Vége lehet a karibi-térség vízummentességének

A karibi-térség vezetői szerint az EU hamarosan elkaszálja a vízummentes schengeni utazás lehetőségét, ami egyben az aranyvízum programok végét is jelentheti, ahol befektetésért cserébe állampolgárságot és szabad beutazást kínáltak az országok.

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnöke, Ralph Gonsalves szerint az Európai Bizottság már közölte a térség képviselőivel, hogy a vízummentesség megszüntetése csak idő kérdése. A térség miniszterei azt is tudni vélik, hogy az EU még az Egyesült Királyságnál is szigorúbb lesz. Emlékeztetőül, még 2023 júliusában az Egyesült Királyság megszüntette a Dominikai és a Vanuatui Köztársaság vízummentességét.

Az Európai Unió 2022 elején már javasolta, hogy függesszék fel a Vanuatui Köztársaság és az EU között azt az egyezményt, ami szerint a csendes-óceáni ország polgárai 90 napra vízum nélkül utazhatnak az Európai Unióba. Az Európai Bizottság a felfüggesztésre tett javaslatot azzal indokolta, hogy a köztársaság útlevelet, ezáltal vízummentes belépést kínál ellenőrizetlen külföldieknek a schengeni térségbe. A vanuatui kormány szerint az ország mindent megtett annak érdekében, hogy az EU által kifogásolt gyakorlaton változtasson, ezért nem érzik igazságosnak, hogy úgy röppentek fel ezek a hírek, hogy őket hivatalosan senki nem tájékoztatta. A sokat vitatott befektetői állampolgársági program ugyanakkor mintegy 3 milliárd euró beruházást vonz évente az EU-ba.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>