Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az adómegállapodás megszüntetése arra ösztönözheti a Cipruson regisztrált orosz vállalkozásokat, hogy visszatérjenek Oroszországba, ami a sziget gazdaságának viszont nagy érvágás. A megállapodás végül maradt, de az oroszoknak már nem éri majd meg a szigeten üzletelni.

Az olajár-csökkenés, a világjárvány és a tőkekiáramlás korlátozásának szükségessége miatt az orosz kormány 2021. január elsejétől a jelenlegi 5-10 százalékról 15 százalékra növelné a kamatok és osztalékok adóját az orosz illetőségűek esetében. Alekszej Sazano orosz pénzügyminiszter-helyettes akkori véleménye szerint a megállapodás rontja a nemzetgazdaság-élénkítő intézkedések hatását, ezért szeretnék felmondani azt. Az adószakértők is úgy látták, hogy ha Oroszország kivonja magát a megállapodás alól, akkor nem fogja megérni a cipruson vállalkozni. Egy ilyen lépés befolyásolhatja az orosz leányvállalat és az anyavállalat közötti adótervezést.

A ciprusi kormányt meglepte ez a bejelentés. Ciprus jelentős adóbevételtől eshetett volna el, hiszen a Moscow Times információi szerint 2019-ben az orosz társaságok és magánszemélyek közel 27 milliárd dollárt fektettek be a szigeten. Nem csoda, hogy ciprusi pénzügyminiszter, Konsztantinosz Petridesz és Alekszej Overcsuk orosz pénzügyminiszter gyorsan tárgyalóasztalhoz ült. A tárgyalások során Konsztantinosz beleegyezett az orosz feltételekbe, mi szerint Cipruson a jelenlegi 5-10 százalékról 15 százalékra növeljék a kamatok és osztalékok adóját az orosz illetőségűek esetében.

Az oroszok nem titkolt célja az volt, hogy visszacsalogassák a befektetőket Oroszországba, ami nagy valószínűséggel ezzel meg is fog valósulni, mert az új feltételek mellett már nem fogja megérni Cipruson üzletelni. A módosítás a jövő év elején lép majd hatályba. Oroszország ezzel egyidőben leállította a kettős adóztatás eltörléséről Ciprussal megkötött szerződés felmondásának augusztus 3-án megkezdett folyamatát.

A megállapodás a számítások szerint 130-150 milliárd rubel (1 euró nagyjából 88 rubel) éves bevételnövekedést jelent Oroszországnak. Az oroszoknak természetesen bolt B tervük is arra az estre, ha nem sikerül nyélbe ütni a megállapodást. Arra készültek, hogy a cégeket a Ciprus helyett a távol-keleti Tengermellék vagy Kalinyingrád megye különleges közigazgatási övezetei felé tereljék.

Az orosz fél azt is bejelentette, hogy Luxemburggal és Máltával is hasonló feltételek mellett szeretne megállapodni, és Hollandiának tettek javaslatot is, de tőlük eddig nem kaptak választ.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>