Az offshore cég és bankszámla jelentése

Az offshore cég és offshore bankszámla kifejezésekkel szinte mindenki találkozott már, aki olvas híreket. Ezek általában negatív kontextusban jelennek meg, sokszor nagyon bonyolultnak vagy egyenesen illegálisnak állítva be ezeket. Ebben a cikkben az offshore cégek és offshore bankszámlák mítoszáról próbáljuk meg lerántani a leplet: pontosan mit is nevezünk offshore cégnek, mit jelent az offshore bankszámla, és sorra vesszük ezek előnyeit és hátrányait is.

Mi az offshore jelentése?

Kezdjük a legalapvetőbb dolgokkal és tegyük tisztába a fogalmakat. Az offshore jelentése szó szerint partokon túli. Azokra a kereskedelmi szövetségekre használták először ezt a kifejezést, akik Nagy-Britannia területén kívül fejtették ki a tevékenységüket. Ezek alapján már kicsit könnyebb meghatározni a cikk elején említett fogalmakat.

Az offshore bankszámla egy olyan bankszámla, amit külföldön nyitunk, tehát ugyanúgy offshore bankszámla egy Ausztriában létrehozott számla és egy Seychelles-szigeteken létrehozott számla is. Azt, hogy az utóbbi sokkal népszerűbb azt a helyi szabályozások magyarázzák. Vannak olyan országok, ahol a banki és cégjogi szabályozások jóval egyszerűbbek és kedvezőbbek, mint a világ többi részén, így ezek népszerű offshore helyszíneknek számítanak. Ezekről az országokról később részletesebben is írunk.

De mi a helyzet egy offshore cég esetében? Itt is csak arról lenne szó, hogy egy olyan cég, amit külföldön alapítunk? Ennyire azért nem egyszerű a helyzet, de nem is sokkal bonyolultabb.

Az offshore cég jelentése

Az offshore cégnek hívjuk azokat a cégeket, amely gazdasági tevékenységének túlnyomó részét (vagy akár egészét) nem az alapításának megfelelő országban végzi.

Most, hogy az alapokat tisztáztuk nézzük meg azt, hogy milyen előnyei vannak egy offshore számlának vagy egy offshore cégnek, hogyan zajlik az alapítás és milyen buktatókkal találkozhatunk a folyamat során.

Mire jó egy offshore bankszámla?

Offshore bankszámla

Egy jól kiválasztott offshore bankszámlának rengeteg előnye van, ezek közül a legfontosabbak:

 • Csökken a politikai környezet miatti kockázat. Ha az összes vagyonunkat hazánkban tartjuk és bekövetkezik valami egész országot negatívan érintő esemény (pl. államcsőd), akkor nagyon könnyen el tudjuk veszíteni a kemény munkával  megteremtett vagyonunk nagy részét.
 • Könnyen elrejthetjük legálisan a vagyonunk a jogtalan támadások elől. A szülőföldünkön sokkal könnyebben be tudják például fagyasztani a bankszámlánkat, mint egy offshore bankban. Védelmet jelent még egy ilyen bankszámla a rossz szándékú üzlettársaktól és egy kellemetlen válás negatív anyagi következményeitől is.
 • Magasabb kamatot kaphatunk a pénzünk után. Ennek a pontnak az előnyeit nem nagyon kell magyarázni. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy sokszor a magasabb kamat feltétele, hogy előre meghatározott ideig (pl. egy, vagy több évig) nem nyúlunk a pénzünkhöz.
 • Csökkenthetjük a valutakockázatot. Ez a pont szorosan kapcsolódik az elsőhöz. Egy rossz politikai helyzet nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a hazai valuta nagyon sokat gyengüljön. Ilyenkor igazán hasznos lehet, ha különböző offshore bankszámlákon, különböző világvalutában is vannak tartalékaink.
 • Az offshore cégalapítást követően könnyebb egy offshore bankszámla segítségével végezni a tevékenységet. Ha nem is minden esetben feltétel az offshore bankszámla, mindenképpen egyszerűsíti az ügymenetet.

Általában miután az emberek szembesülnek ezekkel az előnyökkel már egy kicsit bizakodóbban tekintenek az offshore bankszámlákra. Azonban még ilyenkor is szokott mindenkiben maradni pár teljesen jogos kérdés. A leggyakoribbakat igyekszünk is megválaszolni az alábbiakban.

Biztonságosak az offshore bankok?

