Útlevél igénylés és az útlevél ára 2020-ban

A külföldi utazásra való felkészülés egyik legfontosabb lépése, hogy ellenőrizzük azon irataink érvényességét, amelyekkel be szeretnénk lépni az adott országba. Ha ezt nem tesszük meg időben, kellemetlen meglepetés érhet bennünket: bizony az évek óta nem használt útlevelünk lejárt. Nekünk pedig napokon belül csináltatni kéne egy újat.

Ilyenkor jönnek a következő kérdések:

Mi a teendő ilyenkor? Mennyi egy új útlevél ára? Milyen országokba kell még egyáltalán útlevél? Ebben a cikkben összefoglaltuk a választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Hova kell útlevél?

Az Európai Unióhoz való csatlakozással sokkal egyszerűbb lett az utazás. A  schengeni térségen belül való utazáskor egyáltalán nincs szükségünk igazoló dokumentum felmutatására. A térségen kívül eső tagországokba való belépéshez pedig elég a személyi igazolvány.

Azonban vannak olyan népszerű úticélok is, ahová kötelező az útlevél: Ukrajna, Törökország, Kína, Thaiföld, Oroszország és az Egyesült Államok. Az első két országon kívül az összes többibe való utazáshoz az útlevelen kívül vízumra is szükség van.

Személyi igazolványt és útlevelet azonban mindig érdemes magunkkal vinni külföldre, akár az Unión belülre utazunk, akár nem. Ha bárhol megállít minket a rendőr, akkor igazolnunk kell tudnunk magunkat. Ehhez pedig szükséges az említett két dokumentum valamelyike. Továbbá, ha esetleg elveszítjük vagy ellopják az egyik iratunkat a kettő közül, még mindig nem irat nélkül ragadtunk külföldön.

Útlevél ára 2020-ban

A következő fontos kérdés az, hogy mennyibe kerül az útlevél készítés. Az útlevél ára több dologtól is függ: mennyire sürgős az elkészítése, milyen idős embernek készítjük, milyen hosszú időre szeretnénk, hogy érvényes legyen és hogy lejárt vagy eltűnt az előző útlevelünk.  Nézzük meg a különböző eseteket sorban.

Az időtartam minden esetben az igénylés másnapja és az útlevél kézhez kapása közötti eltelt időt jelöli.

 1. Útlevél igénylés rendes eljárásban nagykorú számára
  1. Időtartam: Maximum 20 nap, de ha iratainkkal minden rendben van, akkor általában 8 nap alatt kész van.
  2. Érvényesség: 5/10 év
  3. Eljárási illeték: 7.500/14.000 forint. 65 évet betöltött személy esetén ingyenes az eljárás. 
 2.  Útlevél igénylés rendes eljárásban 6 éves korig
  1. Időtartam: Maximum 20 nap, de ha iratainkkal minden rendben van, akkor általában 8 nap alatt kész van.
  2. Érvényesség: 3 év
  3. Eljárási illeték: 2.500 forint. Saját háztartásban nevelt két kisgyermek esetén 1.250 forint. Három vagy több kisgyermek esetén pedig 500 forint. 
 3.  Útlevél igénylés rendes eljárásban 6-18 éves korig
  1. Időtartam: Maximum 20 nap, de ha iratainkkal minden rendben van, akkor általában 8 nap alatt kész van.
  2. Érvényesség: 5 év
  3. Eljárási illeték: 2.500 forint. Saját háztartásban nevelt két kisgyermek esetén 1.250 forint. Három vagy több kisgyermek esetén pedig 500 forint.

Útlevél ára gyorsított eljárás esetén

Űtlevél ára

A fentieknél gyorsabban is tudunk útlevélhez jutni, ez meg is látszik az eljárás árán. Ezekben az esetekben ugyanis szolgáltatási pótdíjat kell befizetni. Ennek a mértéke az eljárás gyorsaságától függ.

