Az 5 leginkább befektető barát ország a világon

Kamatadó, árfolyam-nyereségadó. Fájdalmas és riasztó kifejezések ez minden befektető számára, hiszen ha ilyen adót kell fizetni, az bizony alaposan leapaszthatja a megforgatott tőkén elérhető hozamot. A világ országainak jelentékeny része ettől függetlenül alkalmazza ezeket az adónemeket. Szerencsére vannak üdítő kivételek.

Világszerte több tucat ország döntött úgy, hogy a tőkejövedelmekre nem vet ki adót. Ezek egy része azonban adóparadicsomnak számít, ami helyből gyanús a hatóságok számára. Máshol viszont, mint például Iránban vagy Egyiptomban az életkörülmények nem megfelelőek az oda befektetni szándékozók számára. Lássuk melyik az az öt ország, ahol adómentesen, saját nevünkön forgathatjuk a pénzünket és ráadásul megfelelő életminőséget is kínálnak az oda települő befektetőknek!

5. Belgium:

Ez a kis európai ország az élő bizonyíték, hogy a tőkekiáramlás valóban létező jelenség. A híres francia színész Gerard Depardieu például gyakorta utazgatott a közeli Belgiumba azért, hogy ne kelljen megfizetnie a magas francia jövedelemadót. Az LVMH nevű luxusipari világcég ugyancsak francia tulajdonosa Bernard Arnault “családi okokból” költözött Belgiumba, ám e lépésének valószínűleg az volt a valódi oka, hogy még véletlenül se kelljen kifizetnie a francia szocialista párt által szorgalmazott, a milliárdosokra kivetni kívánt “szuperadót”. A francia gazdagok kitüntetett figyelmének oka, hogy Belgium csak különleges esetben vet ki adót a tőkenyereségre. Igaz, a többi adónem nem számít alacsonynak, de a nulla kulcsos tőkenyereség adó az egyik legjobb ajánlat Európában. Igaz, a befektetési hozamokat Hollandia sem adóztatja, ám ott bizonyos beruházások után vagyonadót kell fizetni.

4. Malajzia:

Akárcsak déli szomszédja Szingapúr, úgy Malajzia sem vet ki adót a részvények eladásán elért nyereségre. 2007 óta nem kell adót fizetni az ingatlanbefektetéseken elért nyereség után sem. Ráadásul Malajzia a nem belföldről származó jövedelmek után sem szed adót. Még az offshore cégeken keresztül szerzett, befektetésekből származó jövedelmek után sem. Az csak apró szépséghiba a maláj adórendszerben, hogy az ország bizonyos részein tapasztalható ingatlanpiaci fellendülés lassítása érdekében a külföldi ingatlanfejlesztőknek nyereség adót kell fizetniük, ha befektetésüket öt éven belül eladják.

3. Új Zéland:

A világ hat legszabadabb gazdaságú országának egyike. Stabilitást, függetlenséget és menedéket kínál az ott befektetőknek. Új-Zélandon nem kell nyereségadót fizetni a részvények vagy egyéb befektetések után. Létezik ugyan egy formális jogszabály, amely értelmében az ingatlanok eladása után tőkenyereség adót kell kipengetni, ám ezt a szabályt csak ritkán alkalmazzák. Amikor az ottani Munkáspárt javasolta, hogy vezessék be Új-Zélandon is a tőkenyereség adót, történetének egyik legrosszabb választási eredményét érte el.

2. Belize:

A cancuni és yucatan-félszigeti turistaparadicsomoktól nem messze található ország évtizedek óta biztonságos kikötő a befektetők számára. A korábbi Brit-Honduras kicsi, független, angol nyelvű állam fontolgatja, hogy a jövőben megkönnyíti az állampolgárság megszerzését, hogy e téren is felvegye a versenyt a többi közép-amerikai országgal. Mindenesetre azzal, hogy sem állampolgárainak, sem a külföldi befektetőknek nem kell tőkenyereség adót fizetniük, Belize már most is komoly vonzerőt jelent sokak számára.

1. Hongkong:

Évek óta a világ legszabadabb gazdaságának számít, a pénzüket forgatni kívánók számára az egyik legjobb hely a Földön. A Kína bástyájának számító Különleges Közigazgatási Terület a világ minden tájáról vonzza a befektetőket, bankárokat és különböző szakembereket. A tőke tisztelete errefelé hagyomány, így nem adóztatják a befektetéseken elért nyereséget. Kivételt az alkalmazottak ösztönzésére szánt részvényopciók jelentenek, melyeket a város egy kulcsos adóval adóztat. Arra azonban figyelni kell, hogy Hong Kong kötött korábban néhány országgal kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Ez akkor lehet érdekes, ha a befektető még azelőtt elhagyja Hongkongot, hogy minden befektetésétől megszabadult volna. A részvényeken és részvényopciókon elért nyereség azonban adómentes.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>