A sikeres cégvásárlás menete lépésről-lépésre

A cégvásárlás jelentős kockázattal járó üzleti tranzakció, azonban a megfelelő felkészüléssel és szakértői segítséggel minimalizálható a veszély. Cikkünkben bemutatjuk milyen előnyökkel járhat az akvizíció és a folyamat lépéseit!

Mit jelent cégvásárlás és eladás?

A cégvásárlás és eladás gyakran használt kifejezések, amelyek alatt a következőt értik:

 • Cégvásárlás (akvizíció): Cégvásárlás során az eladó átruházza a vállalatban fennálló részesedését a vevőre előre meghatározott, szerződésben rögzített feltételek szerint. A cégvásárlás ellenértéke bármi lehet, de jellemzően pénz, vagyoni értéket képviselő jog vagy akár értékpapír szokott lenni. Nem jövedelmező vállalatok esetén előfordulhat, hogy az eladó fizet a vevőnek a tulajdonrész átvállalásért. Meglepő módon ezt a tranzakciót is tekinthetjük akvizíciónak.
 • Cégeladás: A vállalatértékesítés a fenti definíció inverze. A folyamat során az eladó átruházza a tulajdonrészt a vevő részére a megállapodás szerinti kondíciókkal. Cégeladás mellett számos ok miatt dönthetnek, ilyen lehet a pénzügyi megfontolás, tulajdonosi körülmények, stratégiai döntés vagy akár makrokörnyezeti változások.

Milyen előnyökkel járhat a cégvásárlás?

A cégvásárlás jelentős költségekkel járhat, a vételáron túl érdemes a tanácsadói, jogi és egyéb üzleti költségekkel számolni. Mégis számos példát láthatunk a fejlett piacgazdaságú országokban az akvizícióra. A következőkben bemutatjuk, milyen okok szólnak a cégvásárlás mellett.

Adóelőnyök

Bizonyos esetekben adóelőnyök származhatnak a cégvásárlásból, például adókedvezmények vagy értékcsökkenési leírások formájában. Minden esetben javasoljuk, hogy a témában jártas adószakértővel konzultáljon a lehetséges előnyök megismeréséhez.

Kockázat csökkentése

A cégvásárlás lehetővé teszi a vállalkozásnak, hogy diverzifikálják üzleti portfóliójukat, csökkentve ezzel a kockázatot, amely egyetlen piacon vagy iparágban való túlzott kitettségből eredhet. Tovább csökkentheti a kockázatot, hogy a beszállító vállalatok felvásárlása esetén az ellátási lánc nagyobb részét birtokolhassa a vállalat.

Költségmegtakarítás

Bár a kezdeti tőkeigény magas, a jól megtervezett cégvásárlás azonban közép- és hosszútávon akár költségmegtakarítást is eredményezhet. Sok esetben az üzleti fejlesztés költsége magasabb, mint a megvásárolt cég meglévő struktúráját, ügyfelekeit és erőforrásait megszerezni.

Piaci részesedés növelése

A cégvásárlás révén egy vállalkozás sok esetben gyorsabban és hatékonyabban növelheti piaci részesedését, mint a hagyományos üzleti növekedési stratégiákkal. A hazai és nemzetközi gazdasági életben is sok példát láthatunk arra, hogy akvizíció segítségével, hogyan érhető el jelentős mértékű expanzió. Jó példa lehet, hogy 2005-ben a Google 50 millió USD összegért vásárolta fel az Android vállalatot. Az így megszerzett technológia és infrastruktúra jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Google piacvezetővé váljon az okostelefon szoftver szektorban.

Szakértelem

Számos iparágban kihívást jelenthet a megfelelő szakértelemmel rendelkező munkavállalók rekrutálása. Cégvásárlás esetén a meglévő munkaállomány rendelkezésre áll, így sok időt és energiát lehet megtakarítani a HR-fejlesztésekkel.

Mi határozza meg egy vállalat értékét?

Cégeladás és vásárlás kapcsán is az egyik kardinális kérdés az ár: mi határozza meg egy vállalat értékét? A komplex gazdasági kérdés teljes körű megválaszolása terjedelmi okok miatt nem lehetséges egy blog poszt keretében, azonban összefoglaljuk a legfontosabb tényezőket:

 • Gazdasági teljesítmény: A vállalat értékének meghatározásához az egyik legfontosabb szempont a gazdasági teljesítmény elemzése. Ez tekinthető az értékbecslés folyamat alapjának.
 • Egyedi vállalati tulajdonságok: A vállalat belső tulajdonságai, folyamatai, felépítése és szervezettsége befolyásolhatja értékét. Mivel a szervezetfejlesztés költség- és időigénye magas lehet, így ezt a vállalat értékesítéskor számításba veszik.
 • Menedzsment: A menedzsment fontos tényező lehet a vállalati érték felbecsülésekor, akár csak a banki hitelbírálat folyamatánál. Cégvásárláskor bevett gyakorlat, hogy a top menedzsment a tulajdonrész átadását követően akár évekig a vállalatnál marad. Így az átvétel-átadás folyamat zökkenőmentes és hatékony.
 • Pénzügyi teljesítmény: Kérdésen kívüli, hogy az egyik legfontosabb szempont a vállalat értékének meghatározásakor a pénzügyi teljesítmény. Ehhez az éves beszámolók, számviteli és értékesítési adatok alapos elemzése szükséges.
 • Makropiaci elemzés: További fontos tényező a makropiaci elemzés, amely magába foglalhat társadalmi, technikai, gazdasági, ökológiai és akár politikai szempontokat is.

Cégeladás

A cégvásárlás menete lépésről-lépésre

Az elvárásoknak megfelelő eladásra szánt vállalat felkutatását követően elindulhat a cégvásárlás folyamata. Mutatjuk, melyek a legfontosabb lépések.

A cégvásárlás menete:

 1. Tanácsadó bevonása: A cégvásárlás komplex folyamat, amely adótani, gazdasági, jogi és számviteli szakismereteket igényel. Így mindenképpen javasoljuk, hogy a folyamat első pillanatától vonjon be szakértőket. Ezzel minimalizálható a költséges tévedések kockázata. A Crystal Worldwide tapasztalt szakemberei örömmel kísérik végig a cégvásárlás folyamatának egészén.
 2. Eladási szándék megerősítése: Érdemes az eladótól taggyűlési határozatot kérni, amely jelzi a komoly értékesítési szándékot.
 3. Cégértékelés: A harmadik lépésben következik az átvilágítás és a cégértékelés. Ekkor vevőként pontos képet kaphatunk a cég valós értékéről.
 4. Tárgyalás: Ezt követően megkezdődhetnek a cégvásárlási tárgyalások, ahol a felek megállapodhatnak a pontos feltételekről. A megfelelő érdekképviselet érdekében fokozottan fontos, hogy ennél a lépésnél is igénybe vegye szakértő tanácsadók segítségét.
 5. Szerződés: A tárgyalások sikeres lezárását követően jöhet a szerződés kidolgozása és aláírása. Végül pedig megtörténik a tranzakció és a tulajdonrészek átadása.

Online kapcsolatfelvétel

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>