AZ IDŐZÓNÁK NEM GÁTOLJÁK A PÖRGÉST

A Manager Magazin 2013. áprilisi számában megjelent interjú a Crystal Worldwide cégcsoport budapesti irodájának tevékenységét mutatja be.

Munka közben tanulható meg, hogyan érdemes kezelni a különböző kultúrák találkozását – véli Mihály Péter, a Crystal Worldwide Limited magyarországi ügyvezető igazgatója. A nemzetközi adótervezéssel foglalkozó cég 20 éve működik.
– A legelső, ami feltűnik az irodaházukba belépve, a budapesti, a ciprusi és a seychelle-szigeteki időt mutató órák. Dizájnelem, vagy valóban ennyire fontos a sűrű kapcsolattartás a nemzetközi adótervezésben?
– Kis túlzással azt is mondhatnám, hogy többet beszélünk a külföldi irodákkal, mint az itthoni kollégákkal. Napi szinten vagyunk online kapcsolatban a cégcsoport irodáival.
– Mi az a munkafolyamatból, ami Magyarországon történik?
– A cégcsoport regionális marketingjéért felelünk. Ugyanakkor a külföldi cégalapítási tervek és adóoptimalizálási elképzelések miatt is fordulhatnak hozzánk az ügyfelek. Mi felvázoljuk a számításba vehető külföldi államok nyújtotta jogi és gazdasági lehetőségeket, a végső döntést pedig az ügyfél fogja meghozni. Az adó mellett vagyontervezéssel is, melynek központi eleme, hogy miképpen konzerválható a vagyon a későbbi generációk számára. Sok országban a vagyontervezéshez felügyeleti engedélyezés kell. Itt, Magyarországon pont nem, bár nem lenne rossz, ha itthon is szabályoznák ezt a piacot.
– A legtöbb laikus azt gondolná, hogy egy adóoptimalizálással foglalkozó cégnél épp lazább szabályokat szeretnének.
– Tisztítani kell a piacot. Nagyon sok vállalkozás kínál jogszerűtlen adó- és vagyon optimalizálási lehetőséget. Ezek a cégek megbélyegzik azokat a vállalkozásokat, amelyek betartják a szabályokat.
– Mennyire vannak az ügyfeleik tisztában azzal, hogy pontosan miről szól az önök munkája?
– Ez az ügyféltől függ, sokat számít, hogy kin keresztül jutnak el hozzánk. Ha például az ügyvédjük ajánl minket, akkor nem az elejétől kell elkezdenünk részletezni a cégcsoport tevékenységét. A nemzetközi adótervezés és sok esetben magyarázatra szorul, ugyanis nem mindenki van tisztában azzal, hogy mit takar ez a fogalom. A nemzetközi adótervezés a magánszemélyek és a vállalkozások számára egyaránt alkalmazható jogszerű adóoptimalizálási lehetőség.
– Mennyire nehezíti a munkáját az, hogy több tucatnyi ország jogrendszerét kell naprakészen követnie?
– Folyamatos jogi tájékozódásra szükség van, de nem feltétlen ez a legfontosabb. Ami a legtöbbet számít, az az, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk dolgozni annak ellenére, hogy különböző országokban vagyunk jelen, ahol nemcsak az időzónák, hanem a politikai vagy éppen a gazdasági környezet is eltérő. A cégcsoport ügyfelei közül sokan vannak első generációs vállalkozók, akiknek nem a nagyapja adta a céget, hozzászoktak ahhoz, hogy csakis úgy lehetnek sikeresek, ha pörögnek, mindig odateszik magukat és ugyanezt várják el tőlünk is. A munkát a cégcsoporton belül úgy kell megosztani, hogy az ügyfelek egyáltalán ne érzékeljék a különböző országok eltérő munkabeosztásból adódó anomáliákat.
– Milyen gyorsan lehet ennek a gyakorlati kezelésébe beleszokni?
– A cégcsoport húsz éve működik, én egy éve vezetem a budapesti irodát, de már négy évet dolgoztam itt előtte, ez idő alatt elegendő tapasztalatot gyűjtöttem ezen a területen, és igyekszem ezt is továbbadni.
– Mióta foglalkozik adózással?
– Korábban 15 évig adózással foglalkoztam, és a Crystalnál is hasonló volt a feladatom, mielőtt ügyvezető igazgató lettem: konzultáció az új és meglévő ügyfelekkel, melynek során közösen térképeztük fel az alkalmazható nemzetközi adó- és vagyontervezési megoldásokat.
– A jogi vagy a gazdasági tudás a fontosabb a munkája során?
– Inkább a gazdasági. Egy jogi alaptudás persze szükséges, de sokkal fontosabb a gazdaság mozgatórugóit megérteni az egyes országokban.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>