Újragondolt EU feketelista

További országokkal egészült ki 2020. február 18-án az Európai Unióval adózási szempontból nem együttműködő országok és területek jegyzéke. Igaz, sokakat töröltek is onnan.

Az EU „feketelistája” négy további országgal vagy területtel – a Kajmán-szigetekkel, Palauval, Panamával és a Seychelle-szigetekkel – egészült ki, mivel azok a határidőn belül nem feleltek meg az előírt normáknak. Ezek nyolc területhez – Amerikai Szamoa, Fidzsi, Guam, Szamoa, Omán, Trinidad és Tobago, Vanuatu és az Amerikai Virgin-szigetek – csatlakoznak, amelyek már szerepelnek a jegyzékben, mert továbbra sem teljesítik a követelményeket. Ezzel szemben a 2019. évi jegyzékben szereplő országok több mint felét teljesen törölték a jegyzékből, mivel jelenleg megfelelnek a jó adóügyi kormányzásra vonatkozó valamennyi normának. Az uniós jegyzékbe vételi eljárás keretében az országokat és területeket három fő kritérium: az adózási átláthatóság, a méltányos adóztatás és a tényleges gazdasági jelenlét alapján értékelik.

A Bizottság és a tagállamok 2020. októberi frissítése előtt folytatni fogják a párbeszédet a jegyzékben és (a kötelezettségvállalásaikat még nem teljes körűen teljesítő országokat és területeket felsoroló) II. mellékletben szereplő országokkal és területekkel. Egy másik prioritás a normáknak már megfelelő országok figyelemmel kísérése annak biztosítása érdekében, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák a jó adóügyi kormányzást. Az uniós jegyzékbe vétel továbbra is egy dinamikus folyamat, amely az elkövetkező években tovább fog fejlődni annak érdekében, hogy lépést tartson a nemzetközi fejleményekkel.

Az EU listáját az ECOFIN pénzügyminiszterei frissítik, a vállalkozások adózásának magatartási kódexszel foglalkozó csoportja ajánlásai alapján. A magatartási kódexszel foglalkozó csoport tagállami szakértőkből áll, és felel a tisztességes adóverseny nyomon követéséért az EU-n belül, valamint harmadik országokkal szemben. A Bizottság értékelései alapján a magatartási kódexszel foglalkozó csoport eldönti, hogy egy joghatóság teljesítette-e kötelezettségvállalásait, és ennek alapján ajánlást tesz az EU pénzügyminisztereinek. A Bizottság szoros kapcsolatot tart fenn az OECD-vel is annak biztosítása érdekében, hogy az EU és a nemzetközi munka a lehető legjobban összehangolódjon.

De vajon lekerülhet-e egy ország a feketelistáról? Hogyan értékelik az államokat az EU illetékesei? Mennyi ideig lehet egy ország a „szürke listán”? Milyen szankciókat kell alkalmazni a feketelistán szereplő országokkal szemben? Mi történik, ha egy ország „visszamenőlegesen” megváltoztat mindent miután törölték a listáról? Milyen gyakran frissítik az EU listáját? Mi a különbség a nem együttműködő országok uniós listája és az EU magas kockázatú harmadik országok (pénzmosás elleni) listája között? Miért nem értékelik az EU tagállamait ebben a listázási folyamatban? Minderről beszélt Dr. Magyar Csaba, okleveles adószakértő, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója a 90.9 Jazzy Rádió Millásreggeli című műsorában! A beszélgetés ide kattintva hallgatható meg:

https://millasreggeli.hu/penzugyek/kristaly-tisztan/black-friday-helyett-eu-feketelista/

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>