Miért Máltán történt a kriptovaluták kereskedési volumenének döntő része az egész világon?

Azóta, hogy Málta bejelentette a kriptoágazat szabályozására vonatkozó szándékát, mellyel azt kívánja elérni, hogy a legkézenfekvőbb választássá váljon a szektor vállalkozásainak szemében, az országot már csak a „Blockchain-sziget” néven emlegetik. A máltai parlament június 26-án egyhangúlag elfogadta azt a három, régóta várt törvénytervezetet, amely Máltát az első, a blockchain technológiai ágazatát szabályozó uniós országgá tette. De mit is jelentenek ezek a jogszabályok a kripto- és blockchaincégek számára a való életben?

A máltai innovatív technológiai megoldásokról és szolgáltatásokról szóló törvény (Innovative Technology Arrangements and Services Act, a TAS-törvény) a DLT-platformok és az intelligens szerződések elismerését és tanúsítását szabályozza, és annak értelmében az adott DLT-platformokat a „kiváló minőség és színvonal” jelzéssel látják el. Ez a jelzés megkülönbözteti a komoly, tanúsítvánnyal rendelkező szolgáltatókat a többi iparági szereplőtől, és segít kialakítani bizonyos előírásokat az iparágban. A befektetők szívesebben fektetnek be tanúsítvánnyal rendelkező DLT-platformokba, mivel tudják, hogy bizonyos óvintézkedések védik őket. A TAS-törvény az ezeket a technológiai megoldásokat gondozó szolgáltatókat, például az auditorokat és az adminisztrátorokat is szabályozza. Ezek a szolgáltatók kötelesek biztosítani, hogy a kérdéses technológiai megoldások betartsák a követelményeket és minőségi előírásokat.

A máltai parlament elfogadta a virtuális pénzügyi eszközökről szóló törvényt is (Virtual Financial Assets Act, a VFA-törvény), amely a virtuális pénzügyi eszközök (VFA-k) kategóriájába besorolt DLT-eszközökkel kapcsolatos ICO-kat és szolgáltatásokat szabályozza. A virtuális pénzügyi eszközök olyan DLT-eszközök, amelyek nem tartoznak bele a pénzügyi eszközök MiFID II szerinti meghatározásába vagy az ún. „utility token” kategóriába. A VFA-törvény fő célja a befektetők védelme és a visszaélés-ellenes óvintézkedések alkalmazása. Az engedéllyel rendelkező szolgáltatók sokkal inkább biztosítják a befektetők nyugalmát, és ennek megfelelően vonzóbbak lehetnek egy ilyen engedéllyel nem rendelkező cégnél.

A Máltai Pénzügyi Szolgáltatási Hatóság (Malta Financial Services Authority, MFSA) szintén nemrég tett közzé egy javasolt szabályrendszert, amely konkrét követelményeket határoz meg a befektetők pénzét kezelő, a VFA-törvényben meghatározott engedéllyel rendelkező vállalkozások számára. Ezek biztosítják, hogy az ilyen engedéllyel rendelkező cégek hitelezői ne rendelkezhessenek semmilyen joggal vagy követeléssel e cégek ügyfeleinek eszközei felett.

Málta egyedülállóként fejlesztett ki egy, a MiFID engedélyezési előírásait tükröző, engedélyezésen alapuló szolgáltatási szabályozást a virtuális pénzügyi eszközök vonatkozásában. Így a cégek az alábbi négy engedélytípus egyikét kérvényezhetik:

1. osztály – engedélyezi a cég számára megbízások fogadását és továbbítását, virtuális pénzügyi eszközökkel kapcsolatos befektetési tanácsadást és virtuális pénzügyi eszközökkel kapcsolatos befektetések lebonyolítását;

2. osztály – engedélyezi a cég számára az ügyfelek pénzének kezelését és felügyeletét, de nem engedélyezi a VFA-tőzsde üzemeltetését, virtuális pénzügyi eszközökkel kapcsolatos befektetési tanács nyújtását és virtuális pénzügyi eszközökkel kapcsolatos befektetések lebonyolítását;

3. osztály – engedélyezi a cég számára a sajátszámlás kereskedést, valamint az ügyfelek pénzének kezelését és felügyeletét, de VFA-tőzsde üzemeltetését nem;

4. osztály – engedélyezi a cég számára VFA-tőzsde üzemeltetését, valamint az ügyfelek pénzének, virtuális pénzügyi eszközeinek és privát kulcsainak kezelését és felügyeletét, valamint letétkezelői vagy megbízotti szolgáltatások nyújtását az adott VFA-tőzsde üzemeltetésével és tevékenységeivel kapcsolatban.

E szabályozási változások következményei máris láthatóak a máltai kriptoágazatban. Egy friss, a Morgan Stanley Bank által, Sheena Shah vezetésével lefolytatott kutatás szerint Máltán jegyezték be a kriptovaluták kereskedési volumenének legnagyobb részét a világon. Shah szerint ha egy adott országot előnyben részesítenek a többivel szemben, annak a fő oka az, hogy az előbbiben pontosan meghatározott, vonzó és egyértelmű a szabályozás. A szabályozási biztonság nagymértékben befolyásolja egy ország cégekre gyakorolt vonzerejét, hiszen annak köszönhetően a vállalkozások nyugodtan tervezhetnek, és tudják, mire számítsanak. (Lásd http://www.businessinsider.com/cryptocurrency-exchanges-trading-locations-volumes-2018-4.)

Összességében elmondhatjuk, hogy ez az új keretrendszer segít kialakítani a biztonságot és az átláthatóságot. Az ügyfelek és a befektetők így tisztában vannak jogaikkal, valamint a projekttel kapcsolatos kockázatokkal, és tudják, hogy a projektben részt vevő személyek tényleges szakértők, akik átestek a megfelelő átvilágításon, és hogy a szolgáltató szabályozott környezetben működik. Az engedély birtokosának pedig világos szabályokat kell követnie, amelyek lehetővé tesznek bizonyos fokú rugalmasságot és innovációt, ugyanakkor minden esetben biztosítják a végső ügyfél védelmét.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>