Málta mer, de vajon nyer is?

Az ország meglépte, amit még senki: blockchain-törvénycsomaggal legalizálja és szabályozza azt, amit más országokban szigorúan tiltanak. Málta az első olyan ország, ahol olyan törvényjavaslatot fogadott el a parlament, amely jogbiztonságot ad a kriptopénz vállalkozások számára. A javaslatot még júliusban hagyták jóvá a döntéshozók, majd november 1-jével hatályba is lépett a világ első blockchain-törvénycsomagja.

Málta rögtön három blockchain törvénnyel biztosítana hivatalos szabályokat a blockchain szereplők, a kriptopénzek és az elosztott főkönyvi technológiára (DLT) építő szolgáltatók számára, elsők között szabályozva ezt a területet a világon.

A blockchain a bitcoin mögötti technológiaként vált ismertté. Egy elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló listát tart nyilván. Tekintettel arra, hogy a főkönyv decentralizált (azaz nincs egy központi adatbázis) és a tranzakciókban résztvevők számára publikus, a főkönyv hamisítása és módosítása kizárt. Jelentőségét egyre inkább az okosszerződések (meghatározott feltételek bekövetkezésekor automatikusan megvalósuló szerződések, például örökösödés esetén) és a nagy tömegek digitális azonosítása, nyilvántartása terén látják a szakemberek.

Málta célja az, hogy hivatalos blockchain, kriptovaluta és új digitális pénzkibocsátási központtá váljon. Az ország blockchain-szigetként először szabályozta ezt a területet a júliusban elfogadott és november elején életbe lépő három törvénnyel. Ellentétben Svájccal (Zuggal egész pontosan) és Liechtensteinnel, Málta átfogó módon tekint a blockchain technológiára. Miközben sok országnak a kriptopénzekből származó pénzügyi nyereség számít, addig a máltai tisztviselők a gyors költségvetési bevételek szerzése helyett a bevezetendő új kriptopénzek mögötti technológiát értékelik alaposan.

Az új máltai blockchain-törvények a következőek:

1. A Máltai Digitális Innovációs Hatóság Törvény (MDIAA)

Az első törvény célja a Máltai Digitális Innovációs Hatóság létrehozása, amely többek között a technológia szabályozási hátterének kialakítását végzi. Azaz a MDIA feladata az innovatív technológiai megállapodások és szolgáltatások fejlesztése Máltán, miközben e területeken felügyeleti és szabályozási feladatokat lát el.

2. Digitális Pénzügyi Eszközökről Szóló Törvény (VFAA)

A második törvényjavaslat célja, hogy szabályozza a kezdeti virtuális pénzeszköz-kibocsátást, azaz a tokenkibocsátást (ICO-t). Szabályozza továbbá a közvetítőket is, beleértve a brókereket, vagyonkezelőket, befektetési tanácsadókat és a virtuális pénznemekkel foglalkozó piaci döntéshozókat. Minden elsődleges tokenkibocsátással foglalkozó vállalatot arra kötelez, hogy részletesen bemutassa az adott projektet, vállalkozást, vagyis hozza nyilvánosságra pénzügyi előtörténetét, beleértve a csereügyleteket is.

3. Az Innovatív Technológiai Megállapodásokról és Szolgáltatásokról Szóló Törvény (ITASA)

Az ITASA-törvény célja az innovatív technológiai megállapodások és az innovatív technológiai szolgáltatók, engedélyezése és vizsgálata. Tartalmazza, hogy hogyan lehet egy blockchain alapú céget vagy vállalkozást regisztrálni és jogilag elismertté tenni, továbbá meghatározza a kriptotőzsdék regisztrációjának módját.

Az EU nem fogadta kitörő örömmel a máltai próbálkozást. A Financial Times például arról adott hírt, hogy az uniós bizottság 2018 januárjában jelentést tett közzé, amelyben „általános és rendszerszintű hiányosságokat” talált Máltában a pénzmosás elleni szabályozási rendszerben. A máltai miniszterelnök szerint azonban Málta eleget tesz a külső kéréseknek, sőt a blockchain egy az eddigieknél is átláthatóbb és tisztességesebb társadalmat és gazdaságot hozhat létre Máltán, amihez szabályozott keretrendszer szükséges.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>