Lista a világ legnagyobb adóparadicsomairól

Bermuda a világ vezető adóparadicsoma – derül ki egy nemrégiben készített elemzésből. Bár azt gondolnánk, csupa egzotikus ország szerepel a 15 legnagyobb adókedvezményt adó állam listáján, a valóság azonban az, hogy a szereplők harmada európai.

Érdekes összeállítást készített a globális szegénység ellen küzdő jótékonysági szervezeteket tömörítő Oxfam. A nemzetközi szervezet „Adóháború: veszélyes adóverseny a világban” címmel egy listát állított össze arról a 15 országról, ahol a legkönnyebb kibújni az adófizetési kötelezettségek alól. A rangsorral az a szervezet célja, hogy megmutassa, mely országok használják a három legveszélyesebb adópolitikai eszközt: az alacsony társasági adókat, az adókedvezményeket, valamint az adóelkerülés elleni nemzetközi együttműködés bojkottját.

Az Oxfam azt reméli, hogy a lista hatására a kormányok állampolgáraik érdekében egyértelmű intézkedésekkel vetnek véget az adóparadicsomok káros működésének. Az Oxfam hangsúlyozza, listája más szempontok szerint készült, mint amit az Európai Unió vezet az adóelkerülést segítő államokról. Brüsszel ugyanis csak a pénzügyi átláthatóság feltételeinek meglétét vizsgálja, ellenben figyelmen kívül hagy több olyan adópolitikai módszert, amelyek megkönnyítik az adóelkerülést.

A 15-ös lista így néz ki:

 1. Bermuda: 0 százalékos társasági adó, 0 százalékos forrásadó. Az állam nem vesz részt semmilyen formában az adóelkerülés elleni nemzetközi küzdelemben és nem szolgáltat adatokat az ott befektetőkről.

 2. Kajmán-szigetek: 0 százalékos társasági adó, 0 százalékos forrásadó. Az állam nem vesz részt semmilyen formában az adóelkerülés elleni nemzetközi küzdelemben és nem szolgáltat adatokat az ott befektetőkről.

 3. Hollandia: többféle adókedvezmény, 0 százalékos forrásadó, bizonyíték van arra, hogy támogatják a profit eltüntetését.

 4. Svájc: Adókedvezmények, 0 százalékos forrásadó, nem vesz részt az adóelkerülés elleni nemzetközi küzdelemben. Bizonyíték van arra, hogy az ország segédkezik a nyereség eltüntetésében.

 5. Szingapúr: Adókedvezmények, nincs forrásadó, segíti a nyereség eltüntetését.

 6. Írország: Alacsony társasági adó, többféle adókedvezmény, támogatja a profit eltűntetését.

 7. Luxemburg: Adókedvezmények, 0 százalékos forrásadó, segíti a nyereség eltüntetését.

 8. Curacao: Többféle adókedvezmény, 0 százalékos forrásadó, nem vesz részt az adóelkerülés elleni küzdelemben, támogatja a profit eltüntetését.

 9. Hong Kong: Adókedvezmények, 0 százalékos forrásadó, segíti a haszon eltüntetését.

 10. Ciprus: Alacsony társasági adó, többféle adókedvezmény, 0 százalékos forrásadó.

 11. Bahama-szigetek: 0 százalékos társasági adó, 0 százalék forrásadó, nem vesz részt az adóelkerülés elleni globális küzdelemben.

 12. Jersey-szigetek: 0 százalékos társasági és forrásadó, a profit minimalizálását támogatják.

 13. Barbados: Alacsony társasági adó és 0 százalékos forrásadó, nem vesz részt az adóelkerülés elleni globális küzdelemben.

 14. Mauritius: Alacsony társasági adó, nincs forrásadó, nem vesz részt az adóelkerülés elleni nemzetközi együttműködésben.

 15. Brit Virgin-szigetek: 0 százalékos társasági és forrásadó, nem vesz részt az adóelkerülés felszámolását célzó nemzetközi együttműködésben.

Az Oxfam listájának nyilvánosságra kerülését követően a Bermuda-szigetek azonnal tiltakozott az ellen, hogy ez az állam lenne a világ legrosszabb adóparadicsoma. A hivatalos reakció szerint a tanulmány nem vette figyelembe a szigetek egyedülálló pénzügyi és kereskedelmi szerkezetét, ezért hibás következtetéseket von le. A Bermuda-szigeteken úgy látják, minden országnak joga van az általa legjobbnak ítélt szinten megállapítani a társasági adó mértékét. Ezt a jogot az ENSZ is elismerte – hangsúlyozta a bermudai pénzügyminiszter, aki szerint országa a világ vezető vagyonbiztosítási központja, politikailag stabil és független és kiválóan működő jogrendszere van. Hasonlóan nyilatkozott az ír pénzügyminiszter is, aki szerint az Oxfam listája komolytalan, mert figyelmen kívül hagy nyilvánvaló tényeket.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>