Belépés a közép-keleti paradicsomba

Az Egyesült Arab Emírségek, amelyet gyakran csak Emírségeknek hívnak, egy nyugat-ázsiai független, szövetségi abszolút monarchia az Arab-félsziget délkeleti részén, a Perzsa-öböl partján. Az EAE népessége körülbelül 10 millió, amelyből 2 millióan az Emírségeken belül élő, 8 millióan pedig azon kívül élő állampolgárok.

Az EAE szabadkereskedelmi zónái nemzetközi kapcsolódási pontot jelentenek az EAE-en kívül tevékenykedő cégek számára, hiszen azok működése nem engedélyezett az EAE egyéb területein. Noha a kezdetekkor még a legtöbb szabadkereskedelmi zónákban működő cég maga végezte az import- és exporttevékenységet, mára a legtöbb ilyen vállalat helyi forgalmazók útján bonyolítja le ezeket a Perzsa-öböl menti országokban.

Az EAE szabadkereskedelmi zónáiban történő cégalapítás vonzó lehetőség a külföldi befektetők számára, hiszen ezek a zónák elősegítik a különböző üzleti tevékenységek végzését, és lehetővé teszik a vállalkozások gyors és könnyű beindítását. A szabadkereskedelmi zónák az EAE területén földrajzilag elkülönülő övezetek, amelyeken belül más törvények és szabályozások vannak érvényben, mint amelyek az Emírségekben bejegyzett cégekre általában vonatkoznak. A szabadkereskedelmi zónákban működő vállalatok külföldi cégeknek vagy az EAE területén kívül tevékenykedő cégeknek minősülnek.

Az Emírségekben minden szabadkereskedelmi zóna külön entitás saját központi hatósággal, amely az önkormányzati és engedélyezési feladatokat látja el az adott zónán belül. Noha többféle szabadkereskedelmi zóna található az Emírségekben, működésük alapelvei megegyeznek.

Az EAE szabadkereskedelmi zónái a befektetőket és a startupokat különböző módokon ösztönzik arra, hogy a zónákon belül alapítsanak céget. A legfontosabbak ezek közül az alábbiak:

 • 100%-os tulajdon EAE-szponzor bevonása nélkül

 • Mentesülés a személyi jövedelemadó alól

 • Az üzleti tevékenységből származó összes tőke és nyereség hazatelepítése

 • Minimális import- és exportvám

 • Gyorsabb engedélyeztetés és cégalapítás

 • Stabil és átlátható törvények, szabályozások

 • Fejlett infrastruktúra és hatékony kommunikációs rendszer

 • Alacsony alapítási és működési költségek

 • Vízummentes munkaerő-felvétel a szabad munkavállalást elősegítő törvényeknek köszönhetően

 • Könnyen elérhető, képzett szakmunkaerő

 • Kiépített munkaterületek: irodák, gyárak, raktárak

 • Üzlettámogatási szolgáltatások azonnali, gyors és hatékony ügyintézéssel

 • Egyszerűen elérhető légi, vasúti és közúti szállítási rendszerek

 • Vonzó munkakörnyezet

 • Nonstop működési lehetőség

Vízumeljárás az Emírségekben

Az EAE területén érvényes vízumeljárás kifejezetten egyszerű folyamat, de csak akkor lehet elkezdeni, ha a cég már bejegyzésre került. A vízumkérelmet az adott szabadkereskedelmi zóna bevándorlási hivatalában kell benyújtani. A hatóságoknál történő benyújtását követően a kérelem a központi bevándorlási hivatalhoz kerül jóváhagyásra, ami általában 1-2 hetet vesz igénybe. Amint kiadásra kerül a belépési engedély, az érintettek a belépési engedély kiadását követő 60 napon belül elutazhatnak az EAE-be. A megérkezést követő orvosi rutinellenőrzés és a nemzeti azonosítókártya regisztrációja egy napig tart. Az orvosi ellenőrzés eredményeinek kézhezvétele után minden szükséges dokumentumot be kell nyújtani a bevándorlási hivatalnak a vízumbélyegért, amelyet általában 3-4 munkanap alatt adnak ki.

A befektetői vízum és a nemzeti azonosítókártya 3 évig érvényes, a bevándorlási hivatal szerint pedig ajánlott a befektetőknek legalább 6 havonta egyszer elutazni az EAE-be. A tartózkodási/befektetői vízumot 3 évente lehet megújítani, amennyiben a részvényes érvényes kereskedelmi engedéllyel rendelkezik.

Az onshore és offshore cégek számára ajánlott szabadkereskedelmi zónák előnyei:

 

Umm al-Quwain szabadkereskedelmi zóna (onshore)

Ajman szabadkereskedelmi zóna (offshore)

Bejegyzés időtartama

1 hét

1 hét

Minimális törzstőke

300 000 AED

10 000 AED

Székhely

Rugalmas

Nem szükséges

Részvényes jelenléte a bejegyzés alatt

Nem szükséges

Nem szükséges személyes jelenlét

Részvényesek minimális száma

1

1

100% külföldi tulajdon

Igen

Igen

Jog szerinti könyvvizsgálat szükséges

Nem

Nem

Belépési engedély megszerzéséhez szükséges idő

2 hét

Nem szükséges vízum

Orvosi és azonosító-ellenőrzés, vízumbélyeg beszerzése

5 nap

5 nap

Mentesülés jövedelemadó alól

Igen

Igen

Társasági igazgató engedélyezve

Igen

Nem

Különböző bankszámla-lehetőségek

Igen

Igen

Bankszámla létrehozásához szükséges személyi jelenlét

1 nap

1 nap

Áfaregisztráció

Igen

Nem

Áfamentesség

Igen

Igen

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>