Virágzó aranyvízum biznisz

A koronavírus nem csak a mindennapjaikat, hanem az aranyvízumprogramokat is átalakította. A szupergazdagok most olyan útlevelet vásárolnának, ami vírus-szempontból biztonságos országba szól. Az utazási korlátozások enyhülésével pedig tovább pöröghet az útlevél-biznisz. Ráadásul a home office előretörésével szintén vonzó lehet egy második útlevél, pláne egy olyan országba, ahol nem tombol a vírus.

A Henley & Partners tanácsadó cég elemzése szerint a vírus hatására mintegy 42 százalékkal növekedtek az aranyvízumkérelmek. Ez annak is köszönhető, hogy a koronavírus tulajdonképpen megkönnyítette egy második állampolgárság vagy állandó tartózkodási engedély megszerzését, mivel a legtöbb programra ma már nem személyesen, hanem online lehet jelentkezni, és kevesebb dokumentum szükséges a kérelmekhez.

Svájcban háromezer tartózkodási engedély kérelmet nyújtottak be 2020. május és június között, míg Portugáliában májusban rekordot döntött az aranyvízumkérelmek száma; a 270 kérelmező megközelítőleg 146,2 millió eurót hozott az államkasszába. Ez persze nem véletlen, hiszen Portugália példásan kezelte a járványhelyzetet. A montenegrói és ciprusi program iránt is nőtt a kereslet: 2020 első negyedévében a két országba irányuló kérelmek száma 142, illetve 75 százalékkal növekedett.

A karibi-térséget igencsak érzékenyen érinti, hogy a turizmus kvázi megszűnt a covid-19 miatt. Így nem véletlen, hogy itt is előálltak az aranyvízumprogramokkal, hiszen a gazdaság mozgatórugója itt eddig a turizmus volt, és a bevételkiesést pótolni kell. St. Kitts és Nevis, kapcsolt elsőnek; az ország a járvány miatt csökkentette a kamatlábakat és 150 ezer dollár értékű útlevélcsomagot ajánlott fel négygyermekes családok számára, májusban pedig Saint Lucia, Antigua és Barbuda is hasonlóval állt elő. Barbados 12 havi, úgynevezett „Welcome Stamp”-et vezetett be, hogy így vonzza be a digitális nomádokat, hogy egy éven át a szigetről dolgozzanak.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>