ADÓTERVEZÉS AZ INTERNETEN

Webáruház? Startup cég? Az internet nincs helyhez kötve, így induló vagy már működő cégünkhöz is kedvünkre válogathatunk az adómentes helyszínek között.
Manapság boldog-boldogtalan internetes áruházat indítana. Márpedig a világháló a „mindenhol”, a „sehol” illetve a „bárhol” határmezsgyéjén mozog. Attól függ, honnan nézem. És miért ne nézhetném olyan irányból, hogy nekem, mint cégvezetőnek vagy cégtulajdonosnak az adózási szempontból a legjobb legyen?
Irány a világpiac!
Technikai szempontból ugyanis gyakorlatilag nincs jelentősége, hogy a világ bármely pontjáról elérhető webáruházat tulajdonló társaság hol van bejegyezve. Az internetes keresések optimalizálásának korában már igazán az sem számít, a böngészőbe beütendő cím végződése éppen a Magyarországra utaló „.hu”, az amerikai „.com” vagy éppen egy egzotikus ország egzotikus végződése. Főleg, hogy egyre több hazánkfia szeretne a hazain kívül a világpiacon boldogulni – a mindössze 42 éves Gattyán Zoltánhoz hasonlóan, aki ma már talán a leggazdagabb magyar LiveJasmin.com erotikus tartalmú webes vállalkozásának köszönhetően. Legyen szó saját tervezésű jóga-ruháról, amiből a fiatal kreátor Dél-Amerikában adna el a legtöbbet, vagy a távol-keleten gyártott különféle, a nyugat-európai piacra szánt „kütyükről” – a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. És persze néha a szállítási költség.
Milliók adómentesen
Az internetes biznisz fontos jellemzője, hogy nem kell hozzá személyes jelenlét, így kedvünkre válogathatunk a webes vállalkozást működtető cég helyszínét illetően. És persze logikus, hogy ilyenkor olyan helyszínt válasszunk, ahol a lehető legtöbb marad meg a nyereségből. Egy webáruház működtetéséhez elég egy, azt kiszolgáló szerver. Azonban jó tudni, hogy – bár minden esetben az adott ország joga dönt arról, mi is számít adózási szempontból telephelynek – a nemzetközi tapasztalat szerint még annak fizikai jelenléte sem keletkeztet automatikusan ott adófizetési kötelezettséget, mert például egy szerver csak közvetett módon járul hozzá a fő vállalkozási tevékenységhez.
Napfény, pálmafák 2000 euróért
De akkor hol is jegyezzük be internetes cégünk székhelyét? Erre ma már jópár kedvező alternatívát találhatnak a magyar vállalkozások is. A legnépszerűbb helyszínek az úgynevezett területi adózású államok, mint például a távol-keleti Hongkong. Az 1997-ben Kínához visszacsatolt, különleges státuszú városállamban működő, nem helybeliekkel üzletelő kereskedőcégek ugyanis egyáltalán nem fizetnek nyereségadót, így a helyi bejegyzésű vállalatokban lecsapódó árrés gyakorlatilag teljes egészében megmarad (Hongkong egyébként szinte megkerülhetetlen, ha valaki a Távol-Keleten üzletel, a kínai cégek jelentős részénél szinte elvárás egy közbeiktatott hongkongi társaság). De hasonlóan népszerűek, az árbevételtől független adóterhelésű helyszínek például a Karib-térségben elhelyezkedő Anguilla, vagy a szomszédos Brit-Virgin szigetek, illetve az Indiai Óceánon fekvő, népszerű turista paradicsomnak számító Seychelles-szigetek is, ahol már 1 amerikai dolláros befizetett tőkével lehet céget alapítani. A szintén közép-amerikai Bahamák, Belize vagy az óceániai Marshall-szigetek esetében még ilyen minimális tőke előírás sincs – a cégalapítás és az éves fenntartás 2000 euró körüli díja pedig már közepes bevételnél is megtérül. Hogy az áldásos banktitokról ne is beszéljünk ezek a cégek ugyanis a világ bármely országában nyithatnak számlát.
Kiszállás, adó nélkül
Nem csoda, ha a manapság óriási ütemben bővülő „ötlet-cégek”, „startupok” egyre nagyobb hányada választja ezeket az egzotikus államokat székhelyként. Persze az adóelőnyök szélesebb körét figyelembe véve más országok is szóba jöhetnek. Szingapúr vagy Luxemburg például magasabb presztizsűnek számít a nemzetközi üzleti életben (az ottani 10 százalékos társasági adókulcs ugyanakkora, mint amennyit 500 millió forintos adóalapig Magyarországon kell fizetni), de ha például üzletrész-eladásban is gondolkozunk, hasznos információ, hogy az ebből származó ez után keletkezett nyereség ezen országokban teljesen adómentes (még akkor is, ha az eladott cégben ingatlan vagyon van). A speciális előnyök mind jobb kihasználására érdemes böngészni az egyes országok közti, a kettős adózás elkerülésére létrehívott kétoldalú megállapodásokat.
Fenti cikk a Haszon magazin 2013. májusi címében jelent meg a Crystal Worldwide közreműködésével.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>