Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a francia-, a spanyol- és az olasz kormány. A statisztikák szerint az 500 eurós bankjegyeket főleg illegális tranzakciók során használják.

Az 500 eurós bankjegy létezik, sőt, forgalomban lévő összes eurós bankjegy értékének 27,8 százaléka ilyen címletű, de az átlagember még nem találkozott soha vele. Talán nem olyan meglepő az sem, hogy a boltok többségében nem is lehet vele fizetni. Többnyire a 100 eurós a legnagyobb, hétköznapi forgalomban is részt vevő bankjegy, de már a 200 euróst sem szívesen fogadják el.

Tehát bár az 500 eurós címletű bankjegy legális tranzakciók lebonyolítására kevésbé használható, kiválóan alkalmas pénztartásra. Ez számít ugyanis világ egyik „legsűrűbb” pénzpiaci eszközének: egy érdekes számítás szerint 1 köbméterben több mint 400 millió dollárnyi értéket lehet így tartani. Ennél már csak az arany, illetve az 1000 svájci frankos címlet a „hatékonyabb”.

Egyes kutatások szerint pont e miatt a tulajdonsága miatt lett az 500 eurós a pénzmosás és egyéb illegális cselekmények preferált eszközéve. Egyes statisztikák szerint az 500 eurós bankjegyek 90%-át ilyen célokra használják. Mivel az EU a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás elleni harc egyik zászlóshajója, a miniszterek kezdeményezték a címlet kivezetését. Szakértők szerint az 500 eurós bankjegyek zöme Dél-Amerikába, Mexikóba és Kínába kerül.

Az Európai Központi Bank egy korábbi döntése értelmében nem nyomnak többé 500 eurós bankjegyeket, azonban továbbra is forgalomban van mintegy 400 millió darab ebből a címletből, mintegy 200 milliárd euró összértékben. Ezen felül azt is szeretnék elérni, hogy uniós szinten tiltsák be az 5 ezer eurónál nagyobb összeg készpénzben történő kifizetését.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>