társasági adót fizetni. A cég adózási szempontból átlátszó és csak a tulajdonosok szintjén szükséges adózni a megszerzett profit után. Kivéve akkor, ha a tagok nem belföldi személyek és a nyereség nem Kanadából származik. Szintén nincs alaptőkére vonatkozó követelmény.

Liechtenstein

Népszerű adóparadicsom, hiszen fejlett bankrendszere és az üzleti titkok magas színvonalú védelme jellemzi. Ennek ellenére sok tagállam nem tekint offshore országként Liechtensteinre. Az Anstalt és az Aktiengesellschaft neveztű cégforma korlátolt felelősséget biztosít a tulajdonosok javára. Az Anstalt esetében az alaptőkének legalább 30 000 CHF-nek kell lennie, amit be kell fizetni a részvényeseknek. Az Aktiengesellschaft cégformánál a kötelezően befizetendő alaptőke összege 50 000 CHF.

Luxemburg

Az egyik legkorszerűbb pénzügyi központ egész Európában és a világon. A jogszabályok és a helyi adórendszer pedig kedveznek a külföldi vállalkozóknak is. A cégeknek beszámolót és adóbevallást kell készítenie a tevékenységről, amelyet meghatározott kivételekkel könyvvizsgálói záradékkal kell ellátni, mielőtt benyújtják a helyi hatóság részére. Luxemburg adórendszere inkább a befektetői tevékenységet részesíti előnyben, ugyanis a kereskedelmi tevékenység után akár 24.94%-os össz-adóterheléssel lehet kalkulálni.

Málta

Máltán elsőre magasnak tűnik a 35%-os társasági adó, viszont a szigetország egyik népszerű eljárása az ún. adóvisszatérítés, amivel az adóhatóságtól igényelhető vissza a megfizetett adó 6/7-ed része. Hazai és nemzetközi szinten is mentesítenek bizonyos jövedelmeket az adózás alól. Erős gazdasági befolyással bír a 21. századi pénzügyi termékek, a blockchain és a kriptovaluta iparában is.

Marshall-szigetek

A Marshall-szigeteken évente egyszer, egy előre meghatározott, alacsony összegű adót szükséges megfizetni. Egyéb adófizetési kötelezettség nincs. Nem kell továbbá beszámolót és adóbevallást sem benyújtani, ahogyan alaptőkére vonatkozó alaptőke sincs. Mondhatni egy ízig-vérig offshore ország és adóparadicsom.

Seychelle-szigetek

Ahogyan a Seychelle-szigetek is a közkedvelt offshore célpontok közé tartozik. Rugalmas társasági szabályok és egyszerű adórendszer jellemzi. Csak a belföldről származó jövedelem után kell adót fizetni, ezért a külföldi, a szigeteken gazdasági tevékenységet nem végző vállalkozások kedvező helyzetben vannak. Az alaptőke összegét természetesen itt sem kell befizetni.

Szingapúr

Amennyiben nemcsak az adózási feltételeket és szabályokat, hanem a hivatali ügyintézés egyszerűségét és a jogbiztonságot is figyelembe vesszük, Szingapúr az egyik legjobb offshore ország. Nyitott gazdaság, szabad jövedelem- és tőkeáramlás. Több adminisztratív könnyítés is segíti a külföldi vállalkozás alapítását. Szingapúrban pedig a külföldi partnertől származó jövedelem is adómentesnek minősül, ha teljesítjük a területi adózás feltételeit.

Új-Zéland

Új-Zéland szintén élen jár az üzleti életben, ami az offshore cégeket és adóparadicsomokat illeti. A Limited Partnership (LP) társasági forma külföldi befektetők által is igen közkedvelt. Aki ezt választja, nem minősül adóalanynak, vagyis mentesül a társasági adó megfizetésének kötelezettsége alól.

Offshore országok és adóparadicsomok

Offshore tanácsadás és külföldi cégalapítás

Az offshore ország kiválasztása és a cégbejegyzés után hosszú távra el kell köteleződni a cég fenntartása mellett. Ehhez pedig szinte elengedhetetlen az időnkénti felülvizsgálat, üzleti- és offshore tanácsadás. A jogszabályok naprakész ismerete nélkül komoly problémákba ütközhetünk, továbbá bizonyos buktatókat is jobb elkerülni.

A CRWW a nemzetközi adózás, adótervezés, adóoptimalizálás és vagyonvédelem terén több mint harminc éves tapasztalattal rendelkezik. Magyarországon pedig kevés cég foglalkozik kifejezetten offshore tanácsadással. Szakértőink feltérképezik a törvényes lehetőségeket annak érdekében, hogy az ügyfelek cégstruktúrája megfeleljen az irányadó szabályoknak nemzetközi szinten és az adott országban. Így pedig elérhetővé válik a legoptimálisabb adózási forma.

Egyeztessen velünk időpontot díjtalan konzultációra!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>

Virágzó aranyvízum biznisz

A koronavírus nem csak a mindennapjaikat, hanem az aranyvízumprogramokat is átalakította. A szupergazdagok most olyan útlevelet vásárolnának, ami vírus-szempontból biztonságos országba szól. Az utazási korlátozások enyhülésével pedig tovább pöröghet az…

Bővebben >>>

Világszerte csökken a társasági nyereségadó

Az elmúlt évtizedekben közel harmadával csökkent a társasági nyereségadó a világban – állapította meg a Tax Foundation 208 országot vizsgáló felmérése. A leginkább Európában érzékelhető csökkenés ebben az adónemben, a…

Bővebben >>>