 1. Soron kívüli eljárás
  1. Időtartam: 5 nap
  2. Szolgáltatási pótdíj: 19.000 forint 
 2. Sürgősségi eljárás
  1. Időtartam: 3 nap
  2. Szolgáltatási pótdíj: 29.000 forint 
 3. Azonnali eljárás
  1. Időtartam: 24 óra
  2. Szolgáltatási pótdíj: 39.000 forint

Akár rendes, akár gyorsított eljárásban tervezünk útlevelet csináltatni az eljárási illeték kétszeresét kell megfizetnünk, ha az útlevél:

 • Elveszett
 • Megsemmisült
 • Megrongálódott és ezáltal utazásra alkalmatlan állapotba került.

Nézzünk meg egy példát és vizsgáljuk meg a legrosszabb esetet:

65 év alatti nagykorúként külföldre szeretnénk utazni. Az útlevélre 24 órán belül van szükségünk, az előzőt pedig sehol nem találjuk. Ekkor a teljes fizetendő összeg 10 évre érvényes útlevél esetén: 14.000*2 = 28.000 forint (az illeték duplája) + 39.000 forint (pótdíj). Azaz ebben az esetben az útlevél készítés ára 67.000 forint.

Mit vigyünk magunkkal az útlevél igényléshez?

Fontos, hogy az útlevél igényléshez ne csak a pénztárcánkat vigyük magunkkal, hanem a szükséges iratokat is. 

Mindenképp legyen nálunk személyazonosságának igazolására alkalmas érvényes (vagy egy éven belül lejárt) irat. Ez lehet:

 • Személyi igazolvány
 • Útlevél
 • Jogosítvány

Ezen kívül még lakcímkártyára is szükség van az útlevél igényléshez.

Az igényléskor fogják felvenni a következőket: aláírás, ujjlenyomat és arckép az útlevélhez.

Hol lehet útlevelet csináltatni? 

Mivel az útlevél készítésekor fénykép is készül, ujjlenyomatot is vesznek, így igénylése csak személyesen történhet. Erre belföldön lehetőségünk van bármelyik járási hivatal kormányablakában vagy okmányirodájában. Továbbá, a Központi Okmányirodában is lehetőség van útlevél igénylésre.

Ha külföldön tartózkodunk, akkor a konzuli tisztviselőnél kell igényelni az útlevelet. Ezeknek a listáját itt találhatja meg.

A magyar útlevél erőssége

A Henley & Partners minden évben összeállít egy listát arról, hogy az egyes országok útlevelei mennyire erősek. Ezt az alapján állapítják meg, hogy az adott ország útlevelével hány országba lehet vízummentesen utazni.

Ebben az évben a legerősebb útlevelet a Japánok tudhatják magukénak, 191 országba biztosít vízummentes belépést a japán útlevél.

A magyar útlevél az előkelő 10. helyen szerepel a rangsorban. 182 olyan ország van, ahová vízum nélkül utazhatunk. 44 országba pedig szükséges vízum a beutazáshoz. Az országok legnagyobb része Afrikában található. Szám szerint 25 afrikai országba való utazáshoz van szükségünk vízumra.

A világ legerősebb útlevelei között van az osztrák, a svájci, a luxemburgi és a spanyol útlevél is. Ha befektetésért cserébe külföldi állampolgárságra, és ily módon második útlevélre vagy letelepedésre van szüksége, szakértőink ingyenes konzultáció során segítenek kiválasztani a megfelelő ország állampolgárságát és útlevelét vagy letelepedési programját.

Külföldi állampolgárság és útlevél ára

Egyes országokban pedig lehetőség van az állampolgárság, és ezt követően az útlevél megvásárlására egyszerűsített eljárásban is befektetésünk viszonzásaként, ha teljesítjük a szükséges feltételeket. Sok az illegális megoldás ezen a piacon, ezért mindig meg kell nézni, hogy az adott ország jogszabályai ezt valóban lehetővé teszik-e!

