Adóoptimalizálás 2022-ben: a legális adócsökkentés lépései

Az adóoptimalizálás legális tevékenység. A tévhitekkel ellentétben az offshore cégalapítás sem ütközik törvénybe. A nemzetközi adótervezés segítségével nagy lépést tehetnek a vállalkozások, hogy megtalálják a lehető legjobb megoldást. Érdemes azonban tisztázni a különböző fogalmakat és rendet tenni a fejekben. Ebben a bejegyzésben erre teszünk kísérletet, továbbá eláruljuk, hol és milyen módon érdemes optimalizálni a vállalkozás adóit.

Mit értünk adóoptimalizálás alatt?

Fontos tisztázni az alapfogalmakat. Az adóoptimalizálás nem egyenlő az adócsalással vagy annak elkerülésével. Alapvetően olyan legális tevékenységet értünk alatta, amellyel kedvezőbb feltételeknek szükséges megfelelni. Nézzünk is meg néhány alapvető fogalmat:

  • Adó:  egyszeri vagy ismétlődő pénzügyi kötelezettség, amelyet az állam határoz meg jogszabály alapján a közfeladatok ellátásának fedezésére.
  • Adóelkerülés: a szabályok formai betartásával történő adóminimalizálás. Határmesgye az adócsalás és az adóoptimalizálás között.
  • Adócsalás: a szabályok áthágásával történő adóminimalizálás.
  • Adóoptimalizálás: az adóoptimalizálás lényegében azt jelenti, hogy megtaláljuk a legkedvezőbb adózási formát és cégtípust, akár egy másik országban. A vállalkozás után így a lehető legalacsonyabb adóterhet kell befizetni.

Az adóelkerülést tehát nem szabad összemosni az adóoptimalizálással. Ha a vállalkozásnak megfelelő cégformát választunk és olyan országban jegyezzük be, ahol kevesebb adót kell fizetni, mint Magyarországon (mégis hazai tevékenység mellett), akkor megtaláltuk azt az adóparadicsomot, amit kerestünk. Egy offshore szakértő segítségével pedig akár az adó visszatérítésére is adódik lehetőség.

Nemzetközi adótervezés

Az adótervezés egy szinte különálló folyamat, amikor az ember vállalkozásba kezd. Meg kell találni azokat a megoldásokat, amelyekkel több pénz maradhat a cég bankszámláján. Az egyik leghatékonyabb adóoptimalizálási módszer pedig a nemzetközi adótervezés. Valószínűleg a többség hallott már az offshore kifejezésről, ami gyakran negatív kontextusban jelenik meg, mégis teljesen legális tevékenység.

A nemzetközi adótervezés tehát elősegíti a kedvező adózási feltételek feltérképezését. Érdemes ugyanakkor odafigyelni a kettős adóztatás elkerülésére is, hiszen ha két országban működik a cég, akár két helyen is szükségessé válhat az adók befizetése. Ezt úgy lehet elkerülni, ha ún. offshore helyszínt választunk, és az adott térségében nem vagy kisebb mértékben hárul a vállalkozásra fizetési kötelezettség. A székhely kiválasztása és a legideálisabb adórendszer megtalálása ugyanakkor nem könnyű folyamat, ezért fontos lehet az offshore szolgáltatás igénybevétele. Így pedig legális körülmények között, teljesen szabályszerűen érhetjük el a leginkább optimális adózási formát.

Adótervezés

Külföldi jövedelmek adózása

Nem biztos, hogy a vállalkozók többsége tisztában van minden egyes ország adórendszerével. Ez szinte lehetetlen lenne, így egyfajta zavar él az emberek fejében. Jól hangzik, hogy a tengerparton koktéllal a kézben dolgozik valaki digitális nomádként, a helyzet azonban mégsem ilyen egyszerű. Valahol, valamelyik hatóságnak adót kell fizetni, ez elkerülhetetlen. Az adóügyi illetőség határozza meg, hogy az adott személy melyik állammal áll a legszorosabb kapcsolatban adózási szempontból. Amennyiben Magyarországon rendelkezünk adóügyi illetőséggel, akkor főszabály szerint a külföldön megszerzett jövedelem után fizetni kell.

Az offshore cégalapítás egyfajta kiskapunak is nevezhető, így hivatalosan költöztetjük a céget külföldre, a tevékenységet viszont máshol végezzük. Az adóparadicsomok pedig várják azokat a vállalkozásokat, amelyek fellendítik a helyi gazdaságot, így lényegében mindenki jól jár.

Kedvező nemzetközi adózási formák: amit az offshore cégalapításról tudni érdemes

Offshore cég alatt olyan vállalkozást értünk, ami az adott helyszínen nem végez gazdasági jellegű tevékenységet. Globális szinten az offshore cégekkel kapcsolatos szabályozás rendkívül sokat változott az elmúlt évek során. A buktatók elkerülése érdekében tisztában kell lenni az ide vonatkozó előírásokkal, ismerni a jogi- és gazdasági folyamatokat. Az offshore cégalapítás vagy külföldi számlanyitás lényegében adóoptimalizálás.

Adóparadicsomok a világban: hol érdemes offshore céget alapítani?

Az offshore helyszínek az ún. adóparadicsomok. Nem véletlenül jut eszébe az embereknek ezzel kapcsolatban egy egzotikus ország, hiszen a legkedveltebbek közé tartozik a Karib-térség, a Seychelle-szigetek vagy akár a Mauritius. Napjainkban azonban számos európai és egyéb állam is idesorolható, így nincsenek már kifejezetten „tipikus” offshore helyszínek. A sajátos törvények miatt nincs minimális befizetendő alaptőke, nem kell adózni a nyereség után sem, csupán az éves fix díjat kell befizetni a nyilvántartó hatóságnak. Az offshore országokról részletesebben egy másik bejegyzésben írtunk.

Adóparadicsomok listája

Offshore tanácsadás és adóoptimalizálás

Az adóoptimalizálás úgy valósítható meg, ha hosszú távra köteleződünk el és folyamatosan képben vagyunk az adózási jogszabályokkal. Ehhez pedig szinte elengedhetetlen az időnkénti felülvizsgálat, üzleti- és offshore tanácsadás. A jogszabályok naprakész ismerete nélkül komoly problémákba ütközhetünk, továbbá bizonyos buktatókat is jobb elkerülni.

A CRWW a nemzetközi adózás, adótervezés, adóoptimalizálás és vagyonvédelem terén több mint harminc éves tapasztalattal rendelkezik. Magyarországon pedig kevés cég foglalkozik offshore tanácsadással. Megfelelő szakértői segítségével pedig felkutatható a leginkább optimális adózási feltétel az adott céghez szabva. A témáról bővebben az Indexen megjelent Nem minden botrány, ami offshore című cikkben értekeztünk.

Egyeztessen velünk időpontot díjtalan konzultációra!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>