Vanuatu bukhatja a vízummentességet

A vanuatui állampolgárok vízummentességet élveznek az EU-ba való belépéskor, vízum nélkül legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az unió területén. Ez most megváltozhat. Az Bizottság ugyanis a vízummentesség felfüggesztését fontolgatja, méghozzá az aranyvízumprogram miatt. Az EU szerint az ország gazdag, de ellenőrizetlen külföldieknek kínál útlevelet, ezáltal vízummentes belépést a schengeni térségbe.

Az aranyvízum program keretében 130 ezer amerikai dolláros (40,3 millió forintos) befektetés szükséges az állampolgársághoz és útlevélhez. A Bizottság célja az aranyútlevél-program visszaszorítása, hiszen a jelenlegi rendszer számos kockázatot rejt, úgy, mint szervezett bűnözés, a pénzmosás, az adóelkerülés és a korrupció. Tetézi a bajt, hogy az ország kifejezetten az európai vízummentességgel hirdette a lehetőséget, szinte bárkinek, aki kicsengette az összeget.

A Bizottság közölte, hogy amennyiben a szigetcsoport nem szigorítja az állampolgárság feltételeit, akkor visszavonják a vízummentességet mindenkitől, aki 2015 óta szerezte az útlevelét. Ehhez még a tagállamok jóváhagyása is szükséges. Nem ez az egyetlen ország, ahol szorosan szemmel tartják az aranyvízum programokat. A karibi szigeteken, Albániában, Moldovában és Montenegróban, illetve az Unión belül Cipruson és Máltán is górcső alá vették a helyzetet.

Számos európai ország, köztük Ausztria, Görögország, Németország és Portugália is kínál aranyvízumot, hazánkban pedig 2013-2017 között lehetett letelepedési kötvényeket vásárolni. Az ilyen kezdeményezések jelenleg 3 milliárd eurót hoznak az EU konyhájára, tehát az összeg jelentős, ennek ellenére többször felmerült már, hogy ezeket felül kell vizsgálni, vagy akár be kell szüntetni, a már említett rizikók miatt.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>