Mit jelent az automatikus adóügyi információcsere?

Az új, „globális” automatikus adóügyi információcsere szabvány(angol rövidítése AEOI) kimondott célja az adócsalás és az adókerülés lehetőségének csökkentése, írja az OECD.

Hogyan működik az adóinformáció-csere?

Működésének lényege az, ha az adózónak külföldön van bankszámlája, akkor bankja  minden fontos számlainformációt elküld az adózó lakhelyének megfelelő adóhatóságnak. Az információcsere azért automatikus, mert a szerződő országok évekre előre megállapodnak arról, hogy milyen információkra lesz szükségük adózóikról és ezeket automatikusan átadják a többi állam adóhivatalainak, azaz nem lesz szükség semmilyen kérésre vagy bírósági döntésre, stb.

Az automatikus adóügyi információcsere szabvány lehetővé teszi a korábbi adócsalások és adókerülések felderítését is. Az egyes kormányok tudomást szereznek a korábban be nem fizetett összegekről és ezeket visszamenőlegesen is be tudják hajtani, természetesen az adózó ellen is tudnak bűntetőeljárást indítani, mindegyik ország a saját törvényeinek megfelelően.

Jelenleg is van olyan OECD szabvány, amelynek alapján bankszámla információt lehet kérni más országok pénzintézeteitől, ez a Kérés Alapú adóinformációcsere (EOIR). Az EOIR és az új AEOI kiegészítik egymást és tulajdonképpen lefednek minden fontos területet a nemzetközi adókerülés elleni harcban.

Ezekkel a szabványokkal nemcsak egyszerűbb lesz a nemzetközi adózási struktúrák elleni fellépés, de sokkal olcsóbb is. Az eljárásokat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a G20 országok, tehát összességében a magas adózású államok alkották meg. A szabvány egyébként nagyon hasonlít az Amerikai Egyesült Államok által bevezetett FATCA rendelkezésre. A „Külföldi Bankszámla Megfelelési Törvény” megjelenésekor nem kevés port kavart. Lényege az, ha a külföldi bankok nem adják ki automatikusan az amerikai állampolgárok bankszámláiról szóló információkat, akkor többet semmilyen pénzügyi műveletet nem hajthatnak végre, aminek köze van az Egyesült Államokhoz, még egy egyszerű átutalást sem. Mivel az európai országok az amerikai törvény életbe lépésekor már nagyon tervezgették a saját megoldást, szó nélkül elfogadták a rendelkezést, azonban az Egyesült Államok egyelőre nem ad ki más országoknak bankszámla vagy adóinformációt külföldi állampolgárokról.

Kiknek és milyen információt kell szolgáltatniuk ?

Az AEOI alapján a pénzintézeteknek jelenteniük kell a számlákról, amelyek nem abban az országban bejelentett lakhellyel rendelkező ügyfeleiké. Jelenteni kell a cégekről, alapítványokról és trösztökről (vagyonkezelőkről) is. Hogy az információcsere teljes és hiánytalan legyen a szabvány nemcsak a bankokat kötelezi adatközlésre, hanem bizonyos befektetési cégeket, biztosítási társaságokat és büntetésvégrehajtási intézményeket is! Az átadandó információ mindenképpen tartalmazza a számlaegyenleget, kamatokat, osztalékokat, valamint pénzügyi eszközök visszaváltását vagy eladását is.

Az adóügyi információk összegyűjtését is szabványosították, hogy mindig és mindenhol a megfelelő adatokat adják át és közben a nemzetközi pénzmosás elleni szabványokat is kiegészítsék. Az adatok biztonságára nagy hangsúlyt fektettek, az adatkezelési normákat mindenhol nagyon szigorúan be fogják tartani, legalábbis ezt ígérték az OECD illetékesei.

Kulcsfontosságú az automatikus adóügyi információcsere globális, egyszerre történő bevezetése. Ha ugyanis akár csak egyetlen ország is kivonja magát a szabvány hatálya alól, akkor a nemzeti kormányok és adóhatóságok képtelenek lesznek valódi információkat szerezni, hiszen minden adócsaló azonnal abba az országba helyezné át bankszámláját.

Mikor lép életbe?

A tervezett 2018-as indulást azonnal 51 ország támogatta, majd hamarosan csatlakoztak Svájc, Guernsey, Jersey és a Man-sziget is. A szabványt első körben bevezető államok között vannak magas és alacsony adózású országok (például az EU tagállamok), de kifejezett adóparadicsomok is, mint a Brit Virgin-szigetek vagy a Kajmán-szigetek.

Az automatikus adóügyi információcsere szabvány teljesen megváltoztatja a nemzetközi adótervezés struktúráit. Kérjen szakértői tanácsot, hogy törvényesen, az új nemzetközi szabványoknak megfelelően optimalizálhassa adózását!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>