Jó befektetés az útlevél

A letelepedési kötvények és az ahhoz hasonló nemzetközi programok virágkorukat élik. A pénzért-útlevelet, illetve a befektetésért-állampolgárságot piac talán soha nem volt olyan élénk, mint az elmúlt néhány évben. Egyre több ország hirdet olyan programot, ami lehetőséget ad arra, hogy pénzért és/vagy bizonyos összegű befektetésért állampolgárságot és útlevelet lehessen vásárolni.

De vajon hány útlevél talált így gazdára eddig? Elkészült a témában az eddigi legalaposabb és egyben legpontosabb elemzés, amely izgalmas adatokat fedett fel. Az elemzés során a hivatalos programokon túl az ad hoc jellegű kormányzati nyilatkozatokat, illetve az IMF és a világbank adatait is figyelembe vették a készítők.

I. Európa

Málta

2,101 darab

Málta esetében nem kellett sokat találgatni. A máltai üzleti állampolgársági program (MIIP) éves jelentéséből minden adat kiderül. A világ összes ilyen programja közül egyébként a máltai a legátláthatóbb és a legprecízebben nyilvántartott.

Ciprus

3,850 darab

A ciprusi pénzügyminisztérium idén februárban közölte, hogy 3,300 útlevelet adtak ki addig a helyi program keretében. Az ország az elmúlt négy évben havonta áltagosan 62 üzleti-állampolgárt regisztrált, tehát ennek alapján becsülték meg az a március-október közötti mennyiséget, amit hozzáadtak a hivatalos számhoz.

II. A karibi-térség

Antigua & Barbuda

3,022 darab

Antigua & Barbuda egészen 2017 második feléig fél évente közzétette a vonatkozó jelentését a program létezése óta. 2017 első negyedéve óta azonban ez elmaradt. Addig 2,322 új üzleti állampolgárt regisztráltak, de Gaston Browne miniszterelnök nyilatkozatiból kiderült, hogy 2017 második felétől a jelentkezők száma szinte a nullára csökkent, leginkább azért, mert a versenytársak olcsóbban adták „termékeiket”. Az ország ezért kénytelen volt szintén csökkenteni az árait. A becslések szerint 2017 második felében mindössze 20 főt regisztráltak ilyen módon, de a már említett árcsökkentésnek köszönhetően idén január és június között 278 kérelmet nyújtottak be, és ezeket feltehetően azóta már fel is dolgozták. Átlagosan 2,5 fős családokkal és néhány elutasított kérelemmel számolva ez összesen 680-at tesz ki.

Dominikai-köztársaság

6-10,000 darab

A Dominikai-köztársaság semmiféle nyilvántartást nem vezet arról, hogy hányan kapnak pénzért állampolgárságot, így az innen-onnan beérkező információkat és adatokat alapul véve megkapott a számokat inkább durva becslésnek tekinthetjük.

Emmanuel Nanthan, a dominikai programért felelős biztos idén áprilisban kijelentette, hogy évente átlagosan 1,500-2,000 kérvény érkezik. A program az IMF adatai szerint 2016-ban kapott igazán erőre. Egy másik tényező, mi szerint, hogy az IMF arra kötelezi az országot, hogy az üzleti állampolgárok befektetéseit határozza meg GDP százalékban, szintén segíthet a becslésben. Hasonlóképpen a kormány is közzé teszi azt, hogy az éves költségvetés hány százalékát adta a program, ám ezt nem minden évben teszik meg. Sok tehát a bizonytalanság, és kevés az adat, de az szinte biztosra mondható, hogy 6,000 és 10,000 közé tehető az üzleti állampolgárok száma.

Grenada

1,614 darab

Az Karibi-térségben Granada a legprecízebb. Az ország részletesen nyilvántartja a jelentkezőket és elutasítottakat és az adatokat minden negyedévben közzéteszi a program kezdete óta. 2017 negyedik negyedéve a kivétel, de ezt a többi alapján meg lehetett becsülni.

Saint Kitts & Nevis

16,544 darab

Az adatot maga a miniszterelnök közölte idén júliusban. Az ország Dominikához hasonlóan nem teszi közzé rendszeresen az adatokat, pedig erre már többször is felszólították.

Saint Lucia

195 darab

Idén júliusban Nestor Alfred, a helyi program vezetője közölte, hogy a programra az indulás óta 279-en jelentkeztek, amelyből 78-at elutasítottak. Ezt szorozták fel az átlag család létszámmal, 2,5-tel.

III. Egyéb területek

Vanuatu

1-3,000 darab

Vanuatu kormánya csak a programhoz köthető árbevételt teszi közzé, de azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy az régebbi, vagy jelenlegi programból származik. A szám becsült adat, és a 90-es évek megkérdőjelezhető gyakorlata is nehezíti a becslést.

Belize (1985-2002), Bulgária, Írország (1988-98), Jordánia, Törökország, Ausztria, Zöld-Foki szigetek, és Kambodzsa együtt

1,000-2,000 darab

Összesen tehát 35,326 üzleti állampolgárról beszélhetünk, de a valós adat inkább közelít a 40,000-hez, leginkább azért, mert a 2018-as adatok még nem állnak teljes egészében rendelkezésre.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>