A szabadkereskedelmi zóna üzleti és gazdasági előnyei

Habár nem új keletű fogalom, a szabad kereskedelmi zónák jelentősége az utóbbi évtizedekben kulcsfontosságú tényezővé vált a globális gazdasági fejlődésben. Az ilyen övezetek ugyanis lehetővé teszik az országok közötti gazdasági együttműködést és a versenyképesség fokozását, valamint számos előnnyel bírnak a külföldi vállalkozások számára. Ebben a bejegyzésben áttekintjük a szabadkereskedelmi zónák fogalmát, valamint azt is, hogyan működnek a gyakorlatban.

A szabadkereskedelmi zónák története

Az emberi történelem során gyakran előfordult, hogy egy országon belül kiválasztottak egy olyan területet, amit különleges gazdasági státusszal ruháztak fel. Például a földrajzi fekvése miatt, hogy egyedi pénzügyi szabályozást alkalmazzanak rajta, ami eltér a többi résztől. Ennek egyik korai példája a Délosz szigetén kialakított szabadkereskedelmi zóna, ami időszámítás előtti 166-tól létezett, és vámmentes területnek számított. Az ezt követő évszázadok során a kiváltságos gazdasági státusszal rendelkező városállamok váltak gyakorivá, amelyek a szárazföldi és tengeri kereskedelmi útvonalak mentén jöttek létre. Az egyik legismertebb ilyen városállam a Hanza-városok voltak.

A modern értelemben vett szabadkereskedelmi zónák a második világháború utáni időkre tehetők, és általában egy földrajzilag elkülönített, kerítéssel határolt területnek minősülnek. A zóna saját rendelkezéseket hozhat, és csak részben vonatkoznak rá az adott állam szabályai. Az adó- és vámkedvezményeket a vállalkozások csak a zónán belül élvezhetik.

Szabad vállalkozási zóna

A szabadkereskedelmi zóna jelentése és működése

A szabadkereskedelmi zóna olyan földrajzi terület, ahol két vagy több ország megegyezett a kereskedelmi akadályok eltörlésében, hogy az áruk és szolgáltatások különösebb korlátok nélkül áramolhassanak. Az országok vállalják, hogy fokozatosan vagy azonnal megszüntetik a kereskedelem minden akadályát, mint például vámok, kvóták és bürokratikus akadályok. Fontos azonban tudni, hogy az övezetet alkotó országok függetlenséget tartanak fenn a kereskedelempolitika tekintetében, így önállóan határozzák meg gazdasági kapcsolataikat a megállapodás hatálya alá nem tartozó területeken kívüli nemzetekkel.

A szabadkereskedelmi zónák nem pusztán adóparadicsomok, hanem kereskedelmi, adózási és tudásközpontok, melyek számos lehetőséget kínálnak külföldi befektetőknek különböző iparágakban.

Az Egyesült Arab Emírségekben jelenleg több mint negyven szabadkereskedelmi zóna (Free Zone) működik, és továbbiak alapítása is folyamatban van. Az alapított cégeknek azonban be kell jelenteniük, hogy milyen tevékenységet kívánnak folytatni, és tevékenységi engedélyt kell kapniuk a szabad kereskedelmi zónát működtető hatóságtól. Emellett csak külön engedéllyel végezhetnek üzleti tevékenységet a zónán kívül, illetve a vállalkozás székhelye és irodája is csak a szabadkereskedelmi zónában lehet. A szabadkereskedelmi zónában alapított társaságok külföldi tulajdonosai, igazgatói és munkavállalói igényelhetnek tartózkodási engedélyt és nemzetközileg elfogadott adóügyi illetőség igazolást. A tartózkodási engedélyek száma általában a tevékenységi engedélyhez és az iroda méretéhez igazodik. A Free Zone cégalapításhoz kapcsolódó VISA jelenleg 2 évre szól, de számos más jellegű és hosszabb időtartamú tartózkodási engedélyt is lehet szerezni.

A szabadkereskedelmi övezet nem egyenlő a vámunióval

Az övezeti rendszer jelentős eltérést mutat a vámuniótól, mivel az övezet országai nem követnek egységes vámpolitikát a nem övezeti gazdaságokkal szemben. Az egységes vámhatár hiányából adódóan a résztvevő országoknak igazolniuk kell, hogy a forgalmazott termékek az övezeten belülről származnak.

