Hogyan ne minősüljön offshore cégnek a külföldi társaságom?

Előző cikkünkben körbejártuk, hogy melyik cég minősül offshore-nak és arra jutottunk, hogy attól hogy valaki külföldi céget alapít, nem feltétlenül vonatkoznak rá az offshore cégekhez kapcsolódó negatív következmények. Most azt fogjuk kifejteni, hogyan tudunk úgy külföldi céget alapítani, hogy az ne minősüljön offshore-nak.

Az alább következő példákban az offshore cégre történő hivatkozás mindig a magyar jogszabályokban meghatározott ellenőrzött külföldi társaság definíciójával lesz egyenértékű.

Offshore céget csak abban az esetben alapít valaki, ha egy magyar cégen keresztül több mint 50%-os tulajdoni részesedést szerez (vagy az offshore cég nyereségének több mint felére jogosult a magyar cég) és az offshore cég bejegyzésének országában nem fizet legalább 4,5% mértékű nyereségadót.

Tegyük fel, hogy egy képzeletbeli magyar személy, Kukori Kornél a tulajdonos a Kotkoda Kft-nek. Kukori úr úgy dönt, hogy szeretne alapítani egy dubai céget. Mivel nem szeretné, hogy közvetlenül látszódjon, hogy ő a tulajdonosa a dubai cégnek, ezért a Kotkoda Kft-vel tervezi megalapítani új dubai cégét. Mit vegyen figyelembe Kukori úr ebben az esetben?

Ha a dubai cég 100%-os tulajdonosa a Kotkoda Kft lesz, akkor offshore cégnek fog minősülni, mivel Dubaiban (pontosabban az egész országban, az Egyesült Arab Emírségekben) nem kell a helyben bejegyzett vállalkozásoknak a nyereségük után adót fizetni. Ezért a dubai céget nem feltétlenül érdemes így megalapítani, mivel az offshore státusz azzal járna, hogy a magyar cég nem számolhatná el a dubai leányvállalatával kapcsolatban felmerült költségeket, illetve adóznia kellene a dubai cégtől kapott osztalék jövedelem után is.

Mit tegyen hát Kukori úr? Megkérheti egyik régi üzlettársát, Habzsolháp Hugót, hogy az ő cégével, a Matildka Kft-vel közösen alapítsák meg a dubai céget, fele-fele arányban legyenek tulajdonosok és jogosultak a cégben keletkező nyereségre. Ebben az esetben a dubai cég már nem minősül offshore-nak, mert bár nyereségadót továbbra sem kell a cégnek fizetnie, de mivel nincsen többségi tulajdonos a cégben, emiatt az offshore státusz sem állja meg a helyét.

De mi van akkor, ha Kukori úr úgy szeretné megalapítani a dubai céget, hogy nem vonna be mást az üzletbe? Ebben az esetben két megoldási lehetőséget érdemes figyelembe vennie.

Az egyik, hogy a dubai cégbe felvesz legalább két fő munkavállalót, valamint olyan eszközparkot biztosít a cég részére, amivel tudja igazolni, hogy a cég munkavállalói érdemi gazdasági tevékenységvégzést folytatnak (pl. szolgáltató, befektetői vagy kereskedelmi tevékenységet). Ebben az esetben ugyanis a cégre nem kell alkalmazni az offshore cégekkel kapcsolatos negatív szabályokat.

A másik, hogy Kukori úr nem a Kotkoda Kft-n keresztül, hanem közvetlenül ő maga alapítja meg a dubai céget. Ebben az esetben az offshore cégekkel kapcsolatos szabályok miatt Kukori úrnak egyáltalán nem kell aggódnia, ahogyan a céghez kapcsolódó személyes érdekeltségének nyilvánosságra kerülése miatt sem. A dubai cégbíróság ugyanis nem teszi közzé a helyben alapított cégek tulajdonosaira vonatkozó adatokat, és Kukori úrnak amiatt sem kell aggódnia, hogy a dubai cég számlavezető bankja a nemzetközi információcsere keretében elküldené a céges számla adatait Magyarországra. Kukori úrnak ugyanis lehetősége van rezidensi vízumot igényelni a cégen keresztül és ha ennek birtokában nyitja meg a céges számlát, akkor helyi adózóként fogja beazonosítani a bank, és külföldi hatóságok részére semmilyen számla információt nem továbbítanak ebben az esetben. Sőt, ebben az esetben Kukori úrnak még személyi jövedelem adófizetési kötelezettsége sem keletkezne a két ország közötti kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján, vagyis teljesen adómentesen tudna jövedelmet felvenni a dubai cégtől (feltéve, hogy a rezidensi státuszát fenntartja az Egyesült Arab Emírségek területén).

A fentiek alapján jól látható, hogy számos lehetőség mutatkozik arra, hogyan alapítson valaki külföldi céget úgy, hogy az ne minősüljön offshore-nak. A nemzetközi ügyletekben érdekelt vállalkozók részére, vagy akik anoninimitásukat szeretnék megőrizni egy céges konstrukció keretei között, vagy azok, akik személyes jövedelmüket kívánják megszerezni a lehető legkisebb adóterhelés mellett, a nemzetközi cégalapítás továbbra is jó megoldás tud lenni. A dolgunk csupán annyi, hogy megfelelő szakemberekkel konzultálunk a cégalapítást megelőzően, nehogy véletlenül offshore cégstruktúrát alakítsunk ki.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>