A kifejezetten offshore bankszámlák nyitására és kezelésére szakosodott bankok megélhetésének alapja az, hogy az ügyfeleik nyugodtan alhatnak, tudván, hogy a pénzük biztonságban van. Ugyanitt fontos kiemelni, hogy az offshore bankok többsége nem végez hitelezési tevékenységet, ezért a csőd kockázata is alacsonyabb. Így hát mindent megtesznek azért, hogy ügyfeleiket ne érhesse kár. Persze sajnos itt is vannak gyengébb alternatívák, ezért mindenképp érdemes szakértői tanácsot kérni mielőtt offshore bankszámlát nyitnánk.

Offshore bankszámlára van szüksége? Egyeztessen ingyenes konzultációs időpontot offshore szakértőinkkel!

Legális-e az offshore bankszámla?

Offshore bankszámlát nyitni teljesen legális, ha ez a hazai törvények tiszteletben tartásával történik,illetve a számlanyitás után lehetnek éves jelentési kötelezettségeink az ügyleteinkről az offshore bank felé, amikről nem szabad megfeledkezni. 

Most pedig a bankszámlák világából térjünk át a cégekére és nézzük meg, hogy Magyarországon mi számít offshore cégnek és milyen előnyei vannak egy ilyennek.

Offshore cégalapítás előnyei

Az offshore cégalapítás előnyei

Az offshore cégalapítás legfontosabb és legtöbbet emlegetett előnye az adóoptimalizálás. Fontos különbséget tenni az adóoptimalizálás és adóelkerülés között.

Adóelkerülés esetében egyszerűen nem fizetjük be a törvényileg előírt adót, ezáltal pedig bűncselekményt követünk el.

Ezzel szemben az adóoptimalizálás egy teljesen legális dolog. Itt arra törekszünk, hogy az összes hatályos törvény betartása mellett a lehető legkevesebb adófizetési kötelezettségünk keletkezzen. És itt jönnek a képbe az offshore cégek. Országonként különbözik ugyanis, hogy milyen tevékenység után milyen és mekkora mértékű adót kell fizetni, valamint az egyes országok között létrejött kettős adóztatást elkerülő egyezmények is a segítségünkre lehetnek.

Az adóoptimalizálás célja tehát, hogy legális keretek között megtaláljuk azt az ideális akár több jogi entitásból álló (cég)struktúrát, amelyben a legkevesebb adót kell fizetnünk. Ebbe pedig sokszor beletartozik egy offshore cég megalapítása. 

A másik előny, amiről már az offshore számlák esetében is írtunk a vagyon védelme. Sajnos sok olyan eset elképzelhető, amikor valaki jogtalanul feni a fogát a vagyonunkra: egy volt házastárs, egy volt üzlettárs, egy mindig elégedetlen vevő. Velük szemben egy offshore cég extra védelmet nyújthat. Bármilyen jogi lépést szeretnének velünk szemben meglépni, azt az offshore cégnek megfelelő országban tehetik meg. Ez pedig igencsak megnehezítheti a rosszakaróink dolgát, sok esetben akár elrettentő erővel is bírhat, hiszen speciális jogászokra, szakértőkre van szükségük, ami pedig több időt és még több pénzbe kerül nekik, ráadásul számos offshore helyszín egész egyszerűen nem hajtja végre a külföldi bírósági ítéleteket.

Mik az offshore cégalapítás buktatói?

Ha az offshore cégalapításnak csak előnyei lennének és könnyű lenne kivitelezni, akkor a szomszéd Mari néni is a marshall-szigeteki cégén keresztül irányítaná a virágboltját. Azonban jól tudjuk, hogy nem ez a helyzet, ugyanis rengeteg buktatója van az offshore cégalapításnak. Nézzük meg ezek közül a legfontosabbakat:

