A generációváltás kihívásai a családi vállalkozások életében

A generációváltás kérdése minden sikeres családi vállalkozás életében felmerül. Magyarországon a rendszerváltást követő időszakban rengeteg kis- és középvállalkozás (KKV) jött létre, így ez a téma még égetőbb. Ma ugyanis a generációváltás idejét éljük. A kérdés már csak az, hogy az utódok szeretnék-e továbbvinni az üzletet, vagy inkább a kevésbé vonzó értékesítésben, vagyis a cég eladásában kell gondolkodni a tulajdonosoknak. Ami biztos: nagy a generációs szakadék, amit nehéz áthidalni még a legjobban működő családok és üzletek esetében is.

A generációváltás jelentése

A generációváltás a családi vállalkozások életében az utódlást jelenti, vagyis azt, hogy a vezetést és a tulajdont át kell adni a következő generációnak. Történhet ez nyugdíjba vonulás miatt, de sajnálatos esetben az alapító halála is indokolhatja. Jobb azonban mindent előre elrendezni. Előbb-utóbb minden véget ér – kivéve akkor, ha a vállalkozás az utókorban tovább él!

Családi vállalkozások Magyarországon: a rendszerváltó nemzedék és az új generáció

Az 1990-es rendszerváltás óta Magyarországon jelentős számban alakultak ki kis- és középvállalkozások (KKV-k), így vállalkozó nemzet lettünk. Ezek több mint három évtizede sikeresen működnek a piacon, azonban mostanra elérkezett a generációváltás ideje. Ez viszont nem egyszerű folyamat, és gyakran problémát okoz a vállalkozások számára.

Alapesetben a legtöbb hazai vállalkozás vezetője a szíve mélyén azt szeretné, ha a családban maradna az üzlet, és a gyerekek állnának a cég élére. Ha viszont a másik oldalról nincs meg erre az akarat, el kell gondolkodni egyéb opciókon is. De az is lehet, hogy más okok miatt nem megy az átvétel, például a generációs konfliktusok, egymás meg nem értése miatt. Talán nem is véletlenül. Ha nagyon szigorúan és tényszerűen nézzük, a 90-es vállalkozói hullám óta átléptünk az új évezredbe. A 21. század pedig a modernitás, az innovációk és változások kora.

A generációváltás kihívásai

Generációs szakadékok

Az összhang hiányának egyik oka a korábbi és a jelenlegi generációk közötti különbség. Míg régebben a cégvezetők sokszor egy-egy területen mély szakmai tudással rendelkeztek, ma már a modern üzleti világban szélesebb perspektívára, innovatív megoldásokra van szükség. A különböző generációk eltérő értékrenddel és szakmai ismeretekkel rendelkeznek, ami nehezíti az összhang kialakítását. A mai fiatalok például nagyobb hangsúlyt fektetnek a marketingre és az új ötletekre, amíg az idősebb generáció a stabilitásban, biztonságban hisz.

A különböző típusú generációk a családi vállalkozásoknál is meghatározó szerepet játszanak. 2023-ban a legtöbb családi vállalkozást a

  • Baby-boomerek (1946-1964 között születettek) és az
  • X-generáció (1965-1979) tagjai alkotják, míg az utódok közül az
  • Y-generáció (1980-1994) és a
  • Z-generáció (1995-2009) tagjai kerülnek ki.

A generációk közötti különbségek, például a technológiai hozzáállás, az értékrend és az eltérő elvárások, jelentős kihívásokat jelentenek a generációváltás során. Az átadás sikerességének kulcsa az összhang és az érdeklődés megléte az átadó és az utódok között.

A generációváltás Magyarországon számos családi vállalkozást érint, de csupán minden harmadiknak sikerül sikeresen átadni az irányítást. Az utódlás nehézségeit különböző tényezők okozhatják, mint az utód érdektelensége más karrier iránt, a szakmai hozzá nem értés vagy az átadó félelme a változástól. Az egyetértés hiánya és az emocionális kötődés további kihívásokat jelenthet. A siker kulcsa az, hogy mindkét fél azonos célokat tűzzön ki maga elé, különben más megoldásokat kell keresni, mint például az üzlet eladása vagy külső felek bevonása.

A generációváltás hatásai

Az előző bekezdésekben körbejártuk a generációváltás jelentőségét és a különböző korosztályok közötti kihívásokat. Fontos azonban kiemelni, hogy a generációváltás nem csupán egy vállalkozás életében lényeges, hanem az egész gazdaságra is hatással van. A magyar gazdaság szempontjából a családi vállalkozások kulcsfontosságú szereplők, hiszen ezek a vállalkozások jelentős részét teszik ki a hazai gazdaságnak. Az új generációk bekapcsolódása a vállalkozások életébe új lendületet és friss gondolkodásmódot hozhat, ami elősegítheti a cégek fejlődését és a piaci versenyképesség növelését.

Hasznos tippek és tanácsok a sikeres generációváltáshoz

A generációváltás sikeres lebonyolításának egyik fontos eleme az időben történő és megfelelő előkészület. A tulajdonosoknak előre kell gondolkodni, és megfelelő stratégiát kidolgozni az átadásra. Az időben megkezdett párbeszéd az összes érintett fél között lehetővé teszi a generációs szakadék áthidalását és a konszenzus kialakítását a közös célokról. A hiteles kommunikáció és az érdekek összehangolása kulcsfontosságú a sikeres generációváltás érdekében.

Az előző generáció tapasztalatainak és tudásának átadása a következő generációnak szintén kiemelten fontos. Az alapítók tapasztalata és értékrendje értékes tudást és tanulságokat rejt magában, amelyek segítenek az új vezetőknek az üzlet fenntartásában és fejlesztésében.

