Holding jelentése és szerepe az üzleti életben

A holding cég létrehozásának, illetve cégcsoport kialakításának több előnye is lehet. A kedvező adózási lehetőségek azonban sokszor szinte szó szerint a világ másik végén adódnak. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az teljes üzleti tevékenységet is át kellene szervezni egy másik országba. Csupán a holding vállalat lesz bejegyezve egy másik államban, de természetesen itt sem mindegy, hogy honnan történik az irányítás. De mi is az a holding, miért érik meg a kapcsolt vállalkozások és melyek az ideális helyszínek egy ilyen konstrukciókhoz?

A holding jelentése

A holding cégnek adójogi értelemben nincs konkrét definíciója. Mégis napi szinten használják ezt a kifejezést az üzleti életben. Hivatalosan Magyarországon talán csak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogalmazta meg tevékenységi kör szerint, de ezt adójogi értelemben nem lehet használni. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) is utal rá, az elismert vállalatcsoportok kapcsán, amelyek ún. “uralmi” szerződést” köthetnek egymással üzletpolitikai okokból. Így kissé csúnyán megfogalmazva lesz egy uralkodó tag, és legalább három alárendelt szervezet.

A holding jelentése magyarul tehát egy vagy több leányvállalat felett álló központi cég, aminek célja ezen leányvállalatok irányítása, koordinálása és vagyonának kezelése, amelyek egyúttal részben vagy egészben a tulajdonában állnak.

holding

Holding a cégcsoportban és az üzleti életben

A holding struktúrába szervezett cégcsoportban tehát egy tulajdonos vállalat áll a leányvállalatok felett. A tulajdonosi szerepben található cég elsősorban a stratégiai döntések megszervezéséért felel, míg a többi alárendelt cég a termelésre, értékesítésre vagy szolgáltatásnyújtásra koncentrál.

A holdingok tehát jelentős szerepet játszanak az üzleti életben. Segítségükkel a vállalatok könnyen kezelhetik a tulajdonukban lévő cégeket, megszervezhetik pénzügyeiket, stratégiai döntéseiket. Kulcsfontosságú szerepet tölthet be a vállalati növekedés szempontjából is.

Holding struktúrák

A holding cégstruktúrákat leginkább két kategóriára lehet bontani. Tevékenység szerint létezhetnek passzív és aktív típusú holdingok. A passzív holding cégeket alapít, vásárol, és ezeknek a részesedéseit tartja magánál, inkább csak befolynak hozzá a bevételek. A háttérből szinte “csak” tulajdonol. Az aktív cégek finanszírozzák is azokat a leányvállalatokat, amelyek hozzájuk tartoznak, vagy akár menedzselik is őket.

Passzív holding cégek:

 • Az általa alapított és/vagy felvásárolt leányvállalatokban lévő részesedéseit tartja, a vagyont kezeli.

Aktív holding cégek:

 • Finanszíroznak
 • Menedzsment szolgáltatást nyújtanak
 • Központosított feladatokat látnak el
 • Vagyoni értékű jogokat biztosítanak

A gyakorlatban a két struktúra sokszor vegyesen fordul elő. Holding cég pedig nemcsak anyacég lehet, hanem magántőkealap, bizalmi vagyonkezelő vagy akár egy vagyonkezelő alapítvány is betöltheti ezt a szerepet. Tulajdonban sem csak leányvállalat lehet, hanem akár szellemi terméket vagy más vagyontárgyakat, akár követeléseket is lehetséges tulajdonolni. Célja a vagyonelemek biztonságban tartása.

A holding előnyei

A holding csoportosulásnak összességében sok előnye van. Hiszen a vállalatok teljes összhangban tudnak működni, egyértelmű szabályok szerint. Egy holding cégcsoport előnyei lehetnek a következők:

 • Központosítás és irányítás egy tulajdonos által
 • Egységes üzletpolitika
 • Adóoptimalizálás
 • Vagyonvédelem (pl. felelősség szétválasztása, földrajzi diverzifikáció, vagyon összefogása, diszkréció)
 • Könnyebben cserél gazdát (pl. vagyontárgyak az értékesítés során)

Holding céget tehát lényegében bárhol a világon alapíthatunk. Így pedig akár a kedvező adózási feltételeket és üzleti körülményeket is meg lehet találni.

Ideális holding helyszínek: adóoptimalizálás és kedvező üzleti környezet

Mint említettük, az adóoptimalizálás lehetősége is a holding cégek előnyei közé tartozhatnak. Leginkább akkor, ha a társulás hivatalosan egy másik, kedvező adózási és jogi rendszerrel rendelkező országban működik.

A jó holding helyszín kritériumai a következők:

 • Politikai és gazdasági stabilitás
 • Kiforrott infrastruktúra
 • Rugalmas társasági jog
 • Fejlett banki szolgáltatások
 • Üzleti titkok védelme
 • Mérsékelt banki és adóügyi információcsere más országokkal
 • Külföldről indított végrehajtás elutasítása
 • Befektető védelmi megállapodások
 • Kedvező adórendszer, sok adóegyezmény

A kritériumok döntő többsége teljesül a klasszikus offshore, midshore és onshore államokban, de akár adómentes társulások létrehozására is nyílhat lehetőség.

Népszerű holding helyszínek a világban:

 • Offshore helyszínek (pl. Mauritius, Seychelles, Brit Virgin-szigetek, Marshall-szigetek, Bahamák)
 • Adómentes társulások (pl amerikai LLC-k, angolszász partnershipek)
 • Midshore (pl. Hongkong, Szingapúr, Emírségek)
 • Onshore (pl. Ciprus, Málta, Hollandia, Luxemburg, vagy akár Magyarország)

Melyek a legjobb holding helyszínek?

A holding adótervezés ellen sok országban külön szabályok vonatkoznak. Nem könnyű ezért megtalálni a kiskapukat. A holding társulások azonban teljes mértékben törvényesen is működtethetők minimális adó, vagy akár adómentes környezetben.

Amennyiben Ön is holding csoportosuláson töri a fejét, de nem igazán érti és ismeri az ezzel járó jogi és adóügyi tudnivalókat, egyeztessen időpontot velünk díjtalan konzultációra, és segítünk!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>