Adóhatékony letelepedés az Egyesült Arab Emirátusokban

Az  Egyesült Arab Emírségek és Magyarország kettős adóztatást elkerüléséről szóló egyezménye lehetővé teszi a rendkívül hatékony adótervezést letelepedési céllal. A két ország közötti szerződésről korábban itt írtunk részletesen. Az egyezménynek köszönhetően az Egyesült Arab Emírségekben dolgozó vagy odaköltözött magyar állampolgároknak számos esetben ezentúl nem kell személyi jövedelem adót fizetniük Magyarországon. Ez a mentesség még akkor is fennáll, ha helyben nem kell adót fizetniük, hiszen az Emirátusokban nem kell többek között személyi jövedelem adót sem fizetni.

Az Emirátusok nemcsak olajkincséről nevezetes, de az elmúlt évtizedekben virágzó pénzügyi  központokat is létrehoztak. Jelenleg 38 működő „Szabad Zóna” (Free Zone) működik és további kilencet építenek. A zónák általában nem csak adótervezésre szolgálnak, hanem élénk kereskedelmi, ipari és logisztikai tevékenységeknek is otthont adnak.

Üzleti letelepedési szempontból a három legfontosabb lehetőség a RAK, az Ajman és a Hamriyah szabad zónák.

A RAK (Ras Al Khhaimah Free Zone) költséghatékony és  adóhatékony letelepedési lehetőséget kínál cégalapítóknak és befektetőknek. Ez a zóna az ország északi részén található, nem messze Dubaitól. Gyönyörű, homokos tengerpartja és a közeli Jebel Jais hegy miatt kedvelt turista célpont is. A RAK azonban az egyik legfejlettebb pénzügyi központ is, ahol a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak a közeli Dubainál és Abu Dhabinál.

A RAK Befektetési Hatóság által megteremtett RAK Nemzetközi Üzleti Cég (RAK International Business Company) 2007-től elérhető, rendkívül népszerű vállalkozási forma. Az ott alapított offshore cégek mentesek a társasági és jövedelemadóktól, emiatt kitűnő megoldásnak bizonyultak adótervezéshez az Egyesült Arab Emirátusokban. Szakértők szerint ez a cégforma a legegyszerűbb és leghatékonyabb mód az Emirátusok tartózkodási engedélyének megszerzésére.  Az elérhető vízumok száma függ a RAK offshorecég számára kiadott engedély típusától. A vízum megszerzése szakértői segítséggel gyors folyamat.

A Hamriyah Szabad Zóna is teljesen adómentes üzleti környezettel csalogatja az érdeklődőket. Ez a zóna Sharjahban található, ami a harmadik legnagyobb és legnépesebb város az Egyesült Arab Emirátusokban. Itt is cégalapítással lehet vízumot felvenni, a cégalapítás a felgyorsított adminisztratív megoldások miatt, akár egy óra alatt is megtörténhet. A cég először csak a Kereskedelmi Engedélyben név szerint szereplő alapító meghatalmazásával kérhet további tartózkodási engedélyeket.  Hölgyek, magasan képzett szakemberek és menedzserek csak a szaktudásukat bizonyító bizonyítványok csatolásával adhatják be a jelentkezést. Szükség van egy igen szigorú orvosi vizsgálatra is, amely nem lehet régebbi, mint a vízumkérelem leadását megelőző 14 nap. A kiadható tartózkodási engedélyek száma 4-8, a cég típusának megfelelően.

Az Ajman Szabad Zónában három évre szóló  tartózkodási engedélyt lehet szerezni cégalapítással. Ez a zóna az egyik leggyorsabban fejlődő adómentes terület, amely nemsokára már 9000 cégnek ad majd otthont. A terület közel fekszik Sharjah-hoz és Dubaihoz, két nemzetközi repülőtér és négy kikötő garantálja a logisztikai feladatok gyors megoldását. Itt sincs társasági adó, sem jövedelemadó. Az Ajman zónában alapított offshore cégek négyféle engedély közül választhatnak:
– kereskedelmi,
– ipari,
– szolgáltatás,
– nemzeti ipari engedély.

Az Ajman Szabad Zónában 4-7 munkanap alatt lehet felvenni az Egyesült Arab Emirátusok tartózkodási engedélyét. A folyamat elindítására lehetőség van a kérelmező távollétében is.

Az Egyesült  Arab Emirátusokban fél évente  legalább egyszer meg kell jelenni, hogy az adómentes állapot működhessen.

Cégalapításról az Egyesült Arab Emírségekben itt olvashat további információkat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>