Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással.

A holland ügyészség azért lépett, mert véget akar vetni a holland bankszámlákon keresztül bonyolított illegális ügyletek évek óta tapasztalt laza felügyeletének. A gyanús tranzakciók bejelentésének elmulasztása és a nem megfelelő ügyfél-átvilágítás is bevett gyakorlatnak számít, de ennek egyszer s mindenkorra véget akarnak vetni.

A pénzintézet a hírekre reagálva kijelentette, hogy teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal. Jeroen van Maarschalkerweerd, az ABN Amro szóvivője szerint a bank is érzi, hogy bizonyos területeken van javítanivalója, majd azt is hozzátette, hogy nem érte őket váratlanul a vizsgálat. Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter aggasztónak titulálta a híreket. Hangsúlyozta, hogy kormány eltökélt a pénzmosás elleni küzdelemben, amiben a bankoknak fontos szerepük van van.

Nem az ABN Amro lenne az első pénzmosáson kapott bank az országban. Az ING-t tavaly mintegy 775 millió euróra (254 milliárd forintra) büntették, ugyanazért, amivel most az ABN-t vádolják; éveken keresztül megszegték a pénzmosás elleni szabályokat a nem megfelelő átvilágítási gyakorlat miatt.

Mindeközben Németországban 2019 egyik legnagyobb botránya, a Deutsche Bank ügy is folytatódik. Pénzmosásban bűnrészesség gyanúja miatt indult vizsgálat a Deutsche Bank német pénzintézet ellen a dán Danske Bank pénzmosási ügyével összefüggésben. A Deutsche Bank korábban nemzetközi fizetéseket hajtott végre a dán társaság megbízásából és bár 1,1 millió tranzakció esetében bejelentést is tett pénzmosásra utaló jelek miatt, a hatóságok szerint voltak olyan tranzakciók is, ahol a Deutsche Bank nem a törvényi előírásoknak megfelelően járt el.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>