Cégalapítás Labuanban

Európában egyre népszerűbb az offshore-szerű cégalapítás Labuanban. Malájzia távoli ország és korábban szinte teljesen ismeretlen volt üzleti szempontból a kelet-európai üzletemberek számára. Pedig gazdasága szárnyal, földrajzi elhelyezkedése miatt 600 millió fogyasztóhoz juthat el, aki ott fektet be vagy ott alapít céget. Ráadásul jelenleg a 6.  a Világbank felmérésében, amely az országokat hasonlítja össze az üzletvitel egyszerűsége alapjáni. Malájzia egy év alatt tíz helyet ugrott előre a listán, talán ez mutatja a legjobban, hogy robbanásszerűen fejlődik a hatalmas ország.

Labuan szigete Malájzia “offshore” központja, bár manapság a rosszul hangzó offshore megnevezés helyett inkább az “alacsony adózású terület” a divatos kifejezés. Neve nem is cseng annyira ismeretlenül, de nem gazdasági hírekből, hanem a híres sorozatban Sandokan, a maláj tigris  Mompracemről indulva rabolta el későbbi szerelmét Mariannát, őt hívták szeme színe miatt  “Labuan gyöngyének”. Talán ebből is látszik, hogy kalandos történelemmel büszkélkedhet ez a hat szigetből álló terület Borneó partjainál. Üzleti szempontból a legérdekesebb korszak az volt, amikor a szintén a sorozatból emlékezetes nevű, ott a főgonosz szerepét játszó James Brooke Anglia területévé nyilvánította 1846-ban. Ezt Brunei szultánja nem nézte jó szemmel, de egy felvonuló brit hadihajó gyorsan eldöntötte a kérdést. Labuan már akkor is stratégiai helyszín volt, az angol hajóflotta onnan vette fel a harcot a Dél-Kínai tengeren portyázó kalózokkal. A modern Labuan azonban már a békés kereskedelem egyik jelképe. Indiától egészen Dél-Koreáig hatalmas területre szállítanak onnan kőolaj származékokat és gázt.

A Labuani Nemzetközi Üzleti és Pénzügyi Központ (Labuan IBFC) hivatalosan 1990-ben nyílt meg. Ma már több mint 6500 „offshore cég” működik ott és több mint 300 pénzintézet, ezek között a világ vezető bankjai, befektetési alapjai és biztosítói is megtalálhatók. 2010 óta hivatalosan nem is offshore terület, a névtől az adóparadicsomokra nehezedő nemzetközi nyomás miatt kellett megválni. Persze, akárcsak a többi offshore terület esetében, a névváltás nem jelentette azt, hogy az üzletmenet megváltozott volna. Labuan jelenleg is a 12. helyen áll a banktitok szigorúságát mérő listán. A helyi cégbíróság nem tartja nyilván a részvényes és az igazgató adatait. A labuani cégeknek nyilvántartást kell vezetniük a gazdasági eseményekről, de nyilvános adattárban semmilyen, a cég könyvelésére vonatkozó adatot nem lehet megtalálni. Nincs nyilvántartás a nem belföldiek számára történő kifizetésekről. Ráadásul a maláj hatóságok nem igyekeznek együttműködni a különféle nemzetközi és nemzeti adóhatóságokkal, azonban az ország gazdasági ereje miatt egyelőre el tudták kerülni a megbélyegzést vagy feketelistára kerülést. Malájzia nem tagja az automatikus adinformáció-csere megállapodásnak sem, viszont több kettős adóztatást lekerülő egyezményt is kötöttek, a maláj cégeket a világon mindenhol elfogadják.

Labuani cégalapítás előnyei:

Labuanban külföldiek 100%-ban tulajdonolhatják a cégeket. A befizetendő tőke lehet akár egy amerikai dollár is. Az ottani cégek tevékenykedhetnek befektetési holding cégként is (ingatlan, vagyon és egyéb eszközök). Csak egy igazgatóra és részvényesre van szükség, ez lehet egyetlen személy is. Külföldről is lehet céget alapítani, nem szükséges a személyes jelenlét. Nincs sükség külön engedélyre kereskedelemhez, e-kereskedelemhez, import és export vagy tanácsadási tevékenységhez.

Labuani adókedvezmények:

Nincs Áfa a kereskedelmi tevékenységen. Nincs forrásadó, osztalékadó, managementadó, licencadó, kölcsön vagy lízingadó. A cég kereskedelmi tevékenysége után legfeljebb 3% vagy 20.000 maláj riggit(kb. 4700 euró) jövedelem adót fizet, ha a tevékenység Malájziában történt. A labuani cég tulajdonosa döntheti el, hogy melyik opciót választja, de ha a tevékenység Malájzián kívül  folyt, akkor egyáltalán nem kell adót fizetni. Holding cég sem fizet adót. Az is érdekes, ha a Labuanban bejegyzett cég nem kereskedelmi tevékenységet folytat, akkor nem kell adót fizetni.

Labuani letelepedés:

A cég megalapítását követően azonnal lehet üzleti vízumot kérni. A vízumot 30-60 napon belül állítják ki és Labuanban kell felvenni. A labuani üzleti vízum két évre szól és megújítható. Házastárs és a 18 éven aluli gyermekek csatlakozhatnak a vízum tulajdonosához. Ráadásul az üzleti vízummal nemcsak Labuanban lehet lakni, hanem egész Nyugat-Malájziában (itt található Kuala Lumpur, Penang és Johor is).

Itt további információkat olvashat cégalapításról Labuanban!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>