A legális megoldások esetén a második állampolgárság és a külföldi útlevél megszerzése jellemzően meghatározott értékű ingatlan vásárlásán vagy meghatározott mennyiségű állampapír vásárlásán keresztül valósul meg. Ezeket hívják az állampolgárság és az útlevél megszerzésének lehetősége esetén Citizenship by Investment vagy letelepedési engedély esetén Residency by Investment programoknak. Az európai programok közül a legnépszerűbbek közé tartozik a Ciprus és Málta által kínált lehetőség.

Ciprus

A ciprusi állampolgárság megszerzése nemzetközi szinten a felső kategóriás programok közé tartozik, 2 millió eurót kell befektetnünk. A befektetés többféle lehet: állampapír, ingatlan, bankbetét és ezek kombinációja, amely történhet akár egy új ciprusi cégalapítás útján. Továbbá Ciprus büszkélkedhet a leggyorsabb ügyintézéssel, általában mindössze 60 napon belül meg is kaphatjuk az állampolgárságot.

Málta

Málta nem csak az Európai Unió tagja, de egyben a schengeni zóna részese is, így igen értékes útlevélre tehetünk szert a program keretében. Ennek azonban megvan az ára. 650.000 eurót kell adományozni a máltai kormánynak. Ezen felül pedig 150.000 euró értékben állampapírokat kell vásárolnunk, továbbá legalább 350.000 euró értékben ingatlant is. Az eljárás Ciprushoz képest hosszabb szokott lenni.

További programok

Sok ország kínál befektetésért cserébe állampolgárságot, azonban jellemzően ezt egyénileg döntik el. Cipruson és Máltán kívül nincs túl sok olyan ország a világban, ahol hivatalosan, előre, jogszabályban rögzített módon, minden befektető számára egyenlő feltételekkel biztosít második állampolgárságot. A fentieken kívül tehát azért még van néhány olyan program, amelyet érdemes megemlíteni:

 • Montenegró
 • Törökország
 • Dominika
 • Grenada
 • Saint Lucia
 • Saint Kitts és Nevis
 • Vanuatu

Bár a  programok feltételei között vannak különbségek, van néhány közös pont:

 • Igazolni kell tudni a befektetett vagyon eredetét
 • Büntetlen előélettel kell rendelkezni
 • Legalább 100.000 dollárt (sok helyen jóval többet) kell befektetnünk

Ha második útlevél megszerzésén gondolkozol szakértőink ingyenes konzultáció során segítenek kiválasztani az ideális állampolgársági programot!

Összefoglalás

Foglaljuk össze tehát a legfontosabbakat. Az útlevél ára Magyarországon normál eljárás esetén 7.500 forint, ha 5 éves érvényességet szeretnénk. 10 év esetén a fizetendő illeték ára 14.000 forint.

Gyorsított eljárásban is igényelhetünk útlevelet, ebben az esetben pótdíjat kell fizetnünk. Ennek az összege 19.000 és 39.000 forint közé tehető, attól függően, hogy milyen gyorsan szeretnénk az útlevélhez jutni.

Útlevelet itthon kormányablakokban, okmányirodákban és a Központi Okmányirodában lehet igényelni. Az igényléshez szükség van egy személyazonosításra alkalmas igazolványra és a lakcímkártyára.

Ha második állampolgárságra és külföldi útlevélre vagy letelepedésre van szüksége, szakértőink segítenek kiválasztani a megfelelő programot!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>

Virágzó aranyvízum biznisz

A koronavírus nem csak a mindennapjaikat, hanem az aranyvízumprogramokat is átalakította. A szupergazdagok most olyan útlevelet vásárolnának, ami vírus-szempontból biztonságos országba szól. Az utazási korlátozások enyhülésével pedig tovább pöröghet az…

Bővebben >>>