Dubai vízum: utazás az Egyesült Arab Emírségekben

Vajon szükséges a köznyelvben csak “dubai vízum” néven ismert engedély, ha az Egyesült Arab Emírségekbe tervez utazni? Elegendő, ha érvényes útlevelünk kéznél van? Cikkünkben részletesen ismertetjük az érvényes szabályokat, melyeket mindenképp érdemes elolvasni utazás előtt a kellemetlen meglepetések és akár súlyos pénzbírságok elkerülése érdekében. Továbbá bemutatjuk, hogy milyen kézenfekvő megoldások állnak rendelkezésre azok számára, akik hosszabb ideig kívánnak a Egyesült Arab Emírségekben tartózkodni.

Milyen dokumentumokra lesz szükségem, ha az Egyesült Arab Emírségekbe szeretnék utazni?

Az Egyesült Arab Emírségek turisták, üzletemberek, digitális nomádok és vállalkozó kedvű munkavállalók körében is igen népszerű úti cél. De vajon milyen dokumentumok szükségesek a beutazáshoz? Meddig tartózkodhatunk az országban? A következőkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Magyar állampolgárként a beutazáskor legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges azok számára, akik az Egyesült Arab Emírségekbe szeretnének utazni. Az okmány a belépést követő félévben 90 napos tartózkodásra jogosít fel, ennek lejártát követően nincs lehetőség a hosszabbításra.

A köznyelvben “dubai vízum” néven forgó, előzetesen beszerzett vízum nem szükséges az országba történő belépéshez vagy tartózkodáshoz. Ez természetesen nem jelenti, hogy az országban vízum nélkül tartózkodhatunk. Épp ellenkezőleg, az utazók belépéskor kapják meg a vízumot egy pecsét formájában, mely az útlevélbe kerül.

A Konzuli Szolgálat jótanácsai: ezekre érdemes figyelni az Egyesült Arab Emírségekbe utazóknak

Bár magyar állampolgárként különösebb nehézség és adminisztratív teher nélkül utazhatunk az Egyesült Arab Emírségekbe, mégis van pár gyakori buktató, mely okozhat előre nem várt kellemetlenségeket. A következőkben összefoglaljuk a Konzuli Szolgálat tájékoztatójában szereplő legfontosabb tudnivalókat, hogy garantáltan ne érje probléma utazáskor.

1. Az útlevél érvényessége és állapota

Fontos, hogy az útlevél elvárt érvényessége belépéskor legalább 6 hónap legyen. Amennyiben okmánya nem tesz eleget ennek az elvárásnak, a reptéren megtagadhatják a belépést. Javasoljuk, hogy az utazás előtti időben ellenőrizze az útlevél érvényességét. Ne felejtse, hogy az új okmány átfutási ideje akár 20 napot is igénybe vehet. A ​​Belügyminisztérium tájékoztatása szerint van lehetőség igazgatási szolgáltatási pótdíj ellenében gyorsított eljárásra is: soron kívüli (5 napon belüli), sürgősségi (3 napon belüli), és azonnali (24 órán belüli) útlevél formájában.

Túl az elvárt érvényességen, fontos, hogy az okmány hibátlan, sértetlen állapotban legyen. A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint:

“Fontos, hogy az útlevél kifogástalan állapotban legyen, mert nem egyszer előfordult, hogy azért tagadták meg a belépést, mert az útlevél sérült, szakadt volt. A nagykövetség tapasztalata szerint elveszettnek vagy eltulajdonítottnak vélt, majd újra megtalált útlevelekkel az utazás komoly problémákhoz vezethet még akkor is, ha az útlevél előkerülését az érintett személy a hatóságoknál bejelentette.”

2. Hiteles hozzájárulás a törvényes képviselőtől, ha kiskorúval utazik

Kiskorú gyermekkel utazik a törvényes képviselő kísérete nélkül? Akkor utazás előtt szükséges előkészíteni a gyermek törvényes képviselőjének közjegyző által hitelesített, angol nyelvű hozzájáruló nyilatkozatát. Fontos, hogy a dokumentum tartalmazza az alábbiakat:

  • gyermek személyi adatai,
  • kísérő személyi adatai,
  • törvényes képviselő személyi adatai és elérhetőségei,
  • utazás célja és időtartama,
  • repülőjáratok száma,
  • továbbá javasolt a gyermek törvényes képviselőjének személyazonosságát igazoló okmány másolata is.

3. Nem megfelelően rögzített dátum

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint előfordulhat, hogy belépéskor tévedésből a számítógépes rendszerben nem kerül rögzítésre a dátum, mely következtében tévesen túltartózkodást jelezhet a rendszer. A probléma elkerülése érdekében fokozottan ügyeljen arra, hogy a megfelelő dátummal ellátott pecsét szerepeljen az útlevélben és őrizze meg a beszállókártyákat.

Az alábbiakban olvasható a konzuli figyelmeztetés:

“Figyelem! Számos bejelentés érkezett arról, hogy a vízummentességi megállapodás ellenére több magyar állampolgár sem tudott belépni az országba vagy kilépésnél büntetést kellett fizetnie. Ez általában abból adódik, hogy a belépésnél és kilépésnél használt pecsétet csak az útlevélbe teszik be, de a számítógépes rendszerben nem vagy nem megfelelően rögzítik a dátumokat, ami túltartózkodást eredményezhet. Kérjük, ezért fokozottan figyeljenek oda, hogy valós ki és belépési dátum lett bepecsételve az útlevélbe, mert ebben az esetben a nagykövetségnek semmilyen eszköze sincsen a segítségnyújtásra. A beszállókártyát legalább 180 napig őrizzék meg.”

Dubai vízum" magyaroknak nem szükséges az Egyesült Arab Emírségekbe történő belépéshez.

Gyakori kérdések és válaszok

Szükséges Dubai vízum magyaroknak?

Nem szükséges előzetesen vízumot igényelni magyaroknak az Egyesült Arab Emírségekbe történő utazáshoz. A belépéshez elegendő az érvényes magyar útlevél.

Mennyi a Dubai vízum ára?

Az Egyesült Arab Emírségekbe érkező magyar utazók belépéskor útlevelükbe pecsét formájában kapják meg a vízumot, ennek nincs további költsége.

Hogyan hosszabbítható meg a Dubai vízum?

Sajnos, turista célú beutazás esetén a vízum nem hosszabbítható meg. A konzul tájékoztatás szerint az „időtartam lejártát követően nincs lehetőség a hosszabbításra.” Azonban számtalan legális alternatív megoldás létezik azok számára, akik hosszabb ideig szeretnének az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodni. Ilyen lehet például a Dubai cégalapítás vagy ingatlanvásárlás, melyekkel bizonyos feltételek teljesülése esetén, rezidensi vízumot (tartózkodási engedélyt) szerezhet.

Crystal Worldwide Group: professzionális segítség dubai cégalapításhoz

A Crystal Worldwide Group egy nemzetközi üzleti tanácsadó cég. Több mint harminc éves működésünk során szakmailag megalapozott, jogszerű adómegtakarítási, illetve vagyonvédelmi megoldásaink, valamint gyors, pontos és a legmagasabb szintű diszkréciót biztosító szolgáltatásaink révén sikerült elnyernünk ügyfeleink megbecsülését és bizalmát. Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, akik készséggel nyújtanak tájékoztatást dubai cégalapítás és ingatlanvásárlás kapcsán.

Kapcsolatfelvétel

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>