Világszerte csökken a társasági nyereségadó

Az elmúlt évtizedekben közel harmadával csökkent a társasági nyereségadó a világban – állapította meg a Tax Foundation 208 országot vizsgáló felmérése. A leginkább Európában érzékelhető csökkenés ebben az adónemben, a Magyarországon alkalmazott 9 százalék pedig hazánk az egyik legkedvezőbb befektetési környezet kínáló ország a térségben.

A társasági adókulcs mértéke közel negyven éve folyamatosan mérséklődik. A Tax Foundation szerint 1980-ban még átlagosan 38,8 százalék volt a társasági adó a világban, 2018-ban viszont már csak 26,5 százalékot tett ki. Európában még kedvezőbb a helyzet, hiszen az Öreg Kontinensen a cégek által fizetett társasági adó átlagosan 25,4 százalékra csökkent.

Magyarországon 2017 óta már 9 százalékos a társasági adó mértéke, ami a legalacsonyabb érték az Európai Unióban. Hasonlóan kedvező mértékű adókulcs a cégek számára csak Montenegróban érhető el, ahol szintén 9 százalékot kell fizetniük a vállalkozásoknak.

Az általános társasági adókulcs csökkenés azért tapasztalható világszerte, mert az államok ezzel a lépéssel szeretnék növelni versenyképességüket és tőkevonzó képességüket. A befektetők ugyanis a globalizáció és a technológiai fejlődés miatt sokkal rugalmasabbak lettek. Abban, hogy hova vigyék a pénzüket, kiemelten fontos, hogy mekkora társasági nyereségadót kell fizetniük az adott országban.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>