Végül, de nem utolsósorban, a generációváltás folyamatában a családi kötelékek és az érzelmi tényezők is fontos szerepet játszanak. Az átadó és az utódok közötti bizalom és tisztelet kulcsfontosságú a sikeres átmenet szempontjából. Az érzelmi szálak megtartása segít abban, hogy az átadó nyugodtan hagyja hátra a vállalkozást, míg az utódok magabiztosan és elkötelezetten vezetik azt tovább.

A generációváltás tehát komplex folyamat, ami kihívásokat és lehetőségeket is magában rejt. Az időben történő felkészülés, a megfelelő szakértői segítség igénybevétele, az érdekek összehangolása, valamint az érzelmi szálak megtartása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hazai családi vállalkozások továbbra is sikeresen és hosszú távon működjenek a gazdasági élet motorjaként.

Családi vállalkozások generációváltása

Generációváltással kapcsolatos jogi tudnivalók

A generációváltás két fő módja tehát az utódlás vagy az értékesítés. A családon belüli utódlás esetén a vállalkozás az utódokra száll, akik a vezetést és a tulajdont öröklik. Az értékesítés esetén pedig a cég eladásra kerül más vállalkozásnak vagy érdeklődőnek.

A családon belüli átadás során az előd (vállalkozó) szerepe kulcsfontosságú, de gyakran a nyugdíjazás vagy a változásoktól való félelem miatt késleltetik az átadási folyamatot. Az átadás hiánya és a tervezés hiánya komoly kihívásokat jelent a generációváltás során. A kisvállalkozások gyakran nem helyeznek elég hangsúlyt a tervezésre, és ez hozzájárulhat a generációváltás sikertelenségéhez. Emellett az is problémát okozhat, ha a vezetők nem mennek nyugdíjba, és a vállalkozás terhe váratlanul a családra hárul a vezető halála esetén.

Családon belüli cégutódlás

A családon belüli utódlás esetén alapvető, hogy a következő generáció megfelelően felkészüljön a vezetésre és a vállalkozás működtetésére. Az alapító tulajdonosnak időben át kell adnia a vezetői feladatokat és szerepet kell vállalnia az utódlás folyamatában.

A vállalkozás külső félnek való eladása, értékesítése

Az értékesítés során pedig leginkább az a fontos, hogy a vállalkozás értéke és hitelessége megmaradjon. Az értékesítés folyamatában jogi és gazdasági szakértők segítsége nélkül nem érdemes lépni. Amellett, hogy fontos szerepet játszik a vállalatértékelés, az sem mindegy, hogy a vállalkozó mennyire bízik a céget átvevő személyben, személyekben, mennyire egyeznek a jövőképek. A pénz ugyanis nem minden. Akár vagyonról van szó, akár másról, a fő akkor is a bizalom.

Bizalmi vagyonkezelés vagy alapítvány: adja át cégét és annak értékét biztos körülmények között!

A bizalmi vagyonkezelés intézménye és a családi alapítvány egyre népszerűbb a generációváltás során. Bizalmi vagyonkezelés angol eredetű jogintézmény a 2013-as új polgári törvénykönyv révén jelent meg Magyarországon, és a családi vagyon hosszú távú fenntartásában segít. Nagyon hasonló megoldást nyújt a családi alapítvány, de ennek gyökerei a kontinentális Európába nyúlnak vissza.

Az bizalmi vagyonkezelő lehet családtag, de akár egy saját tulajdonban lévő jogi személy is vagy éppen egy független, ellenőrzött, felügyelt, üzletszerűen működő vagyonkezelő. A vagyonkezelők a kedvezményezettek érdekeit képviselik, és kötelesek a vagyont megóvni, kiemelt titoktartás mellett. A családi vagyon így egyben maradhat, és hosszú távon biztosítottak a családtagok anyagi érdekei.

A generációváltás során a bizalmi vagyonkezelés egy összetettebb és precízebb megoldást kínál a családi vagyon egyben tartására, és segít elkerülni a hagyatéki eljárás bonyolultságát. A jó vagyonkezelő segítségével a vállalkozás fennmaradhat akár ötven éven keresztül, és megfelelő kedvezményeket adhat még az utódoknak is, akár országhatárokon túlra is.

A generációváltás nem egyszerű folyamat, de a megfelelő előkészületekkel, szakértői segítséggel és a bizalmi vagyonkezelés bevezetésével a családi vállalkozások továbbra is sikeresen működhetnek és fejlődhetnek a következő generáció irányítása alatt.

Cégutódlás

Szakértőink pontosan azért dolgoznak, hogy segítsenek áthidalni a nehéz jogi kérdéseket, és megtalálják a legjobb vagyonvédelmi megoldást – generációváltás esetén is. Az első konzultáció pedig ingyenes, így Ön is meggyőződhet róla, szeretné-e ránk bízni a vállalkozásának vagyonával kapcsolatos ügyintézést!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>

Virágzó aranyvízum biznisz

A koronavírus nem csak a mindennapjaikat, hanem az aranyvízumprogramokat is átalakította. A szupergazdagok most olyan útlevelet vásárolnának, ami vírus-szempontból biztonságos országba szól. Az utazási korlátozások enyhülésével pedig tovább pöröghet az…

Bővebben >>>

Világszerte csökken a társasági nyereségadó

Az elmúlt évtizedekben közel harmadával csökkent a társasági nyereségadó a világban – állapította meg a Tax Foundation 208 országot vizsgáló felmérése. A leginkább Európában érzékelhető csökkenés ebben az adónemben, a…

Bővebben >>>