Kinek kell társasági adót fizetnie az Egyesült Arab Emírségekben?

Az adózás eddig szinte ismeretlen fogalom volt az Emírségekben, a társasági adót pedig csak hírből ismerték.

A kedvező adókörnyezet rendkívül vonzóvá tette a térséget a befektetők, vállalkozások, startupok és üzletemberek számára. Az társasági adó bevezetésével ennek részben vége szakad, de a szabályozás még így is sokkal lazább és kedvezőbb marad, mint Európában vagy Amerikában.

A 2023. május 17-én bejelentett új szabályok szerint a társasági adófizetési kötelezettség csak azokra a cégekre vonatkozik, ahol az üzleti tevékenységből származó árbevétel meghaladja az évi 1 millió dirhamot (kb. 272 000 dollár). A magánszemélyek ingatlan- és személyes befektetésből származó jövedelme továbbra sem minősül adóköteles jövedelemnek.

A határozat tisztázza a társasági adó rendszerének magánszemélyekre vonatkozó alkalmazását is, és biztosítja, hogy csak üzleti tevékenységből származó jövedelmet adóztassák meg. Egyértelműen kiderült az is, hogy a befektetésből vagy ingatlanból származó személyi jövedelem után nem kell az adót megfizetni. Az üzleti tevékenységet folytató magánszemélyenek csak abban az esetben kell társasági adót fizetniük, ha éves árbevételük meghaladja az 1 millió dirhamot.

Ha például egy magánszemély egy online vállalkozást működtet, és az abból származó összesített éves árbevétel meghaladja az 1 millió dirhamot, akkor az után meg kell fizetnie az adót. Ha ugyanez a személy ingatlanbérbeadásból és befektetésekből is bevételhez jut, akkor nem kell adózni, mert ezek a bevételi formák nem tartoznak a társasági adó hatálya alá.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>