USA cégalapítás előnyei és hátrányai

Az USA cégalapítás egyik legismertebb formája a korlátolt felelősségű társaság, vagyis az LLC. Ezen belül is legismertebb válfaja az USA cégalapításnak a delaware-i LLC. Az alábbi cikkünkben ezért bemutatjuk, hogy miképpen működik egy amerikai LLC és milyen előnyei vannak.

1. USA cégalapítás – Melyek az LLC legfontosabb tulajdonságai?

Az LLC cégformának nehéz megtalálni a magyar megfelelőjét, ugyanis a betéti társaság és a korlátolt felelősségű társaság között helyezkedik, ezért gyakran hibrid cégformának is szokták nevezni. Népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy az összes tagja számára korlátozott felelősséget biztosít a cég, viszont adózási szempontból különleges módon nem tekintik adóalanynak. Nincs egységes szövetségi szabályozása, a szövetségi államok önállóan rendelkeztek ennek a cégformának a szabályairól. Ily módon egyes államok között lehetnek eltérések az LLC-re vonatkozó előírások tekintetében, noha a koncepció viszonylag egyforma mindenhol. Többek között ennek köszönhető, hogy például Delaware, Washington vagy éppen Nevada a legnépszerűbb helyszínek az USA cégalapítás esetén, ha LLC-t szeretnénk létrehozni. Előbbiekben ugyanis a legrugalmasabbak a működési szabályok, de számos más USA állam van még, amelyik ugyanilyen kedvező lehetőségeket biztosít.

Az LLC tulajdonosai tehát a tagok, akik csak vagyoni betétjük erejéig felelnek a tartozásokért. A hitelezők nem követelhetik az LLC tagjaitól, hogy személyes vagyonukkal álljanak helyt, sőt másik tag esetleges törvényértő magatartásáért sem felelnek. Lehetőség van akár egyszemélyes LLC alapítására is, tehát nem muszáj mindig legalább két taggal létrehozni, de értelemszerűen legalább egy tagra szükség van. A tag esetében nincs megkötés arra, hogy belföldi vagy külföldi lehet, ezen felül nem csak természetes személy, hanem egy másik társaság is lehet az LLC-ben tag. Az LLC tagjai a társasági szerződésben feljogosíthatják bármelyik tagot, vagy akár több tagot is a képviseletre, de mód van arra, hogy külön vezetőt, azaz manager-t válasszanak a társaság élére. A manager-nek nem kell USA-belinek lennie, továbbá ugyancsak lehet akár természetes személy vagy egy másik társaság ebben a pozícióban.

Az USA cégalapítás az LLC esetében úgy működik, hogy a tagok aláírják a társasági szerződést majd ezt követően a cégbejegyző hatóság nyilvántartásba veszi a vállalkozást. A működés jogi szabályozásának a hátterét az adott USA állam LLC-kre vonatkozó törvénye adja, éppen ezért lehetőség van arra is, hogy a tagok hosszú társasági szerződések helyett ezt ismerjék el magukra nézve irányadónak.

Az egyszerűség jellemzi a cég általános működését is, ugyanis más társasági formák esetében kell igazgatósági ülést, vagy éppen részvényesi közgyűlést tartani, viszont az LLC esetében nincsenek ilyen formalitások.

2. Hogyan működik az amerikai LLC adózása?

Az LLC alapból nem minősül adóalanynak, ugyanis az amerikai szabályok értelmében a vállalkozás tagjainak kell adót fizetniük a társaság nyeresége után, vagyis a saját különálló adóbevallásukban tüntetik fel azt a jövedelmet (vagy veszteséget), amely az LLC-ben keletkezett. Ezt úgy is szokták nevezni a szakzsargonban, hogy look-through, vagyis átfolyó adózás, amelynek az a lényege, hogy az entitásnak nem kell adót fizetnie, hanem csak a tagoknak keletkezik adófizetési kötelezettségük tagi részesedésük arányában, mintha egyéni vállalkozók lennének, mégis az LLC biztosítja nekünk a korlátolt felelősséget. Ennek az az egyenes következménye, hogy amíg ennek az amerikai cégnek nincs helyi jövedelme és nem helyiek a tagok, akkor nem merül fel adófizetési kötelezettsége az USA-ban sem a tagoknak, sem pedig a társaságnak. Így már meg is kaptuk a választ arra kérdésre, hogy milyen ilyen népszerű az USA cégalapítás lehetséges verziói közül az LLC, hiszen kiválóan alkalmas arra, hogy nemzetközi ügyleteket bonyolítson adómentesen, mindezt korlátolt felelősséggel kombinálva.

Mindezek ellenére az USA LLC a cégalapítást követően dönthet úgyis, hogy társasági szinten kívánja teljesíteni az adófizetési kötelezettségét. Nem szabad megfeledkezi viszont arról, hogy társasági adóalanyiság hiányában az LLC nem rendelkezik adóügyi illetőséggel az USA-ban és nem vonatkoznak rá a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények sem. Ezeknek az USA cégeknek főszabály szerint adóbevallást sem kell benyújtaniuk (és a tagjaiknak sem), ugyanakkor kell az amerikai adóhatóság részére FBAR nyomtatványt beküldeni a 10,000 USD-t egyenleget meghaladó külföldi bankszámlákról évi rendszerességgel.

3. USA cégalapítás esetén az LLC a legjobb döntés?

Íme a legfontosabb előnyök összesítve, ha valaki LLC-ben gondolkodik.
Nincsenek adminisztratív nehézségek, elég akár egy oldalas társasági szerződés.
Egyszerű a cégjogi működtetés, hiszen dönthetnek a tagok úgyis, hogy nem tartanak igazgatósági üléseket és taggyűléseket (és jegyzőkönyvet sem vesznek fel).
Biztosított az anonimitás, hiszen számos államban nem tarják nyílván, hogy kik az LLC tagjai.
Nem kell az LLC-nek beszámolót benyújtania a hatóságok részére.
Nem kell társasági adót fizetnie az LLC-nek a nyeresége után.
Az LLC tagjainak sem kell adót fizetnie a nyereségük után, ha külföldinek minősülnek és nincs USA-ból származó bevétele az LLC-nek.
Az egy taggal rendelkező LLC-nek még adóbevallást sem kell benyújtania.
A több tagú LLC-nek sem kell adóbevallást benyújtania ha külföldinek minősülnek a tagok és nincs USA-ból származó bevétele az LLC-nek.

Amennyiben érdeklik Önt az amerikai cégekkel, amerikai cégalapítással kapcsolatos hírek, akkor kövessék az alábbi linkeken elérhető blogunkat, Facebook és Linkedin oldalunkat:
https://crwwgroup.net/blog/
https://m.facebook.com/crystalworldwide/
https://www.linkedin.com/company/crystal-worldwide-ltd

Az amerikai cégalapítással kapcsolatban pedig az alábbi linkeken találhat további iránymutatást:

Amerikai (USA) cégalapítás

Amennyiben további kérdése lenne, akkor lépjen kapcsolatba velünk a +36 1 383 0333 számon! Adózási, jogi és pénzügyi szakembereink várják Önt egy díjtalan konzultációra a 1145 Budapest, Amerikai út 59. szám alatti irodánkban!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>