CÉGALAPÍTÁS KÜLFÖLDÖN

A Világgazdaság (www.vg.hu) 2013. április 25-ei számában a Crystal Worldwide-ot kérdezték a külföldi cégalapítási lehetőségekről és az ehhez kapcsolódó adóelőnyökről.
Ha egy cég a nemzetközi kereskedelemben kíván részt venni, akkor fontos, hogy a vezetők és a tulajdonosok áttekintsék a külföldi adótervezési lehetőségeiket, és megvizsgálják, hogy az üzleti elképzeléseiket milyen külföldi cégeken keresztül tudják hatékonyan megvalósítani. Bár oda kell figyelni arra, hogy ne kizárólag az adóoptimalizálás legyen a külföldi cégalapítás célja, azonban több azonos üzleti célt megvalósító megoldás közül bárki kiválaszthatja a számára adózási szempontból legkedvezőbbet.
Az utóbbi években számos vállalkozás nemzetközi pénzügyi központokba szervezte ki tevékenységét, vagy annak egy részét. A döntés hátterében az új piacok elérése és a vállalkozásbarát környezet mellett az adóelőnyök is fontos szerepet játszottak.
A nemzetközi pénzügy központok esetében célszerű előre tájékozódni, hogy milyen előnyöket kínálnak az ott bejegyzett vállalkozások részére. Vannak olyan helyszínek, amelyek kifejezetten az internetes vállalkozások és a online kereskedők igényeit szolgálják ki, míg más országok a kedvezményes pénzügyi és holding szabályozás miatt inkább a befektetőket szólítják meg. A pénzügyi központokat az adórendszerük alapján is lehet csoportosítani. Egyes helyszíneken előre meghatározott, nyereségtől független, fix összegű adót kell fizetni, ugyanakkor más országokban csak a belföldön keletkező jövedelmeket terheli adófizetési kötelezettség. Létezik több olyan állam is, ahol ugyan a cégek által elért nyereséghez kötődik az adófizetés, azonban erre többnyire nagyon alacsony adókulcsot alkalmaznak.
Komoly versenyelőnyt lehet elérni
A legtöbb üzletember nyitott a külföldi lehetőségekre – állítja dr. Magyar Csaba, a Crystal Worldwide vezető tanácsadója.
– Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy külföldi cégalapítás során?
– Rendkívül fontos, hogy politikai és gazdasági stabilitás legyen abban az országban, ahol céget alapítanak. Ismerni kell a helyi jogszabályokat, különösen a társasági és az adójogot. Sok külföldi helyszínen a nemzetközi üzleti élet követelményeihez alakították ezeket a rendelkezéseket, mellyel egyébként hosszú távon a hazai gazdaságuk is profitálhat.
– Melyek a legkedveltebb célországok a cégalapításhoz?
– Az adóelőnyöket nyújtó helyszíneket három fő csoportba lehet sorolni. Vannak fix adózású helyszínek, ahol éves átalányadót kell fizetni, függetlenül a nyereségtől. Ilyen helyszín például Anguilla, a Marshall-szigetek, Belize, vagy a Brit Virgin-szigetek. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy a fix adózású helyszíneken alapított társaságokra számos ország offshore cégként tekint. A második kategóriába a területi alapon adóztató helyszínek tartoznak, ahol a külföldről származó jövedelmet nem adóztatják, ide tartozik Hongkong, Szingapúr és Új-Zéland. Végül vannak az alacsony adókulcsokat alkalmazó, főként európai államok, mint például Írország, Hollandia, Luxemburg, Málta, Ciprus, de az utóbbi időben Magyarország is felkerült erre a térképre.
– Mely államok a legnépszerűbbek ezek közül?
– Ez attól függ, mi lesz a külföldi cég tevékenysége. Ha EU-n belüli kereskedelmet folytat, akkor EU-s cégalapítás lehet a megoldás, míg az EU-n kívüli kereskedelemben a fix adózású és a területi alapon adóztató helyszínek is gyakoriak. Holding tevékenység esetén bármelyik ország számításba jöhet, viszont itt nagy jelentősége lehet az adóegyezményeknek, ugyanis megfelelő adótervezéssel a cég ebből is profitálhat.
– Nem bizalmatlanok a cégvezetők a külföldi cégalapítással szemben?
– A legtöbb üzletember nyitott a külföldi lehetőségekre, és már az első beszélgetés során pontosan látják, hogy a cégük komoly versenyelőnyt érhet el a megfelelő célország kiválasztásával. A legális adótervezés nagy jelentőséggel bír, ugyanis a gazdasági válságot követően sokat számít mekkora tartalékot tud képezni egy vállalkozás.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>