Alacsony adózású máltai letelepedés

Málta az Európai Unió legdélebbi tagállama. A szigetország nemcsak alacsony adóiról és vállalkozásbarát üzletmenetéről ismert, de az unió egyik leggyorsabban fejlődő országa is.

Málta működteti az egyetlen olyan üzleti állampolgársági programot, amelyet elfogadott az Európai Unió. Ezen kívül több üzleti letelepedési programot is elindított Málta, melyek segítségével magánszemélyek jelentősen csökkenthetik adóikat.

A 2011-ben indított HNWI (High Net Worth Individual) program gyorsan népszerű lett nemcsak a harmadik országokból Európába vágyó pályázók, de az EU polgárai között is, a lényeges adókedvezmények miatt. Majd ennek utódjaként 2014 nyarán elindult a kifejezetten harmadik országok állampolgárai számára csábító máltai Global Residency Rules és az európaiak számára jelentős adóelőnyöket biztosító máltai letelepedési “Residency Program Rules 2014 (RPR)” program.

Az RPR opciót csak az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség és Svájc polgárai vehetik igénybe. Lényege, hogy a Máltán letelepedő új „rezidensek” mindössze évi egyszeri 15.000 euró adót fizetnek külföldi (tehát nem Máltán keletkező) jövedelmeik után. Ha az adózó nem viszi be jövedelmét Máltára, akkor nem kell több adót fizetnie. A Máltára bevitt jövedelem után 15% adót kell fizetni. Külön előnye a rendszernek, hogy az adózó és családja is letelepedhet Máltán további adófizetés nélkül, amennyiben Máltán nem keletkezik jövedelmük. Az egyösszegű adót minden év áprilisának végéig kell az adóhivatalnak befizetni. Fontos tudni, hogy a Residency Program Rules külön program, az EU lehetőségeit érvényesítő és Máltára költöző külföldiek az általános máltai adókulcsok szerint adóznak, az adókedvezmény csak a programban résztvevőkre vonatkozik.

A programban való részvétel feltétele, hogy az adózónak Máltán ingatlant kell vásárolnia vagy bérelnie. A részvételhez szükséges ingatlanok értékhatára az országon belüli elhelyezkedéstől függ. Málta szigetének központi és északi oldalán legkevesebb 250,000 eurónak kell lennie a vételárnak, míg Gozo szigetén és Málta déli oldalán 220.000 eurónyi árat fogadnak el. A bérleti díj összegét ugyanígy határozták meg. Málta központi és északi oldalán legalább évi 9600 eurónyi lakbért kell fizetni, Gozon és Málta déli részein pedig elég az évi 8750 euró lakhatásra. Ezekért az összegekért Máltán igen gyorsan lehet három hálószobásnál nagyobb, uszómedencés és tengerparti házat bérelni.

A máltai adórendszer teljesen EU kompatibilis, a kettős adóztatást elkerülő egyezmények miatt az egyösszegű, úgynevezett „flat tax” adót mindenhol elfogadják. Nem véletlen, hogy egyre többen választják lakhelyül Máltát. A Földközi-tengeri szigetországban az életminőség az egyik legmagasabb az Európai Unióban. Az életvitel költségei ennek ellenére a legalacsonyabbak között van a közösségben. Télről szinte beszélni sem lehet, a nyár viszont legalább nyolc hónapig tart és december végén még bőven húsz foknál is melegebb a tenger vize. Az ország kétnyelvű, a máltai mellett az angol is hivatalos nyelv. Az egészségügyi ellátás és az oktatás kitűnő, nem véletlen hogy a 450.000 lakosú országba évente több mint 1,2 millió turista érkezik , közülük sokan kifejezetten nyelvtanulás céljából. Érdemes megemlíteni a kitűnő közbiztonságot is, Gozo szigetén például sem az autókat, sem a lakásokat nem zárják kulcsra, bűncselekmény szinte sosem fordul elő.

A máltai állampolgársági és letelepedési programokban csak a máltai állam hivatalos és névre szóló engedélyével rendelkező közvetítők segítségével lehet részt venni. A Crystal World Wide máltai képviselete rendelkezik a máltai üzleti letelepedés közvetítéséhez szükséges összes jogosítvánnyal. A máltai cégalapítás előnyeiről  itt, a máltai cégalapítás előnyeiről pedig itt olvasható további információ.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>