Ebben az 5 városban a legjobb vállalkozni

Versenyképességük alapján készített listát 13 ország 55 városáról a KPMG. Azt vették górcső alá, hol mennyi társasági adót, vagyonadót, forgalmi adót, ingatlanadót és helyi adót kell fizetni és mekkorák a munkaerő költségei?

A KPMG lista szerint a leginkább vállalkozásbarát országok a világon: India, Kanada, Kína, Mexikó, Oroszország, az Egyesült Királyság, az USA, Németország, Ausztrália, Brazília, Japán, Olaszország és Franciaország. Összességében elmondható, hogy Indiában lehet a legkisebb költséggel vállalkozást működtetni. Adóelőnye az USA-hoz képest kettő az egyhez, Franciaországhoz képest pedig négy az egyhez. A valódi meglepetéseket azonban a legkisebb vállalkozásokat terhelő adókat kivető városok rangsora tartogatja. A cégek szempontjából nézve a legvonzóbb 5 város a világon a következő:

5. Toronto, Kanada:

Kanada a világ fejlett országai közül amúgy is a legkisebb adókulcsokat alkalmazza, de Toronto az elmúlt években tovább csökkentette a vállalkozási- és az ingatlanadót. A KPMG megállapítása szerint a tíz legalacsonyabb vállalkozást terhelő adót kivető város közül Toronto benne van az első háromban. Igaz azonban az is, hogy a gyorsan fejlődő nagyvárosban az ingatlanok ára és a munkaerő költsége magasabb, mint a kisebb városok esetében.

4. Mumbai, India:

A világ ötödik legnépesebb városa nemzetközi hírnevét a Gettómilliomoshoz hasonló filmeknek köszönheti, melyek azt sugallják, hogy arrafelé nagy a szegénység. Mivel nem akarják adókkal tovább sanyargatni a nincsteleneket, a város a világ egyik legalacsonyabb adóival kecsegtető pénzügyi központjává vált. Gyanítható, hogy ez a jövőben is így marad, hiszen Mumbai önkormányzata nemrégiben úgy döntött, hogy a következő két évben a helyi lakosokra semmilyen adót nem vet ki. Ennek köszönhetően az egykori Bombay nem csak India szórakozató-, divat- és kereskedelmi központja, de mára a világ tíz legjelentősebb pénzügyi központjának egyike is. Ráadásul, ahogy India növekszik, mint feltörekvő piac Mumbai globális szerepe tovább erősödhet. Ahol a világ legalacsonyabb adói sem zavarnak senkit sem.

3. Chengdu, Kína:

A világ országai közül az adók mértékét nézve Kína büszkélkedhet a harmadik legkisebb üzleti adóterheléssel. Ahogy az ország keleti részén egyre drágább az üzletvitel, a vállalkozások, köztük a nagy nemzetközi cégek is, úgy vándorolnak a szárazföld belsejében lévő Chengduhoz hasonló városokba. A város maga azonban nem tekinthető kicsinek, 15 millió lakója van. Chengdu üzleti adók tekintetében a legolcsóbb város Kínában és a városok közül egész Ázsiában itt kell a legkevesebb adót fizetni.

2. Vancouver, Kanada:

Annak ellenére, hogy néhány éve emelte a vállalkozások által fizetendő adókat, a Brit-Kolumbiában található városban a legalacsonyabb a vállalkozási adó és munkaerő költsége az egész fejlett világban. Vancouver adórendszere kedvezőbb a vállaltok és a vagyonos befektetők számára, mint bármely más városé a világon. Nemcsak alacsony adókulcsokat kínál a vállalkozásoknak, de a helyi önkormányzat adómentességet ad az ingatlanfejlesztésekhez. A vancouveri ingatlanárak magasak, ami alapján azt gondolhatnánk, hogy maga a város drága, de a bevándorlók számára nyitott befektetői program korlátozásával csökkenhet az itt jelenlévő gazdag kínaiak száma, akik felhajtják az ingatlanárakat.

1.Chennai, India:

Nem sokat halottunk erről a városról, jóllehet a világon itt a legalacsonyabbak a vállalkozásokat terhelő adók. Az India hatodik legnagyobb városaként számon tartott Chennai Dél-India ipari és kereskedelmi központja. Jó példája a korai iparosításnak, hiszen már a XVI. században az itt gyártott textíliából készültek a brit katonai egyenruhák. Chennai sokszínű gazdasági központ, a szoftver és technológiai cégek mellet az autóipar és a pénzügyi szektor is jelen van itt. Érdekes, hogy a Nokia épp most vonul ki Chennaiból egy az indai kormánnyal folytatott adóvita miatt. Borítékolható, hogy a város növekedése alacsony adóinak köszönhetően folytatódni fog. Az előrejelzések szerint a város 2025-ig jelenlegi méretének két és félszeresére duzzadhat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>