Az 5 leginkább befektető barát ország a világon

Kamatadó, árfolyam-nyereségadó. Fájdalmas és riasztó kifejezések ez minden befektető számára, hiszen ha ilyen adót kell fizetni, az bizony alaposan leapaszthatja a megforgatott tőkén elérhető hozamot. A világ országainak jelentékeny része ettől függetlenül alkalmazza ezeket az adónemeket. Szerencsére vannak üdítő kivételek.

Világszerte több tucat ország döntött úgy, hogy a tőkejövedelmekre nem vet ki adót. Ezek egy része azonban adóparadicsomnak számít, ami helyből gyanús a hatóságok számára. Máshol viszont, mint például Iránban vagy Egyiptomban az életkörülmények nem megfelelőek az oda befektetni szándékozók számára. Lássuk melyik az az öt ország, ahol adómentesen, saját nevünkön forgathatjuk a pénzünket és ráadásul megfelelő életminőséget is kínálnak az oda települő befektetőknek!

5. Belgium:

Ez a kis európai ország az élő bizonyíték, hogy a tőkekiáramlás valóban létező jelenség. A híres francia színész Gerard Depardieu például gyakorta utazgatott a közeli Belgiumba azért, hogy ne kelljen megfizetnie a magas francia jövedelemadót. Az LVMH nevű luxusipari világcég ugyancsak francia tulajdonosa Bernard Arnault “családi okokból” költözött Belgiumba, ám e lépésének valószínűleg az volt a valódi oka, hogy még véletlenül se kelljen kifizetnie a francia szocialista párt által szorgalmazott, a milliárdosokra kivetni kívánt “szuperadót”. A francia gazdagok kitüntetett figyelmének oka, hogy Belgium csak különleges esetben vet ki adót a tőkenyereségre. Igaz, a többi adónem nem számít alacsonynak, de a nulla kulcsos tőkenyereség adó az egyik legjobb ajánlat Európában. Igaz, a befektetési hozamokat Hollandia sem adóztatja, ám ott bizonyos beruházások után vagyonadót kell fizetni.

4. Malajzia:

Akárcsak déli szomszédja Szingapúr, úgy Malajzia sem vet ki adót a részvények eladásán elért nyereségre. 2007 óta nem kell adót fizetni az ingatlanbefektetéseken elért nyereség után sem. Ráadásul Malajzia a nem belföldről származó jövedelmek után sem szed adót. Még az offshore cégeken keresztül szerzett, befektetésekből származó jövedelmek után sem. Az csak apró szépséghiba a maláj adórendszerben, hogy az ország bizonyos részein tapasztalható ingatlanpiaci fellendülés lassítása érdekében a külföldi ingatlanfejlesztőknek nyereség adót kell fizetniük, ha befektetésüket öt éven belül eladják.

3. Új Zéland:

A világ hat legszabadabb gazdaságú országának egyike. Stabilitást, függetlenséget és menedéket kínál az ott befektetőknek. Új-Zélandon nem kell nyereségadót fizetni a részvények vagy egyéb befektetések után. Létezik ugyan egy formális jogszabály, amely értelmében az ingatlanok eladása után tőkenyereség adót kell kipengetni, ám ezt a szabályt csak ritkán alkalmazzák. Amikor az ottani Munkáspárt javasolta, hogy vezessék be Új-Zélandon is a tőkenyereség adót, történetének egyik legrosszabb választási eredményét érte el.

2. Belize:

A cancuni és yucatan-félszigeti turistaparadicsomoktól nem messze található ország évtizedek óta biztonságos kikötő a befektetők számára. A korábbi Brit-Honduras kicsi, független, angol nyelvű állam fontolgatja, hogy a jövőben megkönnyíti az állampolgárság megszerzését, hogy e téren is felvegye a versenyt a többi közép-amerikai országgal. Mindenesetre azzal, hogy sem állampolgárainak, sem a külföldi befektetőknek nem kell tőkenyereség adót fizetniük, Belize már most is komoly vonzerőt jelent sokak számára.

1. Hongkong:

Évek óta a világ legszabadabb gazdaságának számít, a pénzüket forgatni kívánók számára az egyik legjobb hely a Földön. A Kína bástyájának számító Különleges Közigazgatási Terület a világ minden tájáról vonzza a befektetőket, bankárokat és különböző szakembereket. A tőke tisztelete errefelé hagyomány, így nem adóztatják a befektetéseken elért nyereséget. Kivételt az alkalmazottak ösztönzésére szánt részvényopciók jelentenek, melyeket a város egy kulcsos adóval adóztat. Arra azonban figyelni kell, hogy Hong Kong kötött korábban néhány országgal kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Ez akkor lehet érdekes, ha a befektető még azelőtt elhagyja Hongkongot, hogy minden befektetésétől megszabadult volna. A részvényeken és részvényopciókon elért nyereség azonban adómentes.

Facebooktwittergoogle_plusmail