Dubai cégalapítás (Egyesült Arab Emírségek)

Az Egyesült Arab Emírségek hét emírségből álló állam az Arab-félsziget délkeleti részén. Gyakran “új-Svájcként” is emlegetik az adómentes vagy alacsony adózású cégalapítási lehetőségek miatt. Az ország hagyományos bevételi forrása az olaj, amely mellett azonban más iparágakat is meghonosítottak (pénzügyi szektor, turizmus), hogy gazdaságukat diverzifikálni tudják és ne függjenek teljesen egyetlen iparágtól.

Az elmúlt években az Egyesült Arab Emírségekben alapított cégek nagyon népszerűek lettek, egyre több üzletember választja cégalapítási céllal az országot, mivel céges és magánszemély tulajdonos szintjén egyaránt biztosított a teljes adómentesség lehetősége.

Dubai cégalapítás (Egyesült Arab Emírségek)

A létrehozható különböző jogállású társaságok és jellemzőik

Az Egyesült Arab Emírségekben három különböző jogállású társaság létezik:

  • helyi cég (mainland company),
  • szabad kereskedelmi zóna cég (free zone company) és
  • offshore cég (international business company).

A dubai helyi cég jellemzői

A helyi cég korábban kevésbé volt népszerű a külföldi befektetők körében, mivel kötelező volt, hogy a többségi tulajdonos egy helyi állampolgár legyen. Az Emírségek azonban jelentős könnyítéseket hajtott végre ezen a téren 2019-ben, amelynek köszönhetően a befektetők úgy tudnak belépni az ország belföldi piacára, hogy a korábbiakhoz képest nem minden esetben kell többségi tulajdonosként helyi állampolgár. Arra viszont ügyelni kell, hogy a helyi cégekre pénzügyi beszámolót kell benyújtani az illetékes hatóság részére.

Dubai cégalapítás (Egyesült Arab Emírségek)

Szabad kereskedelmi zónák

A szabad kereskedelmi zónák nem egyszerű adóparadicsomok. Olyan kereskedelmi-, adózási- és tudásközpontokat hoztak létre, amelyek különféle iparágakban nyújtanak lehetőségeket a külföldi befektetőknek. Több mint negyven zóna működik és továbbiak alapítása van folyamatban. A különféle zónákban alapított cégek külön engedély nélkül nem végezhetnek üzleti tevékenységet a zónán kívül, vagyis az Egyesült Arab Emírségek más területein. A szabad kereskedelmi zónában létrehozott társaság igényelhet a külföldi tulajdonosok / igazgatók / munkavállalók részére rezidensi vízumot (tartózkodási engedélyt) és nemzetközileg elfogadott illetőségigazolást is.

Dubai szabad kereskedelmi zónák előnyei és alapításának feltételei

A szabadkereskedelmi zónák saját adórendszerrel rendelkeznek és nem adóztatják a nyereséget , továbbá az ott dolgozó alkalmazottak bérét sem terhelik adókkal. A vállalkozás alaptőkéjét bizonyos zónákban nem kötelező befizetnie a részvényeseknek. A társaságnak elegendő egy természetes személy managerrel (ügyvezető igazgatóval) és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek 100%-ban külföldi személyek is.

Az Egyesült Arab Emírségekben működő számos szabad kereskedelmi zóna közül az Umm Al Quwain Szabad Kereskedelmi Zóna az egyik legideálisabb feltételeket biztosítja a külföldi befektetők részére.

Umm Al Quwain Szabad Kereskedelmi Zóna

Umm Al Quwain (UAQ) földrajzi elhelyezkedését tekintve a szintén nagy népszerűségnek örvendő Ajman és Ras Al Khaimah között található. Ideális helyszínné teszi többek között központi elhelyezkedése, a kiváló életszínvonal elérésének lehetősége reális árakon valamint a szolgáltatói szektor magas minősége. UAQ „a jövő szabad kereskedelmi zónája”, hiszen biztonságos és stabil környezetben kínál izgalmas üzleti lehetőségeket, mindezt alig 1 órányira a dubaji nemzetközi repülőtértől, az ország legfontosabb kikötői mellett.

További érv még UAQ mellett, hogy itt nem kötelező az alaptőke befizetése, valamint nem szükséges beszámolót és adóbevallást benyújtani. A szabad kereskedelmi zónában bejegyzett cég esetében van arra lehetőség, hogy a befektetők tartózkodási engedélyt szerezzenek 3 évre (tulajdonosok), illetve 2 évre (igazgatók, alkalmazottak).

Dubai offshore cég előnyei

Az offshore cég többnyire csak székhellyel rendelkezik, továbbá nem végezhet helyben tevékenységet, vagyis csak az Emírségek területén kívül fejtheti ki üzleti tevékenységét.

Ezeknek a cégeknek szintén nem kell adót fizetnie a nyeresége után. Mivel az offshore cégeknek nem kell a nyereségük után adót fizetniük, ezért a helyi hatóságok részére nem kell beszámolót, illetve adóbevallást sem benyújtani. A kedvező adózási környezet mellett a helyi szabályok rugalmassága jelentős mértékben segíti a cégalapítást és működtetést. A vállalkozás alaptőkéjét nem kötelező befizetnie a részvényeseknek. A társaságnak elegendő egy természetes személy igazgatóval és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek külföldi személyek is.