Offshore magánalapítványok I. rész: Liechtenstein

A magánalapítvány a modern adótervezés egyik legnépszerűbb formája, különösen hatékonyak a Liechtensteinben, St. Kitts és Nevisen, valamint a malájziai Labuanban bejegyzett alapítványok.

A magánalapítvány nemcsak adótervezésre, de családi vagyontervezésre és az örökösödési ügyek elrendezésére is kitűnő eszköz.

 

 

A magánalapítványok leggyakoribb felhasználási területei:
– bizalmi (diszkrét) vagyonkezelés,
– a hozzátartozók anyagi támogatása,
– pénzügyi eszközök adóhatékony tartása (befektetések, részvények, üzletrészek),
– visszavonulás előkészítése,
– jótékonysági felajánlások, fontos ügyek támogatásának kezelése,
– gyűjtemények sorsának rendezése.

Az alapítvány nem szokványos (offshore)cég, hiszen nem végezhet semmilyen aktív üzleti tevékenységet. Az alapítvány megalakulásakor az alapító átadja a célra kijelölt összeget vagy eszközöket és megjelöli a kedvezményezettet vagy kedvezményezetteket. Ekkor válik a magánalapítvány az eszközök tulajdonosává. A magánalapítványnak  nincs tulajdonosa vagy tagja, ezek helyett egy általában 1-3 tagú kuratórium kezeli. A kuratóriumot az alapító jelöli ki és feladatuk az alapító akaratának végrehajtása. Az alapító a kuratórium mellett kijelölhet más felügyelő szervezetet is. Az alapító nemcsak magánszemély lehet, hanem cég vagy más jogi személy is. Amennyiben az alapító névtelen kíván maradni, a hivatalos iratokban megjelenhet hivatalos megbízott ügynök is. Adótervezés esetén a magánalapítvány akár trust (vagyonkezelő) formává alakítható át. Az alapítvány működhet folyamatosan vagy célját elérve meg is szűnhet. A szabályozások e tekintetben országtól függetlenül nagyon rugalmasak, a lényeg az alapító akaratának végrehajtása. A magánalapítvány megszűnésekor a vagyon a kedvezményezettekhez kerül. Fontos kérdés, hogy az alapító visszavonhatja-e később a felajánlott eszközöket az alapítványból. Az erre vonatkozó szabályozások országonként eltérnek, de természetesen legtöbbször van ilyen lehetőség. Ilyenkor ezt már alapításkor figyelembe kell venni. Nemzetközi adózás szempontjából ez kulcsfontosságú kérdés. Az sem mindegy, hogy a magánalapítvány bejegyzésének országában elfogadnak e vonatkozó külföldi bírósági ígéretet abban az országban kell újra indítani a jogi eljárást. Utóbbi esetben évek is eltelhetnek egy-egy ítélet megszületéséig, az eljárás pedig általában roppant költséges.

Liechtensteini magánalapítványok

Liechtensteinben magánalapítványok alapításához szükséges iratok:
– alapítási okirat, amelyben az alapító megjelöli a célra felajánlott eszközöket, szükséges az alapító hivatalos aláírása is, vagy
– végrendelet, vagy
– örökösödési szerződés

A magánalapítvány minimum tőkéje CHF 30,000 vagy ennek megfelelő értékű más eszköz. A tőkét teljes egészében be kell fizetni az alapításkor. Ha a magánalapítvány eszközeinek nettó értéke meghaladja a kétmillió svájci frankot, akkor tőkeadót kell fizetni. Ennek összege 0,075 % a kétmillió frankot meghaladó tőkére és 0,05% a 10 millió svájci franknál nagyobb összegekre.

A liechtensteini magánalapítványok legnagyobb előnye , hogy ezen kívül nem kell adót fizetni, amíg a kedvezményezett nem él Liechtensteinben. Így el lehet kerülni a kettős adóztatást is.

A liechtensteini magánalapítványt kuratórium irányítja. Amennyiben az alaptvány non-profit céljainak eléréséhez üzleti tevékenység folytatására van szükség, az alapítványnak szüksége lesz auditorra is. A kuratóriumnak legalább tagja természetes személy kell, hogy legyen és rendelkeznie kell szakirányú végzettséggel. A magánalapítvány alapítója átadja tulajdonosi jogait, azonban lehet tagja az alapítványt irányító kuratóriumnak, de kaphat különleges jogokat is, hogy akarata mindig érvényesülni tudjon. Lehetséges névleges (nominee) alapító vagy névleges (nominee) kedvezményezett bevonása is.

Mivel az alapítvány önálló jogi személy, szerepe hasonlít a trusthoz. Az alapítvány azonban tulajdonosa az eszközöknek, sőt az alapítvány tulajdonosa saját bankszámlájának, nem pedig a trustee (vagyonnkezelő) nevén van. Emiatt a kuratóriumi tagok cseréje nem érinti a tulajdonjogot. A magánalapítványok hivatalos felügyeleti szerve a liechtensteini kormány. Azonban a kormány hatásköre nem terjed ki az egyházi alapítványokra, az olyan alapítványokra, ahol a kedvezményezettet kijelölték, illetve az olyan liechtensteini magánalapítványokra, melyek célja eszközök kezelése vagy tőke kezelése, megtartása vagy szétosztása (disztribúció). Ilyen magánalapítványok esetében az alapító felelőssége, hogy a megfelelő kuratórium kijelölésével biztosítsa, hogy a liechtensteini magánalapítvány elérje célját.

A liechtensteini magánalapítványok egyik legfontosabb előnye az elérhető legmagasabb fokú diszkréció. A banktitok megmaradt rendelkezésein kívül az is védi a bizalmasságot, hogy a helyi ügynök büntetőjogi felelősség mellett köteles védeni az alapítványi információkat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>