Vége az aranyéletnek! Nehezebb lesz brit aranyvízumhoz jutni

A brit kormány úgy döntött, jelentősen megszigorítja a tíz évvel ezelőtt bevezetett letelepedési vízumrendszert. A lépéssel a céljuk a gazdasági bűnözés, különösen a pénzmosás elleni fellépés.

Nem kimondottan a brit rendszer, hanem úgy általában az összes hasonló megoldás ellen szót emelt már többször az Európai Parlament. Először még 2014 januárjában ítélték el az egyes tagállamokban működő aranyvízum-programokat, amelyek közvetve vagy közvetlenül uniós állampolgárságot vagy letelepedést árulnak nem uniós személyek számára. Az EP akkor felszólította az Európai Bizottságot, hogy ellenőrizze: összhangban vannak-e ezek a programok az uniós szabályozással.

A történet nem ért véget, 2018 júniusban az EP képviselők egy plenáris ülés után a korrupció melegágyának titulálták az aranyvízum programokat. A képviselők véleménye szerint a gazdasági alapú vízumrendszerek kiskaput nyitnak a pénzmosás és az adóelkerülés felé, és veszélyeztetik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet is. Fel is hívták a figyelmet arra, hogy nagyobb átláthatóságra és szigorúbb ellenőrzésre van szükség elbírálás során, illetve arra, hogy felül kell vizsgálni az ehhez köthető folyamatokat.

A megvásárolható letelepedést biztosító vízumokra és állampolgárságra vonatkozó szabályzás országonként más, de a reménybeli állampolgároktól általában jelentős pénzbeli hozzájárulást, ingatlanvásárlást, és időnként államkötvény- befektetést követelnek. Magyarországnak is volt ilyen programja, ami miatt kaptunk mi is hideget-meleget.

Angliában a legnagyobb számban oroszok és kínaiak éltek a lehetőséggel, hogy úgy szerezzenek letelepülésre jogosító engedélyt, hogy a vízum fejében legalább kétmillió fontot fektetnek be a brit gazdaságban. Anglia és Oroszország kapcsolata komoly múltra tekint vissza ezen e téren is. A második világháború után az üresen kongó angol bankok örömmel fogadták, hogy a Szovjetunió náluk akarta tárolni a dollártartalékait.

Nagy-Britanniában a 90-es évek hozta az igazi áttörést, amikor is az igazi luxustól addig elzárt ex-szovjet elit kiéhezett vadként mindenre rávetett magát. Sokáig különösebb akadály nélkül vásárolhatták fel a világ legdrágább ingatlanjait és focicsapatait, sőt, még letelepedési engedélyt is szerezhettek mindössze egymillió font befektetésért cserébe. Az aranyvízumok kiadása már nyolc éve folyt nagy sikerrel, amikor 2015-ben kicsit szigorítottak a feltételeken, és megkövetelték, hogy a pénz eredetéről is beszámoljanak a kérelmezők. Az orosz jelentkezők száma nem meglepő módon azonnal a töredékére esett vissza.

Nem volt ugyanis titok, hogy sokan pénzmosásra használták a lehetőséget, csak addig szemet hunyt felette a brit kormány (csak úgy, mint más kormányok Európában). A tervek szerint 2019 elejétől a hatóságok szigorúan ellenőrzik majd a befektetők üzleti szándékait, és további két éven keresztül rendszeresen vizsgálják a pénzügyi folyamatokat is. A döntést a pénzmosás elleni harc mellett valószínűleg az is indokolja, hogy az aranyvízum a vártnál kevesebb bevételt hozott a brit gazdaságnak.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>