A szabadkereskedelmi zóna gazdasági előnyei

Az adott ország gazdasága jelentős hasznot húzhat a szabadkereskedelmi zónák által előidézett kereskedelmi és feldolgozóipari fellendülésből, ami nagyobb lenne, mint az adóbehajtás nehézségei. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a szabadkereskedelmi zónákban a szabályok be nem tartása jelentős bevételkiesést okozhat a rendszer számára. A szabadkereskedelmi zónák különböző típusú vállalkozások létrehozására nyújtanak lehetőséget, például egyes területeken elérhetőek a betéti- és a részvénytársaságok is.

Az egyik nagy előnye tehát, hogy lehetővé teszik az áruk és szolgáltatások szabad kereskedelmét, ami elősegíti a versenyt, a komparatív előnyök kiaknázását és a gazdasági fejlődést.

A szabadkereskedelmi zóna üzleti előnyei

A szabadkereskedelmi zónák olyan területek, amelyek saját adórendszerrel rendelkeznek, és eltérnek a főszabályoktól azáltal, hogy nem alkalmaznak társasági adót vagy csak alacsony mértéket. Többnyire az ott dolgozó alkalmazottak bérét sem terhelik adókkal, és bizonyos zónákban a vállalkozásoknak nem kötelező befizetniük alaptőkét a részvényeseknek. Általában az ügyvezető igazgató és a részvényes természetes személy, illetve mindkettő 100%-ban külföldi személy is lehet.

Szabadkereskedelmi zónák a világban: Dubai és az Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségekben található Free Zone-ok a külföldi befektetők számára az egyik legideálisabb feltételeket biztosítják. Dubaiban jelenleg a legnagyobb számú szabadkereskedelmi övezet található. Nem olyan épületeknek kell elképzelni, amiket szögesdrót vesz körül, hanem általában inkább impozáns felhőkarcolók kapják ezt a besorolást.

Ha szabadkereskedelmi övezetet keresünk Dubaiban, akkor nemcsak az árakat kell figyelembe venni, hanem az adminisztratív kötelezettségeket is. A legtöbb dubai szabadkereskedelmi övezetnek évente auditált beszámolót kell benyújtaniuk. Emellett Dubaiban olyan hely is található, ahol lehetőség van magánalapítvány vagy pénzügyi vállalkozás létrehozására.

Az UAQ, Ajman és Ras Al Khaimah leginkább azok az emirátusok, amelyek népszerű szabadkereskedelmi övezeteket kínálnak Dubaitól távol. Azért is ideálisak, mert egymással versengenek, hogy vonzóbb árakon magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak a külföldi befektetőknek. Ezek a helyszínek biztonságos és stabil üzleti környezetet kínálnak, mindössze egy órányi autóútra a dubai nemzetközi repülőtértől, az ország legfontosabb kikötői pedig közel vannak. Az övezeteken belül az alaptőke befizetése nem kötelező, és általában nem kell beszámolót sem benyújtani.

Szabad kereskedelmi övezet

Cégalapítás szabadkereskedelmi övezetben

A szabadkereskedelmi övezetek vonzó cégalapítási lehetőségeket kínálnak, hiszen alacsonyabb adók, egyszerűbb adminisztráció és szabadabb gazdasági környezet várja a vállalkozókat. Azonban a helyi jogszabályok, az adórendszer, valamint a nemzetközi szabályozások ismerete kritikus fontosságú, ha valaki sikeresen szeretne üzletet indítani a szabadkereskedelmi zónában.

Egy szakértővel, nemzetközi adótervezővel és jogi szakemberrel történő konzultáció az első lépés annak biztosítására, hogy a vállalkozás megfelelő jogi és adózási keretek között működjön, és elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket, netalántán büntetéseket. Ez különösen fontos azok számára, akik először lépnek a szabadkereskedelmi övezetekben lévő vállalkozások világába, nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal és ismerettel a helyi szabályozásokról és jogi keretekről.

Adózási, pénzügyi és jogi szakértőink közérthető formában nyújtanak személyre szabott információkat a legújabb nemzetközi lehetőségekről. Vegye fel velünk a kapcsolatot és egyeztessen időpontot díjtalan konzultációra!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>

Virágzó aranyvízum biznisz

A koronavírus nem csak a mindennapjaikat, hanem az aranyvízumprogramokat is átalakította. A szupergazdagok most olyan útlevelet vásárolnának, ami vírus-szempontból biztonságos országba szól. Az utazási korlátozások enyhülésével pedig tovább pöröghet az…

Bővebben >>>