 • Egy külföldön bejegyzett cégnek, ha Magyarországon található az ügyvezetése, akkor magyar adózónak minősülhet, ami miatt itt kell adót fizetnie a nyeresége után. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, amikor külföldi cégben magyar illetőségű az igazgató és belföldön tárgyal, szerződést köt, valamint eljár a cég nevében.
 • Az első ponthoz kapcsolódik még az is, amikor egy külföldi cég meghatalmazottja útján rendszeresen szerződéseket köt Magyarországon (ebben az esetben telephelye keletkezik). Szintén Magyarországon kell adót fizetnie a külföldi cégnek a nyeresége után, ha belföldön ingatlantulajdonnal rendelkezik, amelyet bérbe ad.
 • Külföldön is ütközhetünk problémákba: amennyiben az offshore cég nem rendelkezik a gazdasági működéshez szükséges tárgyi és személyi feltételekkel, akkor könnyen “postafiók cég” minősítést kaphatunk.
 • Hosszan lehetne még sorolni, hogy mi mindenről feledkeznek meg külföldi cégalapítás során, de az egyik legklasszikusabb hiba, hogy a céges struktúrát nem igazítják hozzá a tényleges tulajdonos országának adójogi szabályaihoz. Magyarországon az offshore cégeket az adózási szaknyelvben ellenőrzött külföldi társaságnak nevezik. Kissé leegyszerűsítve: amennyiben a külföldi társaság nem fizet legalább 4,5% társasági adót, akkor az ellenőrzött külföldi társaságnak minősül. Ennek a következménye akár az is lehet, hogy az offshore cégnek a jövedelmét bevonják a magyar adóalap alá. Az ilyen jellegű szabályok az offshore-ozás kőkorszakában senkit sem érdekeltek, mert az adóhatóság nem tudta, hogy mekkora eredmény található a külföldi cég bankszámláján. Ez az automatikus banki információcsere miatt megváltozott, hiszen ennek hatására könnyen eljuthatnak ezek az adatok a magyar adóhatósághoz.
 • Az offshore céges kifizetésekhez kapcsolódik egy másik szabály is, amelyet alacsony adókulcsú államból származó jövedelmek neveznek. Magasabb az adóterhelése többek között az osztaléknak és az árfolyamnyereségnek, ha olyan államban bejegyzett külföldi cégtől kapjuk, amely nem kötött Magyarországgal egyezményt a kettős adóztatás elkerüléséről vagy ilyen egyezmény hiányában az adott országban irányadó társasági adó mértéke nem éri el a 9%-ot. 

Mi az offshore cégalapítás menete?

Az előnyök és buktatók mérlegelése után a következő lépés az offshore cég alapítása. Hogyan kellene egyáltalán ennek nekiállni? 

 1. Meg kell határozni a célokat, hogy miért is akarunk egyáltalán offshore céget alapítani.
 2. Ha a miértet már tudjuk, akkor a hogyan következik. Azt kell kideríteni, hogy pontosan a céljainkat hogyan tudjuk elérni. Milyen adónemből szeretnénk kevesebbet fizetni, van-e erre egyáltalán lehetőség.
 3. Ezután következik annak az országnak a kiválasztása, ahol a lehető legtöbbet meg tudunk valósítani a céljaink közül.
 4. Ha az országot kiválasztottuk, akkor már csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen jogállású társaságot szeretnénk alapítani.
 5. Az utolsó lépés pedig a cégünk regisztrációja, sok ország esetében a felsoroltak közül talán ez a legegyszerűbb lépés.
 6. Érdemes offshore tanácsadót igénybe venni a struktúra éves felülvizsgálatára, hiszen időnként változhatnak a szabályok. 

Elsőre ez talán kicsit bonyolultnak hangzik. Ez azért van, mert valójában nem egy egyszerű dologról van szó. Rengeteg lehetőség van és rengeteg előírás, aminek meg kell felelnünk.

Cégcsoportunk kiemelkedő kapcsolatrendszerrel, adózási- és jogi szakértőkkel, valamint több mint 25 év tapasztalattal rendelkezik az offshore cégalapítások és bankszámlanyitások területén. Ha offshore cégre vagy bankszámlára van szüksége, de nem tudja merre induljon szakértőink várják hívását és megkeresését, hogy egy díjtalan konzultáció során a lehető legjobb struktúrát alakíthassuk ki az Ön számára.

Összefoglalás

Foglaljuk tehát össze a legfontosabb pontjait a cikknek. Offshore bankszámlának nevezünk minden külföldön nyitott bankszámlát. Offshore cégnek pedig azokat a cégeket nevezzük, akik a tevékenységük nagy részét vagy akár egészét külföldön végzik. Az offshore cég létrehozása teljesen legális és komoly gazdasági előnyökkel járhat, ha az alapításkor és a működtetéskor megfelelő szakértelemmel járunk el.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Világszerte csökken a társasági nyereségadó

Az elmúlt évtizedekben közel harmadával csökkent a társasági nyereségadó a világban – állapította meg a Tax Foundation 208 országot vizsgáló felmérése. A leginkább Európában érzékelhető csökkenés ebben az adónemben, a…

Bővebben >>>

Vegyen földet Abu Dhabi-ban!

A külföldi állampolgárok és a külföldiek tulajdonában lévő vállalkozások mostantól szabadon vásárolhatnak földterületet és ingatlant Abu Dhabi befektetési övezeteiben, közölte a nemzeti hírügynökség. Eddig a külföldi befektetők csak bérleti megállapodást…

Bővebben >>>

Végre valódi bankot épít a Vatikán

Új rendeleteket fogadott el Ferenc pápa a Vatikán bankja kapcsán, kötelezővé téve többek között a külső könyvvizsgálatot. Az elfogadott rendeletek egy több mint hat éves banki reformfolyamat újabb mérföldkövét jelentik.…

Bővebben >>>