Offshore magánalapítvány Labuan

Az offshore magánalapítványok egyre népszerűbbek, nem véletlen, hogy Malajzia offshore központja, Labuan is kínál ilyen adómentes lehetőséget. Malajzia egyébként egyáltalán nem szerepel az OECD szégyenlistáin, ráadásul az angol törvényeken alapuló helyi szabályok segítik az eligazodást.

 

Az offshore magánalapítványokat és a kedvelt magánalapítási helyszíneket bemutató sorozatunk előző részei: LiechtensteinBelize, valamint St. Kitts és Nevis.

Talán érdemes felidézni, hogy a magánalapítvány tulajdonképpen egy olyan hibrid struktúra, amely egy cég és egy vagyonkezelő (trust) legfontosabb előnyeit ötvözi. Azaz a tulajdonostól független jogi személy alapítható, amely többek között profitot is termelhet.

Labuanban négyféle alapítványt lehet alapítani, ezek a jótékonysági alapítvány, a magánalapítvány és a céges alapítvány. A negyedik forma különleges, hiszen az iszlám alapítványok lehetőségeit a sária-törvénykezés szabályozza. Egyre több üzletember él az iszlám finanszírozás különböző előnyös formáival, ezek egyike az iszlám alapítvány.
– A jótékonysági alapítvány célja általában az, hogy  pénzügyi vagy másféle segítséget lehessen adni egy non-profit célra.
– A magánalapítványok leggyakoribb felhasználási területei az egyéni adótervezés, az igatlankezelés és a családi vagyon kezelése vagy egyszerűsített átruházása. A magánalapítványok nem gyűjtenek alapítványi támogatásokat kívülállóktól és nem szükségszerű, hogy jótékonykodjanak.
– A vállalati alapítvány általában olyan magánalapítvány, amelynek a szponzora egy üzleti vállalkozás. Az alapítvány segítségével aztán legtöbbször a vállalati felelősségvállalás és egyéb kapcsolódó célok elérésén fáradoznak.

A többi offshore magánalapítványokat kínáló helyszínhez hasonlóan Labuanban is az alapítvány önálló jogi személy, amelyet nem érint például a haszonélvezől esetleges csődje. A labuani alapítványok tarthatnak eszközöket, kereskedhetnek ezekkel vagy folytathatnak egyéb üzleti tevékenységet a haszonélvezők számára. Labuanban az offshore magánalapítványok bármeddig működhetnek, vezetőszervük a kuratórium. Nincs szükség tulajdonosra és nincs minimális tőkebefizetési kötelezettség sem. Érdemes tudni, hogy a labuani magánalapítványok szerkezete nagyon rugalmas, így gyorsan és hatékonyan lehet változtatni, ha szükséges. A 2010-ben hatályba lépett törvény szerint az alapítvány a tulajdonosa a ráruházott vagyonnak és egyéb eszközöknek. Mindeközben az alapítvány az alapító okiratnak megfelelően befejezheti működését és a kezelt vagyon ismét az alapítóé lehet vagy bármely más, az alapító által kinevezett haszonélvezőé. Így az alapítvány tulajdonosa teljes kontrollt gyakorolhat az Alapítvány vagyona és működése felett, de a vagyon és a kezelt eszközök egy önálló jogi személy birtokában vannak. Ráadásul az alapító és az alapítvány közötti kapcsolatot a legszigorúbb titoktartási törvények védik.

Labuanban bárki alapíthat alapítványt, tehát bel és külföldiek is. Malajzia egyik fontos előnye, hogy a külföldi ítéletek és jogi határozatok gyakorlatilag végrehajthatatlanok, ez mindenképpen segíti a vagyonvédelmet. Törvény szerint a labuani alapítványok sérthetetlenek külföldi válás, kierőszakolt tulajdonosváltás, hitelezők vagy fizetésképtelenség esetén.  Sőt, a labuani alapítvány hivatalos dokumentumaihoz sem lehet hozzáférni, kivéve a kuratórium engedélyével. Az alapító egyébként megtartja az összes döntési lehetőséget, azaz feloszlathatja vagy átalakítja tetszőlegesen az alapítványt, jelölhet ki új haszonélvezőket, stb. Máshol alapított alapítványokat is át lehet regisztrálni Labuanba, de az alapítványokat könnyen el is lehet vinni Malajziából más országba.

A labuani offshore magánalapítványok adómentesek, kivéve a kereskedelmi tevékenység, amely után 3% adót kell fizetni. Azonban, ha a kereskedelmi tevékenységet a labuani alapítvány például egy külföldi cégen keresztül végzi, akkor az már külföldi kereskedelmi tevékenységnek minősül és teljes adómentességet élvez

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>