Új-Zéland cégalapítás

Új-Zéland egy több éves kormányzati program keretében elérte, hogy a világ egyik legjobb üzleti környezetét biztosító országaként tartsák számon. A változások hátterében elsősorban az a szándék állt, hogy a mindentől távol eső szigetre ne csak a turisták, hanem az üzleti élet és az offshore cégalapítás iránt érdeklődő vállalkozók is felfigyeljenek. Az offshore működés ellenére Új-Zéland magas reputációval rendelkezik, ezért ennek köszönhetően ezt a cégformát egyre gyakrabban alkalmazzák a nemzetközi kereskedelemben, azonban befektetési- és holding tevékenységet végző társaságokra is található számos példa.

Új-Zéland cégalapítás

Az  új-zélandi cégalapítás feltételei

A külföldi befektetők egyik legkedveltebb társasági formája a Limited Partnership (LP). Az LP-ben szükséges legalább egy olyan tag, akinek a felelőssége korlátlan a cég tartozásaiért és rendszerint ez a tag látja el a társaság képviseletét is (General Partner). A tagok létszáma nincs meghatározva és lehetőség van arra is, hogy egy korlátolt felelősségű társaság szálljon be tagként. A tagok esetében további feltétel, hogy mindegyikük ugyanolyan jogosultságokkal rendelkezzen, nem lehet például osztalék- vagy szavazatelsőbbségi tagsággal rendelkezniük. Az offshore cégalapítás során az alaptőkére nincs minimum követelmény, ráadásul nem szükséges a tagoknak ténylegesen befizetniük a vállalkozás bankszámlájára.

A  új-zélandi cégalapítás előnyei

Az LP-nek különleges adózási státuszt biztosítanak. Új-Zélandon a társasági adó mértéke 28%, azonban az LP nem minősül adóalanynak, vagyis a nyeresége után nem kell társasági adót fizetni. A módszer lényege, hogy a cég adózási szempontból „átlátszónak” minősül és a jövedelme után csak a tagoknak merül fel adófizetési kötelezettsége, azaz csak a tulajdonosok szintjén kell adózni a nyereség után. Amennyiben a tagok nem új-zélandi személyek, akkor helyben a tulajdonosok szintjén sem kell adót fizetni a vállalkozás nyeresége után (feltéve, hogy a nyereség nem Új-Zélandról származik).

Az LP esetében szükséges, hogy a vállalkozás az üzleti év zárását követően elkészítse beszámolóját, viszont alapesetben ezt nem kell benyújtani egyetlen hatósághoz sem, mivel elegendő, ha a társaság a székhelyén tárolja, viszont szükséges évente adóbevallást benyújtani, akkor is, ha nincs adófizetési kötelezettsége az LP-nek.

Új-Zéland cégalapítás

írjon nekünk: