FATCA, a globális automatikus adóügyi információcsere előfutára

Kevesen tudnak eleget a FATCA-ról, pedig a bankok a hírhedten szigorú amerikai törvény mintájára 2016-tól kezdődően az egész világon automatikusan átadják ügyfeleik adatait az illetékes adóhatóságoknak.

A FATCA nem más, mint egy amerikai szabályozás nevének rövidítése, amely magyarul „külföldi bankszámla adómegfelelési törvényt” jelent (Foreign Account Tax Compliance Act). Ez a törvény gyakorlatilag a világ összes bankját arra kötelezi, hogy átadják az amerikai állampolgárságú vagy adózási szempontból az Egyesült Államok számára érdekes bankszámlatulajdonosok adatait. Mivel az amerikai állampolgároknak akkor is kell adót fizetniük jövedelmeik után, ha nem is hazájukban élnek, így a szigorúságáról ismert adóhivatal, az IRS a FATCA segítségével szedi össze az információt nemcsak a külföldön élő amerikaiakról, de az otthon élők amerikaiak külföldi bankszámláiról is. Az már csak hab a tortán, hogy a FATCA nemcsak az amerikai állampolgárokra vonatkozik (közülük 7,7 millióan élnek külföldön), hanem sok millió olyan emberre is, akik ezt nem is tudják, de a számla adataikat a pénzintézetek (bankok, biztosítók, stb) átadják az amerikai adóhivatalnak. Például, akinek van zöldkártyája vagy amerikai társadalombiztosítási száma, azok bizony az amerikai jogszabályok szerint a FATCA hatálya alá esnek. Amerikai állampolgárok házastársai szintén. Ha egy cég bankszámlájának aláírói között akár csak egy olyan személy van, akit érint a FATCA, a cég bankszámladatai már indulnak is az IRS irattárába. Ha valaki az Egyesült Államokban született, de ott ezután sosem nem tartózkodott, nem dolgozott és más állampolgárságát használja, akkor is FATCA köteles.

Milyen bankszámla adatokat adnak át a bankok az adóhivatalnak?

A FATCA rendelkezéseinek értelmében a bankszámla tulajdonosának nevét, a pénzügyi év alatti legmagasabb számlaegyenlegét, a jellemző tranzakciókat, az adószámát és a címét jelentik a pénzintézetek.

Minden tízezer amerikai dollárnál nagyobb betét esetén a FATCA vonatkozik a bankszámlára. Azonban, ha egy pár egyik tagjára vonatkozhat a FATCA és közös számlájukon több van, mint a fenti összeg, akkor a pénzintézet el fogja küldeni az adatokat, még akkor is, ha az érdekelt fél betétje messze nem ér el az említett összeget. Érdekes módon a FATCA betű szerint csak az ötvenezer dollárnál nagyobb összegű külföldi bankszámlákra vonatkozna, azonban van egy másik jelentési kötelezettség is, az úgynevezett FBAR (Report of Foreign Bank and Financial Accounts – Jelentés a külföldi bank és pénzügyi számlákról), amely viszont a tízezer dollárnál magasabb összegű betétekre vonatkozik. A különféle törvények és szabályozások böngészése helyett ezért a bankok az egyszerűbb utat választották, szinte egyöntetűen úgy állították be rendszereiket, hogy az információk eljussanak az IRS-hez, aztán majd az amerikai adóellenőrök kiválogatják, hogy melyekre van szükségük.

A FATCA bevezetését óriási nemzetközi botrány övezte, azonban amikor az Egyesült Államok kormánya bejelentette, hogy a nem együttműködő bankok nem utalhatnak pénzt az országba és onnan nem fogadhatnak utalásokat, a pénzintézetek azonnal elfogadták a kétségkívül kemény feltételeket. Talán az egyetlen enyhítés az volt, hogy az automatikus adügyi adatszolgáltatás 2014-es indulása előtti adatokat nem kell elküldeni, tehát nincs visszamenőleges adatszolgáltatás.

Kevesen tudják, hogy az amerikai offshore amnesztia program mellett a FATCA-nak is van egy megoldása, melynek célja hogy az olyan amerikai adózók is megfeleljenek a törvényeknek, akik korábban nem jelentettek külföldi  vagyonukról. A máltai FATCA információs rendezvényen, amelyet a neves szakértő Steve Muscat Azzopardi rendezett kiderült, hogy létezik a kevesek által ismert úgynevezett Streamline könnyítés. A Streamline adóbevallás lényege, hogy a nem szándékosan adókerülő adózók megúszhatják az egyébként elrettentően súlyos pénzbírságot és/vagy börtönbüntetést. A rendezvényen felszólalt a Máltai Információ Technológiai Ügynökség (MITA) képviselője, aki nemcsak a FATCA-hoz kapcsolódó informatikai fejlesztéseket magyarázta el, de az is kiderült, hogy a FATCA rendszer alapján Málta az első olyan országok között lesz, amelyek bevezetik a globális automatikus adóügyi információcserét már 2016-tól.

A cikk folytatása: Milyen lesz a globális automatikus adóügyi információcsere?

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>